Jump to content
Trilly

Izmisljeni racun za odvjetnicke usluge

Preporučene objave

Pozdrav,

Proucavala sam ovaj forum, druge na internetu, propise i slicno, ali situacija mi je toliko "cudna" da nisam nasla bas slicnu i molim pomoc.

Pokusat cu smisleno i jasno objasniti situaciju jer ne znam sto da radim i sto me jos moze cekati, ne ulazeci u sve drugo.

Osoba koju sam smatrala prijateljicom (sestrom, u rangu obitelji, dakle pricamo o najuzem krugu) je psihicki bolesna, po drugi puta teze. 
S dijagnozom i godinama psihoterapije iza sebe i lijekovima i svime, ne lijepim joj etikete.
Moj problem je sto je sada, u jeku svoje bolesti, zakljucila da ce se postavljati kao odvjetnica (sto i je po struci) prema svima u uskom krugu blizih sto se tice nekih stvari, a prema meni osobno to znaci da ce mi pokusati naplacivati stvari koje mi je prije koji mjesec napravila kao prijateljsku uslugu. 
U razdoblju kada mi je pomogla s tim radnjama (jedan dopis firmi kojoj je sve placeno sto se tice ovrhe prije vise od godine dana, u stilu da povuku ovrsni zahtjev sa suda jer su od mene htjeli izmuljati jos novaca i jedno odneseno brisovno ocitovanje prije par mjeseci koje je netko drugi sastavio na sud, to bi bilo to otprilike) na upit da joj platim nesto osim taksi je sve, s obzirom na nas odnos, kategoricki odbijeno jer mi smo obitelj i koliko toga sam ja njoj pomogla u zivotu i ovo su sitnice i tako. 
Zapravo i prije ikakve konkretne pomoci sam je pitala sto oko tih stvari, koliko bi to-i-to kostalo da mi pomogne (jer izgubih zivce i jer smo pricale o pravnim stvarima opcenito u razgovorima kao i o svemu drugome), svaki put mi je receno u linijama da su to stvari od 100-200 kn, da ce mi pomoci rado, da nisu vrijedne spomena, da joj ne pada na pamet to mi naplatiti, itd...
Ne zivimo u istom gradu i za te radnje sam joj potpisala punomoci.
Zapravo poslala sam joj potpisane prazne punomoci, nekih 5-6, ako zatreba. Jer nemam pojma za sto sve treba tocno, pa da ne saljem svaki put i jer sam joj vjerovala i jer je trazila da ima pri ruci. 
To je sve rijeseno, naravno, sve je bilo cisto i usluge koje mi je napravila su bili iskljucivo zavrsni koraci u stvarima koje sam sama odradila mjesecima prije. Bez podcjenjivanja napravljenog, u meduvremenu sam vise puta nudila da platim nesto ipak, svaki put odbijeno iz gore navedenih razloga.
Za takse sam joj dala na ruke, to je sve placeno.
Flash forward na koji mjesec kasnije - odbija kontakt iznenada, bolest se aktivirala i ocito je da nije dobro. 
S obzirom na iskustvo iz proslosti oko njene bolesti, ostavljam je na miru da se javi kada zeli.

I javlja se napokon. Sa racunom za "odvjetnicke usluge" od par tisuca kuna.
Pobrojano jedno devet tarifi na racunu, ukljucujuci i za savjetovanje dva puta.
Na stranu zasto, kako, iz kojih pobuda s obzirom na svo ponasanje i izjave prije, jer taj dio znam i znam da ovo nije ista osoba radi svoje bolesti, mene zanima:
Trebam li joj otkazati punomoc kao odvjetnici pismeno?
Moze li zloupotrijebiti prazne potpisane punomoci koje ima ako je ovo sve rijeseno?
Ako samo ignoriram dobiveni izmisljeni racun, a ona bude toliko, kako da kazem, u svom svijetu i ide dalje, onda ide sto - opomena pred ovrhu? Dizanje toga ide na sudu, kod biljeznika, direkt kao odvjetnik moze?
Sto da kazem u tom slucaju kao odgovor?
Da kazem da pobijam racun u cijelosti jer mi je sve predstavljeno skroz drugacije, pogotovo oko iznosa za obavljene usluge (inace joj nikad ne bi ni dala punomoc), da kazem da se ponasala neprofesionalno/ogrijesila o odvjetnicki kod i zakon jer mi je lagala doslovce o mogucim troskovima i jer je usmeno dogovoreno da je to prijateljska usluga? Sto tocno?
Imam gomile nasih poruka u kojima izmedu svega ostalog prijateljski raspravljamo i o te dvije stvari s kojima mi je pomogla, jasno se vidi nas odnos opcenito, imam druge ljude koji znaju cijelu pricu i mogu svjedociti o nekim stvarima, nemamo nikakav ugovor.
Zapravo sve ovo poprilicno ispada moja rijec protiv njene ako mi ide dizati ovrhu jer ona je izdala sluzbeni racun, tako ja to vidim kao laik i to mi je najveci problem.
Kako dokazati da je racun izmisljen zapravo kada je vecina svega isla usmeno izmedu dvije (bliske) osobe?

Da se razumijemo, ovo nije stvar toga da ja ne zelim platiti odvjetnika za posteno obavljen posao jer smatram da njeno vrijeme i znanje i ostalo ne vrijedi. Ili jer opcenito smatram da takve stvari ne treba platiti i tako idem kroz zivot. Ili stogod.
Vratila sam ja te usluge na druge nacine i racun zovem izmisljenim jer meni je tocno takav posto posla nije ni bilo u smislu da sam dosla kod odvjetnika, cula okvirne troskove i angazirala ga za odredenu stvar. Sve se predstavljalo kako se predstavljalo, visina troskova pogotovo.

Ne zelim joj navaliti jos nevolja uz bolest zbog koje se ovako ponasa. 
Ne zelim da idemo na sud jer smatram da postoji realna opasnost da izgubi dozvolu/osramoti se/unisti si posao zbog svoje bolesti jer bi ja valjda morala i mogla objasniti na sudu zasto smatram da je racun izmisljen, a to povlaci cijelu pricu. 
Ne pada mi na pamet platiti joj da je se rijesim iz vise razloga, tako da mi to nije opcija, mada izgleda najlaksa.

*Kome god se da procitati sve i odgovoriti nesto pametno - hvala puno na vremenu :).

Uređeno od Trilly

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Otkažite joj punomoć i tražite natrag bjanko punomoći (pismeno, ako treba). Ne bi ih smjela zloupotrijebiti nakon otkaza punomoći, i u predmetima koje ima bi bila dužna izvijestiti sud da Vas više ne zastupa. Račun vratite i osporite što se tiče visine, ali s obzirom da je zaista izvršila odvjetničku uslugu, ponudite platiti barem dio. Ako dođe do ovrhe (a ona se na temelju računa kao vjerodostojne isprave može pokrenuti), po mom mišljenju ćete teško objasniti da usluga nije izvršena, jer formalno zaista jest bila. Ako je odvjetnička nagrada realistično prikazana u računu, onda se bojim da to sud neće zanimati, osim ako u poruci imate njezinu izjavu da Vam otpušta taj dug (i inače, odvjetnici nemaju pravo pro bono zastupati nikoga osim ako to dobiju kao rješenje od Komore ili ureda državne uprave kao besplatnu pravnu pomoć, jer to brani Komora i porezna uprava, smatrajući da odvjetnici, ako ne naplate, zacijelo rade na crno).

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru.

Da li pod "pismeno" moze i u mailu ili iskljucivo preporuceno s povratnicom?

Ja ne sporim da je ona meni napravila uslugu, sporim da to naplacuje jer je usluga bila prijateljska i izricito mi je receno da mi se nece naplatiti.

Vezano uz to da sam ja tu uslugu vratila na druge nacine, na ruke sam joj dala za sve takse i jos 100 kn jer je bila u stisci (a nije za primiti posudbu niti pitati), pa smo to dogovorile da ide za, eto, uslugu i da mi ne vraca.

Imam to u mailu koji nije osporavala. Znaci li to ista?

Imam takoder poruke u kojima ne pise izricito da otpusta dug, ali se jasno vidi nas prijateljski odnos i da mi te usluge obavlja dok pricamo o svemu drugome (dakle jasno je da odnos nije odvjetnik-klijent), javlja mi samo koliko je bila taksa, pise da ce napraviti kao za sebe, itd...

Usmeno je uvijek, opet, receno, da su to stvari zanemarive vrijednosti i da ce mi pomoci rado.

Znaci li ista da su te stvari obavljene davnije - dopis prije vise od godinu, odnosenje brisovnog ocitovanja na sud prije par mjeseci? A racun je tek sada izdan, to nije malo blesavo samo po sebi?

Naravno da odvjetnik ima puno prostora za igranje s tarifom, ali kako to osporiti?

Kako da ja dokazem da je ona meni tvrdila da to kosta 100-200 kn (pa da i ponudim toliko platiti)?

Citala sam da odvjetnici inace ne naplacuju usluge savjetovanja u manjim stvarima, npr., kada im klijent da punomoc (znaci nije im samo uzeo vrijeme da nesto pita, a nije klijent). Meni na racunu ima trosak savjetovanja ne jednom, nego dva puta. Savjetovanja nije ni bilo kada o tome pricamo prijateljski i izmedu svega drugoga. Onda za to brisovno ocitovanje je doslovce naplaceno ocito - odlazak po to i odnosenje na sud. Sto odvjetnik moze i moze to naplatiti par stotina.

Ali valjda je jasno da to ocitovanje stoji 50 kn taksi za predati na ZK i da nema bas smisla nekome platiti parsto kuna da to odnese, nisam bas na drugom kraju svijeta da to nisam mogla obaviti sama nesto kasnije - ponudila se pomoci sama.

 

Hocu reci, ako idem osporavati racun sto se tice visine, s obzirom na njeno stanje, vjerujem da to nece prihvatiti.

Onda me opet ceka moguce pokretanje ovrhe i dokazivanje na sudu da je racun visi par desetaka puta od onoga sto je meni receno da to opcenito kosta. I sto onda? Kako da ja dokazem da je ona mene opcenito dovela u zabludu oko troskova tih stvari? Ima li ikakvo znacenje sudu da ona to radi iskljucivo zbog svog trenutnog psihickog stanja? Imam poruke od kada je prvi put bila lose, napravila mi je neka druga sranja s oprostenjem i izricito navodi da psihicki nije bila dobro. Znam da je prije par mjeseci mijenjala tablete, odustala od grupne terapije i tada joj se stanje i pogorsalo opet. Utjece li ista od toga na sudu - dokazivo je ruznim ulazenjem u njene osobne stvari, ali je dokazivo?

Uređeno od Trilly

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pismeno može i u mailu, ali radije preporučeno s povratnicom. Imate li u mailu dakle, da je to bila prijateljska usluga koja se neće naplatiti? Što se tiče računa, on se obično izdaje nakon što posao bude dovršen, kod odvjetnika je to specifično jer sudski postupci mogu trajati i do nekoliko godina, pa se onda račun izdaje na kraju, te nije neuobičajeno da račun bude izdan i po nekoliko mjeseci od izvršene usluge.

, Trilly je napisao:

Naravno da odvjetnik ima puno prostora za igranje s tarifom, ali kako to osporiti?

Kako da ja dokazem da je ona meni tvrdila da to kosta 100-200 kn (pa da i ponudim toliko platiti)?

Citala sam da odvjetnici inace ne naplacuju usluge savjetovanja u manjim stvarima, npr., kada im klijent da punomoc (znaci nije im samo uzeo vrijeme da nesto pita, a nije klijent). Meni na racunu ima trosak savjetovanja ne jednom, nego dva puta. Savjetovanja nije ni bilo kada o tome pricamo prijateljski i izmedu svega drugoga. Onda za to brisovno ocitovanje je doslovce naplaceno ocito - odlazak po to i odnosenje na sud. Sto odvjetnik moze i moze to naplatiti par stotina.

Ali valjda je jasno da to ocitovanje stoji 50 kn taksi za predati na ZK i da nema bas smisla nekome platiti parsto kuna da to odnese, nisam bas na drugom kraju svijeta da to nisam mogla obaviti sama nesto kasnije - ponudila se pomoci sama.

Odvjetnici nemaju puno prostora za igranje s tarifom, to ste krivo čuli. Nije moguće da Vam ona izda račun i naplati 100,00 kn-200,00 kn za nešto što po Tarifi košta višestruko skuplje. Provjerite u Tarifi koliko bi Vam trebala naplatiti. Dopis je 250,00 kn po stranici, po Tbr. 33. toč. 1. OT, prijedlozi za upis u ZK 500,00 kn po Tbr. 19. OT. Usmeno pravno savjetovanje je za započeti sat 500,00 kn po Tbr. 30. toč. 1. OT.

O ovome ostalome ne znam što bih rekla, nije točno da odvjetnici ne naplaćuju usluge savjetovanja u manjim stvarima, imaju pravo na to. Pokušajte se dogovoriti.

, Trilly je napisao:

Onda me opet ceka moguce pokretanje ovrhe i dokazivanje na sudu da je racun visi par desetaka puta od onoga sto je meni receno da to opcenito kosta. I sto onda? Kako da ja dokazem da je ona mene opcenito dovela u zabludu oko troskova tih stvari? Ima li ikakvo znacenje sudu da ona to radi iskljucivo zbog svog trenutnog psihickog stanja? Imam poruke od kada je prvi put bila lose, napravila mi je neka druga sranja s oprostenjem i izricito navodi da psihicki nije bila dobro. Znam da je prije par mjeseci mijenjala tablete, odustala od grupne terapije i tada joj se stanje i pogorsalo opet. Utjece li ista od toga na sudu - dokazivo je ruznim ulazenjem u njene osobne stvari, ali je dokazivo?

 Odvjetnička tarifa je javna i svakome dostupna, slijedom čega niste mogli biti u zabludi oko toga koliko to ustvari košta. Ovršnom, odnosno parničnom sudu neće ništa značiti njezino psihičko stanje ako je usluga izvršena i tarifa točna.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×