Jump to content

privatni email, obajva poruka


petarsl

Preporučene objave

Dopisivao sam se s bivšom jer smo imali vezu na daljinu a sad je veza pukla. U tim porukama i chatov-ima pisao sam o nekim situacijama na poslu pa ona sad ima kod sebe neke informaicje koje bi bile poslovna tajna, ništa opasno ali tehnički nisam smio spominjati ikome izvan firme ništa o tome. Cura mi sad prijeti da će sve moje poruke što ima staviti na internet, ne samo o poslu sporne nego sve što sam joj pisao, privatno s privatnog emaila. Meni bi to nanjelo ogromnu štetu na poslu ali i privatno. Jel ona to smije? Za ove privatne me nije toliko briga ali zar se to može, dozvoljeno je po zakonu pisati o osobnim podatcima i detaljima iz tuđeg života? Ona kaže da je to moj problem što sam joj pisao, da ona može s time što hoće. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Premješteno u odgovarajući PF.

U svakom slučaju smatram da ako ona to učini, da se radi o nekakvoj povredi privatnosti i povredi poslovne tajne koja je kazneno djelo. Ona može s time što hoće, ali mora biti spremna da za to može odgovarati, čak i kazneno, kao i za naknadu štete Vašem poslodavcu ako mu prouzroči štetu, zajedno s Vama. Dakle, ne može joj se preventivno zabraniti, ali može odgovarati za posljedice iznošenja poslovne tajne.

Npr. čl. 262. KZ-a je odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne - za to djelo biste odgovarali Vi, ali i ona. Čl. 142. KZ-a je povreda tajnosti pisama i drugih pošiljaka, što uključuje i elektroničku poštu. 

Također, ako bi ona to djelo učinila da naškodi Vašoj časti i ugledu, tada u odnosu na Vas može odgovarati za kazneno djelo teškog sramoćenja (no za to djelo biste morali pokrenuti privatnu kaznenu tužbu).

Također, ukazujem Vam na odredbe Zakona o zaštiti neobjavljenih informacija s tržišnom vrijednosti, koji definira što je poslovna tajna i kakva se zaštita može tražiti za povredu poslovne tajne (zabrana korištenja, daljnjeg odavanja, naknada štete i slično). 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija