Jump to content
Otac45

Kaznena odgovornost djelatnika CZSS za zataškavanje psihičkog zlostavljanja djeteta

Preporučene objave

Poštovani, 

Znam da ovo više spada pod kazneno. Nisam pravnik.

Moje pitanje je da li djelatnik CZSS može kazneno odgovarati ako dokaže da se nad djetetom vrši psihičko zlostavljanje i dokaže da:

1. Djelatnik CZSS svjesno zna da se djete psihički zlostavlja, ali ništa ne poduzima da bi zaštitio djete i kazneno prijavio počinitelja DORH-u

2. Djelatnik CZSS svjesno zna da se djete psihički zlostavlja, te svjesno prikriva tragove zlostavljanja lažnim zaključcima za koje je dokazano da zna da su neistiniti te prikrivanjem dokaza spriječava druge da prijave počinitelja za kazneno djelo.

3. Djelatnik CZSS svjesno štiti zlostavljača pri tom znajući da ta osoba psihički zlostavlja djete

 

Je li djelatnik CZSS-a, ako mu je prijavljeno psihičko zlostavljanje djeteta, ima čvrste i jasne dokaze da se djete psihički zlostavlja obavezan po službenoj dužnosti prijaviti počinitelja za kazneno djelo DORH-u?

 

napomena: ne zanima me dokazivanje, pretpostavka je da su svi dokazi jasni i može se sve dokazati. Zanima me samo odgovornost CZSS-a.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Po kojoj osnovi ga se može kazneno prijaviti? Našao sam u Kaznenom zakonu Članak 302. No mislim da će počinitelj dobiti najviše neku malu uvjetnu kaznu tako da se na djelatnika CZSS-a ovo ne može primjeniti. Postoji li neka druga osnova?

 

Članak 302.

(1)Tko zna da je počinjeno kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora deset godina ili teža kazna pa to ne prijavi iako zna da bi takvom prijavom bilo omogućeno ili znatno olakšano otkrivanje djela ili počinitelja,

kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×