Jump to content

nekretnina u plinskom koridoru


icar12

Preporučene objave

Molim malo pozornosti i pomoć,

 

Godine 1977. ishodio sam građevinsku dozvolu za izgradnju obiteljske visokoprizemnice.

Na temelju iste u primjerenom roku izgradio sam objekat i dao ga ucrtati u zemljišne knjige. Prošle godine, nakon posjete nadležnom uredu za graditeljstvo i razgovora s odgovornom osobom podnio sam zahtjev za izdavanje Uporabne dozvole, s obzirom da istu nisam ishodio ranije. Nakon što su zaposlenici nadležnog ureda za graditeljstvo pregledali nekretninu, saopćili su mi da je nekretnina što se tiče visine nešto viša (cca 0,8 m) od one koja je predviđena Građevinskom dozvolom, te mi ne mogu izdati Uporabnu dozvolu. Napominjem da su svi drugi uvjeti iz građ. dozvole ispunjeni. Postoji i druga (doduše malo kompliciranija i skuplja) mogućnost  da se objekat "legalizira" tkzv. Rješenjem o izvedenom stanju, koju sam spreman platiti, ali tu nastaje problem jer se objekat nalazi u "plinskom koridoru", a vlasnik koridora mora dati prethodnu suglasnost za "legalizaciju, koju prema mojim saznanjima ne želi izdati. Napominjem da je u vrijeme kada mi je izdana Građ. dozvola postojao jedan magistralni plinovod koji malim dijelom prelazi mojom građ. česticom, nekih desetak metara ispred kuče. Tada prije izdavanja Građ. dozvole od mene nadležni organ nije tražio prethodnu suglasnost vlasnika plinovoda. Drugi plinovod sagrađen je na susjedovoj građevinskoj čestici, uz zajedničku među, nekih desetak godina nakon izgradnje mog objekta temeljem važeće Građ, dozvole. Kada je i na koji način proglašen "Plinski koridor" kao građaninu nije mi poznato, a da se nalazim u istom saznao sam tek prije godinu, ili dvije, kada je susjed s moje druge strane zatražio Građ. dozvolu za obiteljsku kuču, koji zahtjev mu je odbijen zbog postojanja koridora. Sada sam kao vlasnik obiteljske kuče doveden u situaciju da iako je objekat izgrađen na temelju važeće Građ. dozvole, i izveden u svim, osim jednog elementa (visina) sukladno važećoj Građ. dozvoli, u nemogućnosti iskoristiti mogućnost legalizacije objekta, odnosno ishodovanja Rješenja o izvedenom stanju. Zapravo radi se o tome da mi je ograničeno, odnosno onemogućeno raspolaganje nekretninom (prodaja, zamjena, nadogradnja i sl.).  Očigledno je da je netko u sustavu nešto previdio, odnosno nešto pogriješio, a obični građanin kao slabija strana doveden(i) su u nezavidnu situaciju. 

Molim za savjet, kako postupiti u ovom slućaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , icar12 je napisao:

koju prema mojim saznanjima ne želi izdati.

Pa jeste li predali zahtjev za izdavanje suglasnosti? Saznanja su jedno a nešto papirnato gdje se odbija ili daje suglasnost sasvim drugo.

prije 15 sati , icar12 je napisao:

Zapravo radi se o tome da mi je ograničeno, odnosno onemogućeno raspolaganje nekretninom (prodaja, zamjena, nadogradnja i sl.).  Očigledno je da je netko u sustavu nešto previdio, odnosno nešto pogriješio, a obični građanin kao slabija strana doveden(i) su u nezavidnu situaciju. 

Nemojte mi zamjeriti na dalje napisanome, no obični građanin je dugo, dugo vremena gradio bez akta kojim se odobrava gradnja a ako ga je i ishodovao onda se dodalo metar u širinu, dva u dužinu, dva reda bloka u visinu, malo izmjenio kut krova i eto lijepoga dodatnog prostora. Pri tome se razmišljalo da to neće nikoga zanimati, niti će ikada trebati sređeno stanje. No vremena propisi se mijenjaju te mo došli do toga da se ni kredit ne može dobiti bez Uporabne (ili akta koji je zamjenjuje ka što je Rješenje o izvedenom stanju), a poradi toga se i kupci okreću drugim nekretninama. Da bi se donekle sredilo stanje donesen je Zakon o postupanju sa nezakonito izgrađenim građevinama koji je dopustio zadržavanje objekata i mimo prostornih planova ali ipak uz određene uvjete kao što su suglasnosti ako se radi o planiranim ili istraženim koridorima i površinama enregetskih, prometnih, vodnih i komunikacijskih građevina. Ja shvačam da je svakome njegov problem najvažniji i svi smo tu pomalo subjektivni (kao, pa i nije to neki problem "pobjeći" u visinu 0.8m..nije da se radio o 8cm), no poradi navedenih uvjeta nema tu puno filozofije. Ili ćete zatražiti suglasnost pa ako je daju nastaviti s postupkom ozakonjenja, a ako ne daju prilagoditi objekat onako kako je to određeno aktom koji se dozvoljavala gradnja. Mada znam da je to odgovor koji bi vam najmanje odgovarao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nekoliko građana u mjestu je predalo zahtjeve, koji su odbijeni. Što više, ti građani očekujući suglasnost vlasnika/nositelja prava na koridor, angažirali su geodete i projektante koji su im izradili dokumentaciju za legalizaciju, te su im za tu uslugu platili. Znači, imali su znatne troškove, a legalizaciju nisu proveli. Iz tog raloga sam stupio u komunikaciju s nositeljem prava na koridor, prije nego i sam angažiram geodetu i arhitekta da se i sam ne izložim troškovima, koji na kraju neće dati rezultate. Naime, za sad sam kroz usmenu komunikaciju dobio odgovor da mogu podnijeti zahtjev za suglasnost, ali da mi neće izdati suglasnost.                                                                                                                                                                                       Što se tiče same građevine još jednom pojašnjavam da je dužina i širina zgrade, udaljenost od međe susjeda, od cestovnog pojasa u dlaku s Građ. dozvolom. Zgrada je viša kako je navedeno, zbog toga što je umjesto položenog krova, zbog izgleda napravljen viši i nakošen krov, a ne položen krov. Građevina nema stepenište za ulazak u tavanski prostor, niti je u tavanskom prostoru izgrađen stan. Isto tako, važno je napmenuti da na istoj čestici nisam niti legalno, niti ilegalno sagradio drugih objekata. Zapravo za razliku od tisuća u Hrvatskoj sagrađenih objekata bez ikakove dokumentacije, sa znatno većim izmjenama štose tiče prostora, ova građevina ima odstupanje samo u jednom od više elemenata iz Građ. dozvole. Međutim, mislim da me niste razumjeli, problem je u tome što je ne znam kada i pod kojim uvjetima proglašen koridor, a očigledno bez znanja nas građana, te nam je time generalno ograničeno raspolaganje kako zemljištem, tako i građevinom. Mislim da bi kao građani zbog toga trebali imati pravo čak i na neku odštetu. 

                                                                     

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , icar12 je napisao:

Što se tiče same građevine još jednom pojašnjavam da je dužina i širina zgrade, udaljenost od međe susjeda, od cestovnog pojasa u dlaku s Građ. dozvolom.

To mi je jasno te ono što sam napisao oko dužine i širine odnosilo se na općenito što su sve ljudi radili, no bez obzira na to a poradi ovoga

prije 10 sati , icar12 je napisao:

Zgrada je viša kako je navedeno, zbog toga što je umjesto položenog krova, zbog izgleda napravljen viši i nakošen krov, a ne položen krov.

činjenica je da imate objekat koji nije izgrađen prema građevinskoj dozvoli. Kao što rekoh, jasno mi je i da je svakome njegov problem važan te smo svi tu subjektivni, no zakonodavac prilikom izrade bilo kojeg zakona pa tako i Zakona o postupanju sa nelegalno izgrađenim objektima ne može obuhvatiti svaki pojedinačni slučaj pa je tako svejedno je li vam građevina viša za 0,8 ili 2,8m, nije legalna i lako bi je legalizirali da niste na plinskom koridoru.

Pa što se tiče njega,

prije 10 sati , icar12 je napisao:

Međutim, mislim da me niste razumjeli, problem je u tome što je ne znam kada i pod kojim uvjetima proglašen koridor,

savršeno sam vas razumio no po meni nije problem u tome kada i zašto proglašen koridor te se time hvatate za krivu činjenicu. Proglašen je poradi plinovodne cijevi u zemlji a isto je učinila vjerovatno RH nakon donošenja propisa koji se tiču prostornog uređenja, donijela prostorni plan i/ili spustila to na niže razine.

Po meni je bitno ono što sam vas upitao, jeste li podnijeli zahtjev za suglasnost. Naime, pri gradnji kuće vas nisu tražili suglasnost jer je Pravilnik o tehničkim uvjetima i normativima za siguran transport tekućih i plinovitih ugljikovodika magistralnim naftovodima i plinovodima donesen 1985. Isti je među ostalome odredio zaštitni koridor od 200m sa svake strane cjevovoda ali i zaštitni pojas naseljenih zgrada unutar tog koridora od 10-30m (u zavisnosti od promjera cjevovoda) u kojem se ne može graditi zgrade namjenjene stanovanju nakon izgradnje plinovoda ali iznimno i može unutar pojasa od 30m ako je gradnja već bila predviđena ubranističkim planom. I ono isto tako važno na kraju pravilnika, da se odredbe toga pravilnika ne odnose na naftovode, plinovode i produktovode izgrađene prije stupanja na snagu pravilnika. A kao što rekoh isti je donešen 1985 i vjerovali ili ne još uvijek je na snazi. 

Jasno mi je i da sva pripremna dokumentacija košta te vas ne nagovaram ni na što, samo navodim mogućnosti jer zbog svega navedenog možda imate osnova za dobijanje suglasnosti, te isto tako u slučaju odbijanja koristiti druge pravne lijekove. Možda su i ovi kojima je odbijeno izdavanje suglasnosti imali osnova za to samo nisu znali pa im prošli rokovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija