Jump to content

Ovrhe povučene prema Zakonu o ovrhama iz 2018


MalaVelikaŽena

Preporučene objave

Poštovanje!

Ukratko: brat i ja smo bili pod ovrhama 12 godina nakon smrti naših roditelja i nasljeđivanja njihovih dugova. Prodajom stana ove godine riješili smo sve ovrhe, ili smo barem tako mslili.

Uvidom u Specifikaciju nemogućnosti izvršenja osnove za plaćanje iz FINA-a - u prilogu - zaključila sam kako su navedene ovrhe neaktivne - Datum prestanka izvršenja je 4.8.2018. Većina ovih ovrha koje vidite na slici nije iskomunicirana od strane gradskog stambenog, banaka i ostalih sporih institucija s FINA-om. Naravno da su spori u ovom smjeru...

Pročitala sam zakon i koliko ja razumijem, ovrhe su neaktivne kako bi račun bio odblokiran i likvidan, ali po nalogu ovrhovoditelja mogu se aktivirati u bilo kojem trenutku. Na stranu pitanje kakvu se to lažnu sigurnost daje građanima, ja pod svaku cijenu želim izbjeći da se to dogodi. Zvala sam odvjetničko društvo kojem je predana moja ovrha i oni su mi dostavili ukupan račun u iznosu od 1950kn, s "oproštenih" 1000 kn kamata.

Međutim kada sam nazvala VIP i pitala da mi dostave sporne račune po kojima potražuju dugovanja - oni ih nemaju. Odvjetničko društvo također nema račune po kojima sam dužna. Ja isto tako nemam račune za telefon iz 2013.

Moje pitanje jest: imam li ja pravo kao potrošač odbiti platiti potraživanja ako mi se ne dostave računi po kojima se ta potraživanja od mene zahtijevaju? Uzimam u obzir da su ti računi poslani 2013 ili 2012, ali vjerujem da imam pravo kao potrošač zahtijevati da mi se dostavi račun po kojem se od m ene zahtijeva uplata novčanog iznosa?

Bila bih Vam zahvalna kad biste mi pomogli riješiti ovu zavrzlamu.

S poštovanjem,

Ivona

FINA.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 21 minuta, MalaVelikaŽena je napisao:

Hvala Vam na brzom odgovoru!

Shvaćam da postoje u sudskom spisu, zanima me još samo to imam li ikakva prava zatražiti uvid u te račune? I mora li mi se to omogućiti prije plaćanja?

Hvala,

Ugodan dan Vam želim,

Ivona

 

Moram priznati da ne vidim smisla, rješenje o ovrsi je postalo pravomoćno davnih dana, valjana je pretpostavka da je doneseno na temelju valjanih i postojećih računa, jer da isti nisu postojali, ne bi bilo doneseno rješenje o ovrsi. Slijedom navedenog, ne mora Vam se omogućiti uvid u račune prije plaćanja, jer osnova plaćanja više i nisu računi, već rješenje o ovrsi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Ruby_Danderfluff je napisao:

rješenje o ovrsi je postalo pravomoćno davnih dana, valjana je pretpostavka da je doneseno na temelju valjanih i postojećih računa, jer da isti nisu postojali, ne bi bilo doneseno rješenje o ovrsi.

Ukoliko je upitno samo postojanje računa onda uvid u spis i nema nekakve koristi, jer su ti računi priloženi uz rješenje o ovrsi. Međutim, ukoliko je upitna klauzula pravomoćnosti i ovršnosti rješenja o ovrsi, tada uvid u spis ima smisla, jer se u slučaju nezakonitog postupanja takva klauzula može ukinuti.

, Ruby_Danderfluff je napisao:

Slijedom navedenog, ne mora Vam se omogućiti uvid u račune prije plaćanja, jer osnova plaćanja više i nisu računi, već rješenje o ovrsi.

Ne možete od ovrhovoditelja zahtijevati da Vam pokaže te sporne račune, ali uvidom u spis možete ih provjeriti i to zajedno sa klauzulom pravomoćnosti i ovršnosti rješenja o ovrsi koje je doneseno u odnosu na te račune. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija