Jump to content

Obveze iz autorskog ugovora


PointBlank

Preporučene objave

Pozdrav svima

Interesira me, s firmom imam autorski ugovor, dakle nisam zaposlen kao stalni radnik, kao takav nemam radna prava kakva imaju stalni zaposlenici. 

Zanima me što se tiče radnog vremena, po zakonu stalno zaposlena osoba dužna je odraditi prijavljeno vrijeme od 160 sati. Je li isto vrijedi i za čovjeka koji je na autorskom ugovoru?

Drugim riječima, da li me poslodavac može prisiliti na takav način rada, a ako odbijem, da li mi može otkazati ugovor bez posljedica?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Autorski ugovor odnosno ugovor o djelu, je konzumiran kad je djelo zbog kojega je sklopljen, dovršeno i predano naručitelju, a naručitelj kad je platio cijenu.

Što odredbe ugovora kažu o Vašem radnom vremenu? 

Dakle, ako se Vaš tip ugovora generalno sklapa za poslove koji odgovaraju poslovima za koje se sklapa ugovor o radu, tada Vaš ugovor treba tretirati kao ugovor o radu, što znači da biste trebali imati iste obveze, ali i ista prava kao ostali zaposlenici (godišnji odmor, plaća, mirovinski staž itd....)

Ali dok Vi ne pokrenete spor da se Vaš ugovor ima smatrati radnim odnosom, do tada polodavac, da, može otkazati ugovor onako kako je ugovorom predviđeno, odnosno bez posljedica (ne mora Vas čak ni odjavljivati s mirovinskog i zdravstvenog jer niste ni prijavljeni).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija