Jump to content

klijet na dvije cestice??


Lirra

Preporučene objave

iskrsnuo problem sa upisom legaliziranog objekta u zemljisne knjige, postojeca cestica 1/1.

prije izlaska geodeta na teren, uvidom u katastarski plan sve bilo ok, no avionski snimak otkriva odredjeni pomak parcela na cijelom brdu za nekih 50 cm, mislim na pomak svih parcela. ne zna se tko je prvi to uradio.

trazena suglasnost susjeda, nocna mora ispala.

kako je ta klijet tu preko 20 godina, upuceni smo na direktan zatjev sucu da temeljem dugogodisnjeg prava uzivanja te klijeti mozda imamo pravo upisa u zemljisne knjige.

jer odredjeni susjed ne zeli potpisati...

 

kako zapoceti sve to, hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda niste dovoljno dobro objasnili - dakle, vlasnici pojedinih parcela su krivo upisani? Ako je tako, onda možete sudu podnijeti tužbu radi utvrđenja prava vlasništva dosjelošću na toj čestici, gdje je ta klijet, pozvati dva nesrodna svjedoka da potvrde da Vaša obitelj tu česticu uživa dvadeset godina i više, i to je to, sudska presuda bi utvrdila Vaše pravo vlasništvo i regulirala takav upis u ZK.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jesu li krivo upisni, pitanje je. No nešto pametno za odgovoriti je teško bez uvida u katastarski plan i satnje na terenu. Naime, tu se moglo dogoditi svašta. Kao prvo (govorite o avionskom snimku) da nekoga zbunjuju deformacije nastale nepravilnim spajanjem skeniranih analognih planova, a smještanje u državni koordinatni sustav je obavljeno preračunavanjem rubova listova prema parametrima izračunatima još 1969. Nadalje, u postupku održavanja DKP-a, a u zavisnosti od homogenosti katastarskog plana kartiranje se vršilo metodama preklopa i uklopa. No nerazumijevanje pojedinih ovl. ing. geodezije kao i/ili katastarskih službenika u prevođenju planova također je utjecalo na nastanak anomalija na terenu i katastarskih planova u digitalnom obliku. Tako su neki geodeti koordinate očitane na DKP-u iskolčavali na terenu modernim mjernim instrumentima i pri tome pomicali granice više parcela stvorivši anomaliju na terenu jer je eto to satelitska preciznost. No, da ne gnjavim, kao što rekoh tko zna što se desilo pa se prilikom izmjere dobili drugačiji podatci (ako je vršena), a drugačijom anomalija možda ne bi ni postojala pa ne bi bilo ni potrebe za upučivanje na sud.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija