Jump to content

Ostavina-obaveza suda


antony100

Preporučene objave

Po smrti ostavitelja sud zakazuje ostavinsku raspravu i donosi rijesenje o nasljedjivanju.

Medjutim u rijesenju je samo popis ostaviteljevih nekretnina,a isti ima poveci porezni dug,dio nekretnina su fiducije za tocno utvrdjenje sume novca,takodjer na nekoliko nekretnina postoji mjera osiguranja otudjenja i opterecenja nekretnina zupanijskog suda koje glase na ostaviteljevo ime.

Sud u donijetom rijesenju o nasljedjivanju dodjeljuje nasljednjiku vlasnistvo 1/1 i ne obazire se da je to fiducija isto tako ne spominje se zabrana otudjenja i opterecenja koja je bila na ostaviteljevo ime ,nego daje pravo naslijedniku da seupise u zemljisne knjige sto on i cini e sad me zanima slijedece

Mora li sud u ostavinskom postupku utvrditi samo imovinu ili mora utvrdit i dugovanja tj porezni dug

Zasto je sud ispustio utvrditi cinjenicu postojanja zabrane otudjenja i opterecenja i daje pravo naslijedniku da se upise na iste u zemljisnjim knjigama

Cini mi se neka muljaza i katastrofalno postupanje suda

Molim da mi se sto preciznije odgovori na ovo kao i sta sada raditi kada je ovakvo rijesenje doneseno moze li se traziti neka revizija ili sto drugo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , antony100 je napisao:

Mora li sud u ostavinskom postupku utvrditi samo imovinu ili mora utvrdit i dugovanja tj porezni dug

Nije u obvezi utvrđivati dugove ostavitelja.

 

prije 4 sati , antony100 je napisao:

Sud u donijetom rijesenju o nasljedjivanju dodjeljuje nasljednjiku vlasnistvo 1/1 i ne obazire se da je to fiducija isto tako ne spominje se zabrana otudjenja i opterecenja koja je bila na ostaviteljevo ime ,nego daje pravo naslijedniku da seupise u zemljisne knjige sto on i cini

U konkretnom slučaju nije došlo do otuđenja voljom vlasnika,več je zbog činjenice smrti nastupilo ex lege sveopće pravno sljedništvo,glede čega zabrana otuđenja neće spriječiti provedbu upisa temeljem rješenja o nasljeđivanju,a koji upis u biti ništa neće promijeniti prema fiducijarnom vjerovniku,obzirom da je nasljednik stupio u pravni položaj kakav je imao njegov prednik do svoje smrti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala

A sto ako naslijednik onda dopusti svojim vjerovnicima izdavajuci bjanko zaduznice da pokrenu ovrhu na te nekretnine koje je naslijedio i na kojima postoji zabrana otudjenja i opterecenja?

 

i oni pokrenu ovrhu,a fiducijalni vjerovnik niti je obavijesten od strane ovrsnog suda to ne zna i kuca se proda u ovrsnom postupku.

Da li je nasljednik pocinio kazneno djelo poduzimajuci te radnje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 54 minuta, antony100 je napisao:

oni pokrenu ovrhu,a fiducijalni vjerovnik niti je obavijesten od strane ovrsnog suda to ne zna i kuca se proda u ovrsnom postupku.

Prema odluci  Ustavnog  suda  Republike Hrvatske,  br.  U-III-3303/2008  od  30.  rujna  2010.,  ta  pravna situacija je razriješena  i  to na  način  da  je  utvrđeno  da  takva  nekretnina  ne  može  biti  predmet  prisilnog izvršenja,  odnosno  prodaje  u  ovršnom  postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 18 sati , antony100 je napisao:

Molio bih jos samo odgovor na to pitanje

Vidite Antony,teško je sad ovako reči da li postoje obilježja kaznenog djela,no kako je več rečeno da nije moguće provesti ovrhu od strane drugih vjerovnika na nekretnini koja je pod fiducijom,pa sukladno tome dotični nasljednik nije u mogućnosti ispuniti scenarij koji ste opisali

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija