Jump to content

skladiste, trgovina


croanton

Preporučene objave

Pozdrav, htio bih početi prodavati suvenire, odnosno to bi bila kutijica otprilike 10 cm širina i dužina(dakle ne velika) i u njoj bi se nalazilo nekoliko epruveta .Zanima me da li mi je po zakonu potrebno skladiste? tko o o tome odlučuje i da li je ovo sto namjeravam prodaja na veliko ili malo,odnosno što znači jedno a što drugo?Mogu li u poslovnom prostoru to sve držati?Dakle ne bih imao ni štand ni prodavaonicu već bih kada bih napravio taj konačan proizvod prodao turističkim agencijama (uz prethodno dogovorenu suradnju sa njima)  koji bi to nudili gostima svojim.Unutar Hrvatske .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , vodovod1 je napisao:

Da li bi Vi proizvodili te suvenire ili bi prodavali tuđe proizvode?

Neznam da li se to može okarakterizirati kao proizvodnja s obzirom da naručujem kutije sa jednog mjesta, epruvete sa drugog mjesta i papir sa trećeg mjesta.Na meni je to sve ajmo reći spojiti odnosno staviti epruvete u kutiju i napisati poruku i to je t(pola minute posla).Dakle ne naručujem gotov proizvod od nekoga pa prodajem nego je taj proizvod konačan kad ja obavim te radnje.Govorim o nekoliko desetaka tisuća kutija i epruveta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je proizvodnja. Znači da ne morate ishoditi rješenje za minimalno tehničke uvjete za trgovinu, jer vama to skladište koristi isključivo za pohranu, manipulaciju i pripremu svojih proizvoda i robe te za daljnju distribuciju. Znači te uvjete mora zadovoljiti netko drugi(registrirani trgovac)koji će prodavati vašu robu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ne morate zadovoljiti te uvjete, proizvoditi možete kod kuće u stambenom prostoru(izvod iz Pravilnika koje se djelatnosti mogu obavljati u stambenim prostorijama: 

 Izrada raznovrsnih proizvoda - izrada predmeta za uspomenu i suvenira,izrada umjet-

nog cvijeća od tkanine i papira i izrada cvjetnih aranžmana od umjetnog i suhog cvijeća

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Pitanje je vezano uz skladište pa da ne otvaram novu temu...

 

1) ako prijavim svoj stan za sjediste firme, i time postane stan poslovni prostor, dal ja i dalje mogu zivjeti u tom stanu? xD

2) mogu li prijaviti hodnik kao skladiste (stan je garsonjera, hodnik ima vise od 6 kvadrata, iz njega se ulazi u jedinu sobu u stanu i u wc, sto ce rec dodat prvu pomoc i aparat za gasenje i to bi trebalo biti to).

3) postoji li zakon koji me sprecava da kupci preuzmu robu u sjedistu firme ili skladištu (radi se o webshopu odnosno trgovini na malo preko pošte i interneta)?

4) Mogu li imati prebivalište u drugom gradu nego u onom gdje sam prijavio obrt? imam li kakve pogodnosti zbog toga sto sam osobno prijavljen npr u gradu koji zaračunava manje prireze ili tome slično? Mogu li skladište prijaviti u drugoj županiji od one gdje mi je sjedište?

 

hvala ;)

uređeno: od Avtomatik
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. i 2.stan ne može samo tako postati poslovni prostor, morate tražiti promjenu namjene iz stambenog u poslovni(u urbanizmu pitati da li to možete)

3. za web shop morate ispuniti MTU, morate zvati komisiju i dobiti rješenje da vam prostor ispunjava MTU za skladište ili za trgovinu na malo, a za to će Vas tražiti poslovni prostor(ovo gore pod 1.i 2.) One osobe koje imaju rješenje za MTU za klasičnu prodavaonicu ne moraju ishoditi taj MTU za web shop. Također ako prodajete na način da roba ide direktno kupcu bez zadržavanja u skladištu kod Vas ne treba MTU(tada možete živjeti u stanu i ne morate tražiti promjenu namjene). Znači morate se odlučiti i prilagoditi se zakonskim uvjetima.

4. da li mislite imati obrt ili firmu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na postu ali niste mi odgovorili ni na jedno pitanje...

1) 2) Čitao sam negdje da prijavom sjedišta obrta u stambeni prostor isti prostor postaje poslovni. Mozda sam krivo shvatio ili je netko pricao gluposti.

U svakom slucaju, pitanja još uvijek stoje, ali evo pretpostavimo da prostor vec je je poslovan.

3) Pitanje je da li smijem kupcima predati robu na ruke u skladištu odnosno sjedištu, ako imam registriran obrt koji se bavi trgovinom na malo preko interneta i pošte.

Svjestan sam drugih propisa vezanih za skladište i MTU, u najgorem slučaju planiram posebno iznajmiti paletu kod druge firme koje iznamljuju skladišni prostor čisto pro forme.

4) Obrt

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1)2) ne može samo tako postati poslovni prostor, mora se ići u promjenu namjene, nema nikakvog automatizma

3) ne bi smjeli ako imate samo to, ali ako imate i trgovinu na malo registriranu i utvrđene MTU za to onda smijete kao što je napisano gore

4) ako planirate imati obrt i sjedište na jednoj adresi, a skladište na drugoj adresi, onda vam to skladište mora biti izdvojeni pogon gdje morate imati poslovođu u radnom odnosu na puno radno vrijeme, a mislim da vam se to ne isplati, nego staviti sjedište obrta tamo gdje će biti skladište, nije mi poznato to sa paletama 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija