Jump to content
ivana_v

Smanjenje plaće bez pristanka radnika

Preporučene objave

Pozdrav svima, nadam se da mi možete pomoći s mojim problemčićem.

Naime, početkom 10. mj. dogovorila sam s  novim poslodavcem (direktor) uvjete rada, usmeno, pred dva svjedoka, zaposlenika firme: ugovor na 6 mj, plaću 6500 kn+obrok (rečeno mi je da je vrijednost oko 600 kn/mj) +prijevoz (360 kn-ZET). Potpuno iste uvjete dogovorila je i još jedna kolegica, nova zaposlenica.

23.10.  s tim poslodavcem sam potpisala ugovor o radu na određeno vrijeme u kojem je naveden naziv radnog mjesta te da je plaća za to mjesto "određena Pravilnikom o radu u tom poduzeću  te ja potpisom potvrđujem da sam s tim pravilnikom upoznata". Tražila sam ga na uvid više puta (od tajnice, neslužbeno, usmeno, ne preko maila), isto je zatražila i kolegica koja je u isto vrijeme zaposlena, ali ga nikada nismo dobile - uz pogled kao da pitam za nekakvu budalaštinu.. "ona ne zna di je to...". Unatoč tome,  i kolegica i ja potpisale smo ugovor.

Plaća mi je uredno isplaćivana 3 mj, u dogovorenom iznosu, bruto iznos oko 11000 kn, bez bonusa, stimulacija ili dodataka. Krajem godine posebno mi je uplaćen onaj neoporezivi dodatak koji je tada nekad izglasan u ukupnom iznosu od 6000 kn (božićnica + stimulacija) - kao i svim radnicima u firmi.

Zbog pružene bolje poslovne prilike, krajem siječnja tražim poslodavca ugovor na neodređeno i povećanje plaće, te mu kažem da je to zato jer imam ponuđenu drugu ponudu. On odugovlači s odgovorom, i ja prihvaćam tu drugu ponudu te ga 6.2. obavještavam da želim otići. Također usmeno, dogovaram zadnji dan rada 28.2., te da ćemo ugovor "sporazumno raskinuti". Poslodavac je vidno nezadovoljan, ponavlja mi da me "pušta, iako po zakonu ne mora..." 14.2. dolazi mi plaća za 1.mj- 5000 kn.  Nakon traženog objašnjenja, poslodavac mi kaže da je taj iznos prema pravilniku za moje radno mjesto. Opet mi ga ne daje na uvid. Istu plaću dobivam i za 2. mj. Napomenula bih i da mi nije htio potpisati pismeno predani otkaz jer "to ćemo riješiti zadnji dan". Na kraju i jesmo, "pustio me". Identična se situacija dogodila kolegici, ona je otišla iz firme mjesec dana prije mene).

 Imam li ikakve osnove za ikakvu zakonsku akciju? Hvala vam!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako ta visina plaće jest po pravilniku, onda ne možete ništa. Ali nažalost, to nećete znati dok ne utužite, odnosno eventualno prethodno možete prijaviti poslodavca inspekciji rada, tražeći da donese upravnu mjeru - da se pravilnik o radu učini na prikladan način dostupnim radnicima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Aha, hvala vam.

A na temelju čega mi je prva 3 mjeseca isplaćivana veća plaća? Kako se to objašnjava? Nisam li ja i na to trebala nekako "pristati" ? I ne znači li u tom slučaju usmeni dogovor ništa? Pouzdano znam da nitko iz firme nema plaću po pravilniku - rekli su mi stariji zaposlenici koje sam pitala u vezi pravilnika odmah nakon što mi ga nisu dali na uvid. Rečeno mi je da su tamo napisane smiješne neke minimalne plaće. 

Ako prijavim poslodavca inspektoratu, što će se tada dogoditi? Ne bih htjela uvaliti u probleme bivše kolege, da im se smanji plaća ili tako nešto. Također znam da poslodavac velik dio plaće nekim zaposlenicima uplaćuje preko putnih naloga koji nemaju osnove.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Vjerojatno je putem putnih naloga ili sustava bonusa i Vama isplaćivana veća plaća, iako ste u stvarnosti bili prijavljeni na manju.

Prijavom radnoj inspekciji ne bi trebalo biti posljedica ni za koga drugog osim za poslodavca i njegovu odgovornu osobu, jer tada inspektor rada izlazi na teren i dolazi u nadzor, te vrši provjeru sve poslovne dokumentacije vezano uz radne odnose.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako je na taj način isplaćivan dio plaće, ne bi li se to vidjelo na platnoj listi? Ja ni na jednoj platnoj listi nemam ništa osim redovan rad, eventualno koji dan godišnjeg ili bolovanja, te troškove prijevoza od 360 kn.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Znači opcija mi je prijaviti ga inspektoratu, ili ga tužiti za..što? Kršenje usmenog dogovora? Smanjenje plaće bez obavješćivanja? Nanošenje imovinske štete? Duševne boli ? :D

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Za nedavanje pravilnika o radu na uvid, odnosno povredu čl. 8. st. 3. ZOR-a. Kad dobijete pravilnik na uvid, vidjet ćete hoćete li imati mogućnost tužiti za razliku u plaći (mada, ako se radi o starom pravilniku s nižim plaćama, vjerojatno nećete). Nisam sigurna vrijedi li Vam to truda.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako zatražim poslodavca da mi se očituje o razlogu smanjenje plaće pismenim putem, je li on to obvezan napraviti? I priznaje li na taj način da mi je plaća smanjena? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Možete uložiti tzv. zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa ako od isplate plaće nije proteklo više od 15 dana (za posljednju isplatu nije), to niste dužni učiniti ako je novčano potraživanje u pitanju, a u ovom slučaju to jest, pa možete očekivati obrazloženje poslodavca oko toga (iako, čak se ni na zahtjev za zaštitu prava poslodavac nije obvezan očitovati, a kamoli na običan dopis radnika).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×