Jump to content

Nekretnina na dvije čestice


tomo1234

Preporučene objave

Pozdrav,

dobio sam nekretninu u nasljedstvo izgrađenu 1956g. Nekretnina se nalazi na dvije katastarske čestice. Veći dio je na čestici koja mi je pripala zajedo sa nekretninom. Manji dio je drugoj čestici koja je pripadala mom predku, tako što je on zamjenio zemljište sa tadašnjim vlasnikom. Ali nikada nije napravio prenos vlasništva. Obzirom da osobe koje su radile zamjenu zemljišta odavno preminule, a htio bih imati čisto vlasništvo nad nekretninom i ovom drugom česticom, zanima me koje pravne mogućnosti imam na raspolaganju. 

Najjednostavniji je da osobe upisane na drugu česticu daju suglasnost o prenosu, to mi je jasno.

No ukoliko oni zbog bilo kojeg razloga to odbiju, kako sudovi gledaju na moju tužbu o njihovom izvlaštenju (ili nekom sličnom pravnom aktu koji se koristi)? Kakva je sudska praksa obzirom da je objekt duže od 60 g. izgrađen i da se "vlasnici" druge čestice nisu nikada bunili protiv toga?

 

Havala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 11 minuta, tomo1234 je napisao:

Kakva je sudska praksa obzirom da je objekt duže od 60 g. izgrađen i da se "vlasnici" druge čestice nisu nikada bunili protiv toga?

Pravni temelj tužbe vidim u "prekoraćenju međe građenjem"ili pak u "dosjedanju",a koji od ta dva osnova bi izabrali je stvar činjenica i dokaza kojim potkrepljujete činjenice.

Ono što je bitno istaknuti da sud nije vezan pravnim temeljem tužbe,glede čega je u konkretnoj situaciji bitno da se iz činjenične podloge naziru oba pravna osnova,a dok u samom tužbenom zahtjevu (petit tužbe)nikako navoditi osnov stjecanja,već jednostavno "utvrđuje se da je tužitelj stekao pravo vlasništva ..................",što će reći ne "utvrđuje se da je tužitelj na temelju ..............stekao pravo vlasništva ....."

ovo iz razloga što je sud vezan zahtjevom stranke,pa ako navedete temelj stjecanja a isti niste dokazali,sudu ste vezali ruke da usvoji tužbeni zahtjev po drugom osnovu koji je dokazan,u suprotnom sud čini grubu povrijedu odredaba parničnog postupka,što predstavlja žalbeni osnov.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija