Jump to content
Sign in to follow this  
Qwertyman

Šum iz razdjelnika

Preporučene objave

Pozdrav,

Otkako su prije dvije godine u moju zgradu ugrađeni razdjelnici, iz njih se za vrijeme sezone grijanja čuje šum, koji je preko dana na nekoj razini koja se može tolerirati, ali preko noći zvuk postaje iznimno glasan i ometa spavanje. Otprilike pokušajte zamisliti kao da netko stavi u vašu sobu radio prijemnik na kojem nije ulovljena dobra frekvencija pa se čuje ono jako "krčanje" iz radija - ja to moram slušati svake noći.

U razgovoru s raznim ljudima iz HEP-a, iz firme koja je ugrađivala razdjelnike i ostalim sudionicima tog procesa utvrđeno je da problem nastaje zbog toga što je ugrađena pumpa s prevelikim kapacitetom, a nisu ugrađeni ventili koji reguliraju višak vode u sustavu i onda se zbog toga čuje jak šum. Dodatno, taj problem ne postoji u, recimo, susjednom stanu jer se susjedni stan za razliku od mojeg ne nalazi na vertikali. Također, rečeno je da je šum to jači što je viši kat, a ja se nalazim na zadnjem katu pa se po svemu čini da je šum kod mene najgori.

Mene bi zanimalo: postoji li neki propis po kojem ja imam pravo na tišinu u svojoj sobi i po kojem mogu dići tužbu kako bi se razdjelnici uklonili? Pokušavao sam čitati Zakon o zaštiti od buke, ali tamo se navodi da se odredbe tog zakona ne odnose na buku iz stambenih prostora. Dakle, ima li država pravo donijeti propis kojim se meni u mojem privatnom stanu za vrijeme sezone grijanja konstantno stvara nesnosna buka i ja ne mogu ništa učiniti da se od toga obranim?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×