Jump to content

Potreban savjet vezan uz StartUp


makix

Preporučene objave

Pozdrav svima,

Imam pitanje vezano uz jedan hrvatski startup. Naime zanima me koliko velika sam budala ispao. Znaci situacija je sljedeca. Prije jedno dvije godine prijetelj i ja smo pokrenuli manji startup. Ideja je bila moja, a on je pribavio pocetni kapital i na njegovo ime je otvoren d.o.o. jer puno toga ne ide ako d.o.o. nije registriran, tako da je taj d.o.o. bio forme radi. Usmeni dogovor je bio da onog trenutka kada se ostvari  neka znacajnija investicija, da se otvori nova firma u kojoj dijelimo vlasnistvo na pola. poprilicno velika investicija je sada tu, no investitor (privatni) je inzistirao da se investicija prenese na postojeci d.o.o. jer je njemu bilo tako lakse nego ulaziti u neko otvaranje nove firme. Tako da je sada ispalo da investitor daje novac u firmu koja sluzbeno nije vlasnik ideje ni proizvoda. I sada se desavaju neke cudne stvari gdje investitor dovodi vlaste ljude sa ciljem da ih ja osobno educiram kako bi zajedno mogli skalirati  trenutni proizvod i zatim ga zastiti. Investitor je potpisao ugovor iskljucivo sa postojecim d.o.o.-om sto znaci da ja oficijalno nemam nista s time a time ni moj proizvod.  Sto mi je jako sve cudno. Da li ima itko kakav savijet sto napraviti a da ne izvisim u cijelom procesu. Jos uvijek sam ja jedini taj koji zna kako sve funkcionira (produkt nije moguce samo tako replicirati jer ima dosta novih rijesenja koja jos nisu vidjela svjetlo dana ni u obliku patenta ni u nekoj open source/znanstvenoj formi,  a rijeseva dosta veliki problem u IT sektoru) . U principu ne znam koliko usmeni dogovori uopce vrijede i koji bi moj sljedeci korak trebao biti jer ovako nesto bas nije skolski primjer onoga kako bi to trebalo biti.

Svaki savijet je dobrodosao

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Usmeni dogovor danas u praksi malo vrijedi. Pola danas poznatih IT korporacija nastala je nečasnim radnjama jednih suosnivača prema drugima. Moj savjet u toj branši je ne vjerovati nikome, osim papiru kod ovlaštene osobe. Drugi dojam je da je investitor neprofesionalan, čega sam se dosta nageldao i naslušao u našoj regiji.

Bitno je da li postoji pismeni trag, ugovor, email korespodencija koja dokazuje vaše suvlasništvo itd. Ne želim se miješati u tuđe odnose ali ja bih zaustavio sve aktivnosti prije nego vrlo precizno odredim suvlasničke odnose, obveze i omjere suvlasništva. Pri tome mislim da službenu ovjeru kod za to ovlaštenih društava

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je, bilo kakav ugovor o partnerstvu, odnosno ortakluku s prijateljem bi bio dobrodošao, a i sada možete podijeliti postojeći poslovni udjel u firmi na dva dijela tako da uđete u vlasničku strukturu postojećeg društva na pola (pretpostavljam da bi prijatelj to dopustio da bude i za kunu), te možete obojica biti imenovani za direktora. Dakle, takva statusna promjena trgovačkog društva je moguća i nema nikakve zapreke da bude provedena, prije ili u tijeku razvoja proizvoda, samo ako postoji volja suosnivača. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • drot13 je promijenio naziv u Potreban savjet vezan uz StartUp

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija