Jump to content

Osobni bankrot - fizička osoba


invision.co

Preporučene objave

Pozdrav svima. Zamolio bih Vas za savjet. Imam 2 ovrhe jednu oko 2500 kn a druga je 3800 kn plus iznosi ovršnog postupka tako da je vrijednost duga negdje oko 8000kn. Sada je vjerovatno iznos negdje oko 9500kn jer su kamate narasle. Nemam račun u banci tako da me ne tereta za dug. Želim riješiti te dugove pa evo razmišljam o osobnom bankrotu. Nemam nikakve nekretnine. Žvim kod roditelja. Nemam ni pokretne imovine tipa automobil niti išta slično. Student sam, ne zaposlen bez primanje osim džeparca. Može me netko savjetovati da li da idem u osobni bankrot i što trebam napraviti te kakve su mi posljedice i što je najbolje da uradim ? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste li dobili poziv od FINE da se protiv Vas pokreće postupak jednostavnog stečaja potrošača, s obzirom da mi se čini da biste udovoljavali provođenju takvog postupka? (niste nikad imali bankovne račune?)

Idealno bi za Vas bilo da se uspijete dogovoriti da podmirite te dugove, jer redovni stečaj potrošača podrazumijeva da ćete imati stečajnog povjerenika, da ćete do pet godina morati živjeti u razdoblju provjere ponašanja, i da će Vam se ti dugovi obrisati tek ako se u postupku utvrdi da ste bili pošteni potrošač.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam dobio ništa, ovo je moja samoincijativa da riješim dugove i obaveze. Gospođa u FINI mi je prvo rekla da nemam nikakve ovrhe ali tek kad je shvatila da nemam račune vidila je te 2 ovrhe i iznose.Imao sam prije bankovne račune ali sam ih zatvorio prije ovrhe. Što mi vi savjetujete? Kakve su to kontrole u tih 5 godina, koliko učestale ? Da li kamate i dalje rastu na iznos ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je šteta, jer jednostavni stečaj potrošača bi za Vas značio da se postupak stečaja otvara i zatvara i automatski se brišu dugovi, bez razdoblja provjere. U tom periodu neprestano imate stečajnog upravitelja, za sve što zaradite i trošite ga morate pitati, sve što je višak trebalo bi ići u namirenje dugova. Kamate ne rastu, tražbina je utvrđena u onom iznosu u kojem se utvrđuje u postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo baš sad čitam o tom jednostavnom postupku stečaja potrošača i vidim da dug ne smije biti veći od 20 000kn i da potrošač treba biti u blokadi minimalno 3 godina a mene su ovršili oko prilike prije 2 godine. Vjerovatno mi zato nisu to poslali? Što vi mislite da li da čekam još godinu dana ili da nešto poduzimam ? Jesam li ja u blokadi ako mi računi nisu blokirani ? Samo sam ovršen ? Možete li mi to objasniti ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Aha, vjerojatno Vas zato nisu kontaktirati. Savjetujem Vam da pričekate onda još jednu godinu ako zaista nemate imovine niti prihoda ih kojega biste podmirili te dugove, FINA će Vas nakon isteka tri godine obavijestiti da udovoljavate uvjetima i tada će se (ako se zakon u međuvremenu ne bude mijenjao) provesti jednostavni stečaj potrošača nad Vama. 

Vi niste u blokadi jer nemate otvorenih računa, ali kada ste imali, bili ste u blokadi, vjerujem, tako da bi FINA trebala imati informaciju o Vašim ovrhama. Trebale bi biti obuhvaćene i ovrhe koje trenutno nisu na računima, ali su bile, ako se ne varam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sačekati ću onda i nadati se da neće biti promjene zakona. Hvala Vam puno na icrpnim infomrmacijama. Zamolio bih vas ako saznate da li sam ja u blokadi ili da li spadam u tu kategoriju da mi javite jer je specifična situacija jer nemam računa a ovršen sam.

Evo kako kod njih piše :

Prema odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju potrošača, Fina će svim ovršenicima koji u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje:

  • imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu do 20.000,00 kn (samo glavnica - glavnicom se smatraju i troškovi i uglavničene kamate ako je njihovo prisilno ostvarenje vjerovnik tražio kao glavnu tražbinu) i
  • neprekidno su u blokadi duže od 3 godine,

Nisam pravnik pa ne mogu to rastumačiti na pravi način

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imala sam upit glede situacije iste kao što je Vaša, gdje je FINA imala informaciju da je osoba bila blokirana, osnove su bile isknjižene iz blokade na računima, a ta osoba je potom zatvorila račun te u vrijeme kad je dobila poziv od FINE više nije imala otvorenih računa. Ipak, FINA je imala popis njezinih isknjiženih ovrha, te je osobu pozvala da se izjasni je li suglasna da se protiv nje provede postupak jednostavnog stečaja potrošača. Tako da, sudeći po iskustvu te osobe, bez obzira na to što niste u blokadi, trebali biste biti pozvani kad budu ispunjeni uvjeti. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani

 

Zaposlen sam na 4100 kn redovito od 8.11.2016. 

Imam ovrhu od 2009 sa zatezajućim kamatama od  Allianz osiguravajućeg društva. glavnica je bila 60 000 kn. dok još nisam bio zaposlen otplaćivao sam im pomalo i  uplatio  im 12 000 kn.

U zadnje dvije godine kako radim još 24 000 kn i više 

Moj današnji dug je 140 000 kn i raste unatoč otplatama. 

Zastupaju ih odvjetnici koji se ne žele nagoditi nanovo unatoč mojim pismenim pokušajima. 

Kako se izvući? Nemogu proglasiti osobni stečaj jer sam zaposlen. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija