Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

MalaVelikaŽena

Ovrhe povučene prema Zakonu o ovrhama iz 2018

Preporučene objave

Poštovanje!

Ukratko: brat i ja smo bili pod ovrhama 12 godina nakon smrti naših roditelja i nasljeđivanja njihovih dugova. Prodajom stana ove godine riješili smo sve ovrhe, ili smo barem tako mslili.

Uvidom u Specifikaciju nemogućnosti izvršenja osnove za plaćanje iz FINA-a - u prilogu - zaključila sam kako su navedene ovrhe neaktivne - Datum prestanka izvršenja je 4.8.2018. Većina ovih ovrha koje vidite na slici nije iskomunicirana od strane gradskog stambenog, banaka i ostalih sporih institucija s FINA-om. Naravno da su spori u ovom smjeru...

Pročitala sam zakon i koliko ja razumijem, ovrhe su neaktivne kako bi račun bio odblokiran i likvidan, ali po nalogu ovrhovoditelja mogu se aktivirati u bilo kojem trenutku. Na stranu pitanje kakvu se to lažnu sigurnost daje građanima, ja pod svaku cijenu želim izbjeći da se to dogodi. Zvala sam odvjetničko društvo kojem je predana moja ovrha i oni su mi dostavili ukupan račun u iznosu od 1950kn, s "oproštenih" 1000 kn kamata.

Međutim kada sam nazvala VIP i pitala da mi dostave sporne račune po kojima potražuju dugovanja - oni ih nemaju. Odvjetničko društvo također nema račune po kojima sam dužna. Ja isto tako nemam račune za telefon iz 2013.

Moje pitanje jest: imam li ja pravo kao potrošač odbiti platiti potraživanja ako mi se ne dostave računi po kojima se ta potraživanja od mene zahtijevaju? Uzimam u obzir da su ti računi poslani 2013 ili 2012, ali vjerujem da imam pravo kao potrošač zahtijevati da mi se dostavi račun po kojem se od m ene zahtijeva uplata novčanog iznosa?

Bila bih Vam zahvalna kad biste mi pomogli riješiti ovu zavrzlamu.

S poštovanjem,

Ivona

FINA.jpg

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na brzom odgovoru!

Shvaćam da postoje u sudskom spisu, zanima me još samo to imam li ikakva prava zatražiti uvid u te račune? I mora li mi se to omogućiti prije plaćanja?

Hvala,

Ugodan dan Vam želim,

Ivona

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 21 minuta, MalaVelikaŽena je napisao:

Hvala Vam na brzom odgovoru!

Shvaćam da postoje u sudskom spisu, zanima me još samo to imam li ikakva prava zatražiti uvid u te račune? I mora li mi se to omogućiti prije plaćanja?

Hvala,

Ugodan dan Vam želim,

Ivona

 

Moram priznati da ne vidim smisla, rješenje o ovrsi je postalo pravomoćno davnih dana, valjana je pretpostavka da je doneseno na temelju valjanih i postojećih računa, jer da isti nisu postojali, ne bi bilo doneseno rješenje o ovrsi. Slijedom navedenog, ne mora Vam se omogućiti uvid u račune prije plaćanja, jer osnova plaćanja više i nisu računi, već rješenje o ovrsi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Ruby_Danderfluff je napisao:

rješenje o ovrsi je postalo pravomoćno davnih dana, valjana je pretpostavka da je doneseno na temelju valjanih i postojećih računa, jer da isti nisu postojali, ne bi bilo doneseno rješenje o ovrsi.

Ukoliko je upitno samo postojanje računa onda uvid u spis i nema nekakve koristi, jer su ti računi priloženi uz rješenje o ovrsi. Međutim, ukoliko je upitna klauzula pravomoćnosti i ovršnosti rješenja o ovrsi, tada uvid u spis ima smisla, jer se u slučaju nezakonitog postupanja takva klauzula može ukinuti.

, Ruby_Danderfluff je napisao:

Slijedom navedenog, ne mora Vam se omogućiti uvid u račune prije plaćanja, jer osnova plaćanja više i nisu računi, već rješenje o ovrsi.

Ne možete od ovrhovoditelja zahtijevati da Vam pokaže te sporne račune, ali uvidom u spis možete ih provjeriti i to zajedno sa klauzulom pravomoćnosti i ovršnosti rješenja o ovrsi koje je doneseno u odnosu na te račune. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×