Jump to content

Korištenje fotografija / mobing


i_ja_sam_david

Preporučene objave

Poštovani,

našao sam se u malo škakljivoj situaciji;

E, sad, situacija je takva da sam nakon gotovo 10 godina bio otpušten uz hrpu laži i lažnih objašnjenja (da ne nabrajam i reverzibilno datirane izjave tvrtke o korištenju G.O.-a, prijetnje, itd...). Poslijednjih je godina bilo i elemenata mobinga (prestanak zvanja na menadžment sastanke, prestanak davanja radnih zadataka, marginaliziranje, ismijavanje, prijetnje životom od strane drugih radnika - prijavljeno poslodavcu, gurnuto pod tepih), uglavnom sve je vodilo ka tome da me se riješi.

Također i zbog fotografija i pozicije često sam bio "komplementiran" posprdno nazivima "Zvijezdica", čak i od strane nadređenih "derište". Zbog svega vjerojatno okinuto stresom okinula se autoimuna bolest, poremećaj spavanja, anksioznost - zbog svega navedenog jako mi je narušena kvaliteta života, a te probleme sam i za vrijeme radnog odnosa prijavljivao lječniku opće prakse i odlazio na psihijatrijske terapije. Danas, nekoliko mjeseci kasnije sve se lošije osjećam kad se prisjećam svega i osjećam ogromnu potrebu da pravdu tražim na sudu pošto se moje ime ne prestaje blatiti.

Druga situacija - naime - kao dugogodišnji zaposlenik tvrtke X u mnogo sam navrata bio služio kao "model" za promotivno fotografiranje (ne zbog dobrog izgleda :panika: već zbog ušteda), za to nikad nisam primio naknadu niti sam potpisao prava korištenja. Sad se tiskaju katalozi, banneri, pingvini, brošure... na svemu se koristi moja biometrija (na nekim fotografijama imam naočale pa su u kadrovskoj to znali isticati kao "pa nitko ne vidi oči", a jbg prepoznaju me svi bližnji, svi poznanici, dok na drugim fotografijama je izrezano da se ne vidi glava no ja znam da sam to ja, cura je svjedočila fotografiranjima, prepoznaje me po stavu i mojem prepoznatljivom držanju tijela...)

Želim apsolutno prije svega da namirim dušu, a onda i da me se prekine koristiti za promotivne svrhe, kao i fotografije fotografirane mojom osobnom opremom (mobitel, foto aparat, kamera...).

Mišljenja molim, dosta mi je hitno da znam barem u koji smjer da krenem gledati.

Hvala unaprijed!

David

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, G-man je napisao:

Koliko vas shvaćam, vi više tamo ne radite?

Glede fotki, jeste li potpisali štogod poslodavcu vezano uz fotkanje ili vam je stajalo u opisu posla ili ste dobili kakvu naknadu za to od strane poslodavca?

Poštovani G-man,

da, ne radim više tamo, uzeo sam si vremena, u ugovorima mi ne stoji nikakav pristanak / davanje autorskih prava na fotografije i autorska djela. Čak što više - to je odrađivano van radnog vremena, sigurno 2/3 materijala vlastitom opremom, objašnjenje otkaza bilo je izbivanje s posla dok je za svako izbivanje bila potpisana dozvola za izlaz/ulaz od strane nadređenog što on pravda da nije pratio. A koristio/koristi sve što sam kreirao.

Nikad nisam primio ni nagradu ni naknadu za to, već eto - otkaz. Dodatno na to, vjerojatno su znali da ta priča - "ja ti dozvolim i dam zadatak pa te onda kaznim" ne drži vodu pravno ikako pa je otkaz bio upakiran u tehnološki višak. Prestanak potrebe za mojim opsegom poslova nije prestao već se prenio na novoosnovano (preimenovano) radno mjesto gdje radnik sada radi iste poslove.

Znam da sam mogao pokrenuti radni spor unutar roka od 14-15 dana - nisam iz razloga jer bi time izražavao da se želim vratiti na posao gdje bi atmosfera od loše zasigurno postala toksična za mene.

Jedan od dokumenata koje su inzistirali da potpišem je da se odričem svojih radničkih i ljudskih prava i izjavljujem da neću tužiti poslodavca po ikojoj osnovi (dokument bez datuma - izjava u 3-4 reda), nisam potpisao.

Od toga je prošlo nekoliko mjeseci, lokalna me zajednica dosta poznaje jer sam istaknuta osoba i svaki moji razgovori za posao počinju pitanjima "kako sam najuren sa prošlog posla".

Osobno sam polu-funkcionalan, moje ime se blati, provlači kroz razne negativne kontekste, sve kronične bolesti su mi se pojačale, doslovce nisam funkcionalna jedinka. Taj mi kamen s ramena može skinut samo presuda, nadam se da ću tada imati bolju kvalitetu života.

Ja bih im uskratio autorska prava korištenja mojeg lika i dizajna, mentalnu i emotivnu štetu, ma sve što mogu, neovisno o novcima i vremenom trajanja. Borac sam. Kičmu nedam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

Onda pošaljite opomenu da se suzdrže od daljnjeg korištenja Vaše osobe, jer da ste uskratili dopuštenje, te da ćete potraživati naknadu za prethodno korištenje Vašeg lika i Vaših fotografija bez dopuštenja u visini koju već procijenite.

Možda da to učini moj odvjetnik? Ne prakticira autorsko pravo pa mi je iskreno rekao da nije 100% siguran kako postupati, zato sam ovdje. Mobing je već shark, tu imam i dosta dokaznog, liječničke dijagnoze, psihijatrijski nalazi, vodio sam neki dnevnik, koliko sam znao, umio i sjetio se. sa imenima ljudi / svjedoka, itd... znam koliko je to teško dobit. Nisam odmah išao na tu varijantu, ali stvari ne prestaju i to mene ne prestaje proganjat, netko će morat reći dosta je bilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija