Jump to content

Subjektivna ili objektivna odgovornost za štetu


htnet

Preporučene objave

Situacija je slijedeća: roditelji 15-godišnjem djetetu dozvoljavaju da vozi osobni automobil u suvlasništvu roditelja po dvorištu, ali mu zabranjuju izlazak na javnu cestu. Jednoga dana, dok su roditelji odsutni, dijete uzme ključeve od osobnoga vozila, odveze se na javnu cestu, oduzme prednost nailazećem vozilu i prouzroči prometnu nesreću. Na vozilima koja su sudjelovala u prometnoj nesreći nastane imovinska šteta, a vozač kojem je dijete oduzelo prednost pretrpi i srednje teške tjelesne ozljede.

Pitanje: odgovaraju li u ovom slučaju roditelji (čl. 1056. ZOO), jer je dijete njihovom krivnjom smatralo da može i smije voziti automobil i jer su ključeve ostavili na dostupnom mjestu. Tu bi roditelji odgovarali po kriteriju subjektivne odgovornosti za štetu gdje se krivnja predmnijeva, a dijete bi odgovaralo solidarno s njima (čl. 1057. ZOO).

Moja dilema je da li roditelji odgovaraju po kriteriju objektivne odgovornosti za štetu, jer se radi o šteti izazvanoj motornim vozilom u pogonu (čl. 1068. - 1072. ZOO), gdje odgovara vlasnik opasne stvari, a dijete nije neovlašteni korisnik jer je član obiteljskoga kućanstva.

Molim vas komentare - subjektivna ili objektivna odgovornost za štetu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor Vam se krije u čl. 1070. ZOO-a: pored neovlaštenog korisnika i solidarno s njim odgovara i vlasnik motornog vozila, ako je svojom krivnjom ili krivnjom osoba koje su se trebale brinuti o vozilu, omogućio neovlašteno korištenje vozila. Dakle, roditelj odgovara zato što je djetetu omogućio neovlašteno korištenje vozila, a bez odgovarajuće vozačke dozvole i uvjeta za upravljanje motornim vozilom (iako ne na javnoj cesti, no neovisno o tome). Dakle, ja bih bacila mreže široko i tužila i dijete zastupano po roditeljima i roditelje zasebno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija