Jump to content
znk

Pedagoška mjera ukora u osnovnoj školi

Preporučene objave

znk    0

Pozdrav

imamo sina koji ide u 8 razred.

Da smo odmah jasni, nije savršen, ima dug jezik, ponaša se sukladno svom razvojnom razdoblju, u pubertetu je, samo su mu gluposti na pameti, ali nije zao i pokvaren.

Ali je vrhunski sportaš, trenira boks od svoje 11 godine, bio je dva puta vice prvak Hrvatske, jednom prvak Hrvatske, dva puta Prvak Zagreba, 5. na Europskom prvenstvu u za mlađe dobne skupine, vrlo vrijedan po to pitanju sporta, svaki dan na svim treninzima i natjecanjima, vrlo cjenjen u društvu sudaca i drugih trenera. Samostalno vikendom puno vježba, i obavezno trči 5 km. Nije pobornik nikakvih droga, alkohola i poroka. Doslovce samo jednom tjedno (subotom) izađe s prijateljima do grada. Znači po pitanju sporta – BESPRIJEKORAN

Krenimo od početka... imamo problema sa profesoricom iz matematike, koja je sa njegovim razredom zadnja 3,5 mjeseca. prethodna profesorica ju je upozorila na nekolicinu nestašnih u tom razredu, normalno među njima je i moj sin. Da ga profesorica ima na "piku" primijetili smo već nakon trećeg njenog sata, kada ga je opet na početku sata premjestila u drugu klupu, i tako sva tri sata za redom. Kada ju je sin pitao zašto to radi, rekla mu je otvoreno da je upozorena na njega i nekoliko đaka u tom razredu.

Iz sata u sat dešavale su se rasprave i svađe sa profesoricom koja niti jedna sat nije uspjela odraditi u komadu, već je od 45 minuta svog sata, 20 minuta provela raspravljajući se sa nekim od učenika i upisujući napomene u e-dnevnik. Tako iz sata u sat.

Ono što želimo napomenuti da u prosjeku iz mjeseca u mjesec plaćamo 700 do 1000 kn na instrukcije iz matematike, jer sin nije matematički lumen, a na satu ne može pohvatati gradivo uz svako malo prekidanje predavanja, dok je sat dopunske nastave iz matematike svakih dva tjedna, 1 školski sat.

Na takvu nastavu se ne možemo osloniti, jer ne može ništa na taj način naučiti od gradiva. Ali i taj dio nije bitan, koliko je bitna profesorica s kojom je naš sin stalno u … ne bi rekla konfliktu, ali uvijek postoji neko nerazumijevanje ili s jedne ili s druge strane.

Sukladno gore navedenom, da gradivo nije razumljivo i ne zna ga, dok isto sa njime ne prođe instruktorica, nije u stanju napisati redovno domaću zadaću u cijelosti, na što profesorica nema tolerancije, već svaku zadaću koja nije napisana, bilježi u e-dnevnik kao napomenu. Sada trenutno ima 3 zapisa.

Zadnji koji je dobio ima veze sa time što dan kada su krenuli s novim gradivom nije bio u školi (bio je bolestan) i kada je došao na nastavu odmah je profesorici rekao da nema zadaću i normalno ona je to OPET navela u e-dnevniku. Ovdje je naš sin burno reagirao i tražio objašnjenje koje nije dobio. Taj dan je bila srijeda a u petak je bila dopunska nastava na koju je uredno došao kako bi mu objasnila propušteno gradivo.

S obzirom da su tjedan dana ranije pisali ispit, na satu dopunske mu je predala test iz kojeg je opet dobio 2. Frustriran ocjenom tražio je greške u ispitu i našao jedna bod koji ga je dijelio od trojke. Naivno je slikao test, kako bi ga poslao meni, a ja instruktorici da provjeri taj zadatak kako bi navukao ocjenu na 3. Profesorica je to vidjela i bez obzira što je vidjela da sliku želi poruku meni, tražila da obriše sliku i izbacila ga sa sata dopunske nastave.

Sin nas je o tome obavijestio i mi smo iste sekunde krenuli u školu kako bi „gasili vatru“ jer smo svjesni da nije trebao slikati test, ali opet nije ga zato trebala izbaciti sa sata dopunske nastave gdje je on htio naučiti propušteno gradivo.

Došli smo pred zbornicu, te kad sam prišla profesorici ona me odmah počela napadati, da to što je on napravio je zakonom kažnjivo, da je to krivično djelo….. bla bla bla… na što sam ju ja prekinula i rekla da znam i da stvarno to nije trebao napraviti, ali da to nije razlog da ga izbaci sa sata, na što nam je ona okrenula leđa i rekla „Nemam se što ja s vama raspravljati.“ i ušla u zbornicu.

Mom mužu je prekipjelo, krenuo je za njim i viknuo „balavico jedna balava , ajde izađi van… j…. ti mater“… znači nije bilo razbijanja niti tučnjave već samo ova rečenica, na osnovu koje su nam pozvali policiju i suprug je zbog remećenja javnog reda i mira pozvan 26.3. na sud.

Sin je zbog slikanja ispita dobio pismenu opomenu, ali je nakon 2 dana što je suprug dobio poziv na sud u kojem se za njega traži 5 dana zatvora, u jednoj školskoj grupi na Instagramu, gdje učenici komentiraju sve i svašta, pri objavi koja je bila vezana za profesoricu iz matematike napisao, jednu riječ: „drolja“.

Netko iz mlađih razreda to je pokazao svojoj razrednici što je ova prijavila našoj i na osnovu čega je sazvano razredno viječe i sin nam je jučer dobio ukor.

Odmah je bio pozvan kod ravnatelja i pedagogice na razgovor, on se ispričao svima, naročito profesorici jer je to bilo u afektu i iz čist gluposti. Vjerujem da može vratiti film unazad, to ne bi napravio.

Znači nikad kraja…. Mi sada trebamo savjet što da radimo i koje pravne osnove imamo.

Pročitala sam sva pravila vezana za  pedagoške mjere na internetu koje sam našla i čini mi se da su sve donesene kao i treba, ali ne mogu se miriti sa time da nam je dijete koje nema s niti jednim profesorom u toj školi problema, koje nije pobornik nasilja, koje sprječava sve konflikte među učenicima, koje jako drži do pravde, koje sprječava svoje vršnjake u konzumiranju alkohola, da ga se ovako razvlači, ocrnjuje 3,5 mjeseca prije upisa u srednju školu.

Žao mi je zbog podužeg teksta, ali ima toga još… gluposti zapisanih u e-dnevniku nikad kraja… Još jedna bitna je pod ispitom kada nije znao da može ponijeti kalkulator (bio je bolestan i nitko ga o tome nije obavijestio). Pod nastavom su radili gradivo isključivo bez kalkulatora i tako se on sa instruktoricom pripremao, na što je profesorica promijenila pravila. Pod ispitom je htio posuditi kalkulator od druge učenice, što profesorica nije dozvolila. Kada ga je pitala gdje mu je njegov, rekao je da nije znao da ga mora ponijeti i da je kod mene na poslu ova mu je odgovorila: „Pa kupi si svoj!“ na što je sin njoj odgovorio „Pa kupite mi ga vi i stavite za Božić pod bor.“  I profesorica je takvu napomenu zapisala u e-dnevnik, od riječi do riječi.

Eto nikad kraja…

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Možda ćete mi zamjeriti što ovo kažem, ali mislim da ste vi kao roditelji dio problema, a ne rješenja, jer svojim ponašanjem minirate nastavničin autoritet i onemogućujete joj da radi svoj posao u odnosu na Vašeg sina. Vjerujem da ga nema na piku, ili da ga ima na piku samo zato da bi u cijelosti ispunio svoje potencijale, a također se morate uživjeti i u ono što ona vidi u taj jedan sat nastave - dijete koje nikad nema zadaću, koje ne nosi potreban pribor, koje usto ometa nastavu i remeti red, koje fotografira ispit da bi provjeravalo nastavnicu... 

Postupak zbog remećenja javnog reda i mira je dodatni problem, koji je vidjelo i Vaše dijete, i on zbilja nema dobar primjer o tome kako se valja ponašati prema nastavnicima. 

Iskreno, mislim da će trebati puno više suradljivosti, sa Vaše strane, strane Vašeg supruga i sina da razriješite ovaj konflikt na odgovarajući način, kako biste u miru dočekali kraj školske godine. No pravno govoreći, ne vidim što biste tu mogli poduzeti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dok cekamo pravni savjet nekog odvjetnika, a s obzirom da ste savjet i trazili, napisat cu koju..kao roditelj i kao prosvjetni djelatnik..

Moj savjet vam je da se "pokrijete po usima" da se ispricate svi zajedno profesorici te nastavnickom vijecu uputite pismenu ispriku.

Također..da se muz odazove na sud..te pokaje i isprica.

A da bi sve ovo dosad savjetovano imalo smisla i da bi od toga koristi bilo u buducnosti. ..vi morate shvatiti da je kljucno da  iz korijena promijenite svoj odnos prema ljudima u skolskom sustavu, s kojima ste u kontaktu za vrijeme skolovanja sina.

Dakle..sinu morate pojasniti osnovna pravila ponasanja u skoli..nema on sta " burno reagirati", te bahato odgovarati profesorici..i nadasve nikako nema pravo vrijeđati profesoricu pogrdnim imenima na drustvenim mrezama.

Odakle mu ideja da si to moze dopustiti??

Da, mislim da znam..od vas koji trazite opravdanja za njegove reakcije..i od oca koji si dopusta i puno vise od toga..

Kako sin ne bi napisao da je profesorica "drolja"..kada je i sam otac psuje..u jednoj javnoj ustanovi obrazovnog karaktera..

I otac misli da si to moze dozvoliti jelda? Od nekud je izvukao zakljucak da moze vrsiti nasilje nad drugim ljudima. I da, to je nasilje. I da, potpuno je nedopustivo

 

Svako ponasanje ima svoje posljedice..eto to naucite svoje dijete ili ce naucit na tezi nacin...Ako bira vrijeđanje...onda bira i ukor.. Vas suprug..ako bira verbalno nasilje..onda bira i sudski postupak..

Ovo sad sto vam se događa je rezultat vasih vlastitih izbora..eto...tu je odgovor..

Lijepi pozdrav

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
znk    0

Pozdrav,

ovdje se gleda isključivo jednostrano mišljenje, vas kao prosvjetnog radnika, koji suosjeća sa kolegama.

Tako sigurno ima roditelja koji suosjećaju s nama i pronalaze se u sličnim, ako ne istim situacijama.

"Dakle..sinu morate pojasniti osnovna pravila ponasanja u skoli..nema on sta " burno reagirati", te bahato odgovarati profesorici..i nadasve nikako nema pravo vrijeđati profesoricu pogrdnim imenima na drustvenim mrezama."

Definitivno ste u pravu, ali ajmo pogledati njezinu izjavu pod satom ispita, kada nije imao kalkulator reći "Pa kupi si svoj?" To je bilo vrlo pedagoški s njene strane! Ovo je samo jedna od situacija, koju sam navela jer je smiješna i dokaz koliko je profesorica ograničena. Tko pametan će to napisati u e-dnevnik i meni na informacijama reći da joj je bilo smiješno???

Prestali smo brojati odlaske u školu na informacije što sa profesoricom iz matematike i razrednice, jer nismo postigli ništa. Razrednici je ovo prvi razred gdje vrši dužnost razrednice i pokazala se kao vrlo nesposobna osoba, jer su učenici tog razreda okarakterizirani kao jedni od lošijih i problematičnijih u školi. Ta djeca su u 8 godina školovanja promijenila 5 razrednika, jer su sve ili završile na porodiljnom ili otišle raditi u drugu školu. Djeca (njih 20) su zajedno od jaslica, druže se stalno, mimo škole, za vrijeme praznika, stalno su na igralištu, jedan od najpovezanijih razreda u školi. ovdje se ne radi o skupini dvoje, troje učenika, već se nalazi po njih 15tak i druže se. Mi roditelji smo sa svojom djecom i njihovim odnosom prezadovoljni. 

Razrednica je  nesposobna i djeca u nju nemaju povjerenja, jer nikada nije stala u njihovu zaštitu, već se strogo drži pisanih pravila "ko pijan plota" misleći da će tako dobiti poene kod ravnatelja. Trenutno ima 25 nezadovoljnih učenika, 2x više toliko roditelja koji jedva čekaju da djeca završe ovu školu i odu dalje.

Sa drugim profesorima sin i mi imamo vrlo korektan odnos. Sa većinom profesora bili smo na informacijama. Sin ima uredne ocijene, nemaju prigovora na njegov rada, i dapače poštuju sve njegove eventualne potrebe za odgodom ispita i usmenog ispitivanja, zbog čestog sudjelovanja na turnirima.

Tražila sam savjet od pravnih službi, a ne od vas - prosvjetnog radnika, jer na cijelu situaciju gledate subjektivno.

Hvala!

Lijep pozdrav

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zato vi gledate objektivno pa ste objektivno procijenili da su profesori nesposobni..ograniceni itd..sta ste vec napisali znate i sami.

Savjet trazite ali ga ne primate i na krivom ste mjestu ako ste dosli trazit tetosenje.. Pomislila sam ( mozda krivo), da ste dosli po neko rjesenje..izlaz..pa i ponajbolji pravnik ce vam reci da ako niste u ocitom pravu ( a ovdje niste jer dokazi su protiv vas) dobro je pristat na neki kompromis..nagodbu i sl..a to je u vasem slucaju ono sto sam rekla..usmena i pismena isprika.

 

Tek ste u osnovnoj skoli..daleko je jos do kraja skolovanja..morate znati da je vase dijete samo vama slatko..a ostali ipak traze da se dokaze..ponasanjem..i znanjem.

Cini mi se da bi vi jedino bili zadovoljni da doticna profesorica..i razrednica..dobiju otkaz i ispricaju se vasem sinu..

To se dogoditi nece tako da  pomozite vlastitom djetetu suocavanjem s realnoscu..a to je..ni vi..ni vas sin..ni vas muz nemate pravo psovati, ili na bilo koji nacin verbalno vrijeđati te profesore..

Ovo sto vam se događa rezultat je toga.

Profesorica ne bi djetetu smjela reci "pa kupi si svoj!", a dijete bi profesorici smjelo reci da je drolja, a djetetov otac bi joj smio prijetiti i psovati a vi nazivat nesposobnom..cudan kriterij.

Ne popustate ni milimetar a trazite rjesenje..Sretno s potragom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
znk    0

Poštovana profesorice, učiteljice, pedagoška radnice, 

Vi ste naš slučaj sagledali sa jednog jedinog gledišta, i to isključivo svog. 

Mi u niti jednom trenu, a što sam i navela na početku teksta, nismo rekli da je sin savršen i milo djete, već baš suprotno, osim što ima iznimne uspjehe u sportu. 

Smatram da smo maksimalno bili korektni prema razrednici i prema profesorici iz matematike. Svoje roditeljske obaveze smo ispunjavali. Dolazilo se na razgovore, radilo sve što se po pedagoškim pravilima moglo učiniti. Nitko, nikada nije tražio otkaz vaših kolegica, već obostrano razumijevanje, čega niti nakon učestalih pokušaja nije bilo. 

Sve je na kraju kulminiralo i desilo se što se desilo, krivi postupci i krive riječi, ali su bile potaknute neuvažavanjem. 

Slučaj se može gledati sa dvije strane, vaše i naše. 

Nevjerojatno kako se sa velikom večinom profesora može normalno funkcionirati, ali sa jednom ne može. 

I onda je samo u nama problem? 

Vašu poruku ne mogu prihvatiti kao savjet, jer ste ju jednako "pedagoški" iznijeli kao i profesorica kada je našem sinu rekla:"Pa kupi si ga!" 

Kompromis, nagodba? Zar za to nisu potrebne dvije osobe? Tek od toga ne bježimo i mislim da sam po tom pitanju bila vrlo jasna. 

Ali, ponavljam, VI gledate samo svoju stranu... stranu prosvjetnog radnika.

 

 

 

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.×