Jump to content
PointBlank

Obveze iz autorskog ugovora

Preporučene objave

Pozdrav svima

Interesira me, s firmom imam autorski ugovor, dakle nisam zaposlen kao stalni radnik, kao takav nemam radna prava kakva imaju stalni zaposlenici. 

Zanima me što se tiče radnog vremena, po zakonu stalno zaposlena osoba dužna je odraditi prijavljeno vrijeme od 160 sati. Je li isto vrijedi i za čovjeka koji je na autorskom ugovoru?

Drugim riječima, da li me poslodavac može prisiliti na takav način rada, a ako odbijem, da li mi može otkazati ugovor bez posljedica?

Hvala.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Autorski ugovor odnosno ugovor o djelu, je konzumiran kad je djelo zbog kojega je sklopljen, dovršeno i predano naručitelju, a naručitelj kad je platio cijenu.

Što odredbe ugovora kažu o Vašem radnom vremenu? 

Dakle, ako se Vaš tip ugovora generalno sklapa za poslove koji odgovaraju poslovima za koje se sklapa ugovor o radu, tada Vaš ugovor treba tretirati kao ugovor o radu, što znači da biste trebali imati iste obveze, ali i ista prava kao ostali zaposlenici (godišnji odmor, plaća, mirovinski staž itd....)

Ali dok Vi ne pokrenete spor da se Vaš ugovor ima smatrati radnim odnosom, do tada polodavac, da, može otkazati ugovor onako kako je ugovorom predviđeno, odnosno bez posljedica (ne mora Vas čak ni odjavljivati s mirovinskog i zdravstvenog jer niste ni prijavljeni).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×