Jump to content

Učenik kao direktor


sony

Preporučene objave

Imam jedno specifično pitanje.

Naime vlasnik sam manje tvrtke j.d.o.o. i do sada je direktor bio moj rođak koji je ujedno radio u drugoj tvrtci i tamo plaćao doprinose, dok je direktorsku funkciju vršio bez naknade. Obzirom da on kreće u druge poduzetničke vode, pojavio se problem imenovanja direktora. Ja kao vlasnik iz razloga koje sad ne mogu objašnjavati, ne mogu biti direktor i imam namjeru postaviti za direktora svog punoljetnog sina koji je još uvijek učenik završnog razreda srednje škole i kao redovni  učenik je olakšica prijavljen kod moje supruge.

Što se imenovanjem mog sina direktorom događa glede:

- obveze zaposlenja sina u mojoj tvrtci,

-obračuna i isplate plaća u tvrtci za sina,

-status sina kao uzdržavane osobe.

Hvala puno na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Direktor, ako nije osiguran po drugoj osnovi, mora biti osiguran s osnove funkcije direktora. Dakle, bilo da je samo upisan kao direktor, bilo da bude i zaposlen (što je u odnosu na visinu osnovice za obračun doprinosa još i povoljnije, jer je najviša osnovica oko 8.800,00 kn za nezaposlene direktore, a oko 5.500,00 za zaposlene), sin bi morao plaćati doprinose kao direktor, odnosno društvo bi moralo plaćati doprinose za njega.

Ako je zaposlen, morala bi mu, dakako biti isplaćivana i plaća, odnosno ostvarivao bi prihode. Ako bi ti prihodi bili veći od 15.000,00 kn godišnje, izgubio bi status uzdržavane osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija