Jump to content

Zabrinuta zbog neplaćene kazne


andrina

Preporučene objave

Molim savjet. Moj muž je odslužio kaznu zatvora za kazneni djelo čl173st3, od 2013g.do 2017.g.sporazumnim postupkom. Sporazumom  mu se trebala oduzet imovinska korist(17 700,00kn)i i platit paušalni troškovi suda(5000,00).Nakon zatvora, htijeli smo na Fini platiti, ni oni su mu odblokirali račun(koji je on zatvorio tad) i rekli da nema ništa za platiti. On je to uzeo"zdravo za gotovo".Radi u inozemstvu i nema račune u Hrvatskoj. Nitko nije do danas poslao nikakav zahtjev da se to plati, ni kome(kojoj instituciji).Ja mislim da taj dug  stoji i da ga mora platiti, bojim se da će to iskrsnut jednog dana s kamatama.  Mislimo živjet u inozemstvu. Kako će HR i kada tražiti da se to plati? Molim vas savjet što se može dogoditi jer moj muž misli da to ne treba platiti jer su mu tako rekli na fini 2017. g. Unaprijed hvala! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki dug dođe na naplatu i to zajedno s kamatama i kasnije još s troškovima postupka. To što se nije mogao naplatiti preko Fine, jer su računi ovršenika u tom trenutku bili zatvoreni, ne znači da je dug apsolutno nenaplativ. Ovrhovoditelj raspolaže sa ovršnom ispravom i u bilo kojem trenutku je može pokušati naplatiti na nekom drugom predmetu ovrhe (pokretnine, automobil...).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom slučaju, oduzimanje imovinske koristi ide u korist državnog proračuna, ako osuđenik nije dobrovoljno platio po uplatnici koju mu je dostavio sud, tada sud izdaje nalog FINI za prisilnu naplatu tog duga po računima. Ako se u tri godine od podnošenja naloga dug nije naplatio, tada FINA o tome obavještava sud i mislim da se tada dug otpisuje, ali nemojte me držati za riječ jer sada ne nalazim odredbu o tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nismo dobili uplatnicu nikad u ove 4god od pravomoćne presude niti nešto gdje je račun na koji da se uplati. Samo sporazum između okrivljenika(kako se to već zove) i Državnog odvjetništvaRH. U tome piše i da su se stranke sporazumjele da se to plati. Kako je dotični(muž) bio u zatvoru 3.g.(u tom periodu nitko nije ništa poslao) nije ništa ni platio.Kad su (2017. )odblokirali rč na Fini, naravno(s dozom neodgovornosti)muž  nije hrlio platit jer su mu na Fini rekli da oni ništa ne vide što bi on trebao platiti. On nema ništa u vlasništvu(auto, stan), nema rč u Hr već u inozemstvu. Nije on zabrinut već ja, bez obzira što oboje nećemo boravit u HR bar 5god,ne bi  mi sebaš da mi sjednu (s kamatama) kad se vratimo jednog dana npr. na penziju ili sl. Zahvaljujem na odgovorima! Trebali  bi tražit(proračun valjda) da nam pošalje uplatnicu, podatke. Ili čekat pa što bude... Na žalost pravni kaos u ovoj državi omogučava mom mužu da bude neodgovoran. Kad bi znala točno kakve su posljedice neplaćanja mogla bi mu to stavit pod nos. Ovako ja ostajem gnjavator koji misli da to treba platiti,a on tvrdi da ne treba(jer je po njegovom odslužio svoje). Hvala na savjetima još jednom! 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija