Jump to content
sony

Učenik kao direktor

Preporučene objave

Imam jedno specifično pitanje.

Naime vlasnik sam manje tvrtke j.d.o.o. i do sada je direktor bio moj rođak koji je ujedno radio u drugoj tvrtci i tamo plaćao doprinose, dok je direktorsku funkciju vršio bez naknade. Obzirom da on kreće u druge poduzetničke vode, pojavio se problem imenovanja direktora. Ja kao vlasnik iz razloga koje sad ne mogu objašnjavati, ne mogu biti direktor i imam namjeru postaviti za direktora svog punoljetnog sina koji je još uvijek učenik završnog razreda srednje škole i kao redovni  učenik je olakšica prijavljen kod moje supruge.

Što se imenovanjem mog sina direktorom događa glede:

- obveze zaposlenja sina u mojoj tvrtci,

-obračuna i isplate plaća u tvrtci za sina,

-status sina kao uzdržavane osobe.

Hvala puno na odgovorima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Direktor, ako nije osiguran po drugoj osnovi, mora biti osiguran s osnove funkcije direktora. Dakle, bilo da je samo upisan kao direktor, bilo da bude i zaposlen (što je u odnosu na visinu osnovice za obračun doprinosa još i povoljnije, jer je najviša osnovica oko 8.800,00 kn za nezaposlene direktore, a oko 5.500,00 za zaposlene), sin bi morao plaćati doprinose kao direktor, odnosno društvo bi moralo plaćati doprinose za njega.

Ako je zaposlen, morala bi mu, dakako biti isplaćivana i plaća, odnosno ostvarivao bi prihode. Ako bi ti prihodi bili veći od 15.000,00 kn godišnje, izgubio bi status uzdržavane osobe.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×