Jump to content

Prvi pravo na upis u vlastovnicu - udio u stanu


Bombon Kikić

Preporučene objave

Pozdrav! Kupila sam stan na kredit. Banka se upisala u teretovnicu. Nakon 4 i pol godine kredit je otplaćen prije vremena na način da sam ga prodala novome kupcu koji je banci platio razliku.

Isti dan 20.1.2018. kada je napravljen kupoprodajni ugovor, novi kupac je u Zemljišnjim knjigama napravio i predbilježbu. Čekalo se brisovno očitovanje od banke. Banka je brisovno očitovanje napravila 02.02.2018. međutim, banka mi je poslala na krivu adresu pa se čekalo da se vrati te mi ponovno pošalju na pravu adresu. Stoga, cijelo to vrijeme, novi vlasnik se još nije bio upisao u zemljišne knjige.

U međuvremenu je bivši saznao da sam prodala stan i napravio zabilježbu spora gdje sada piše u vlastovnici: Tužba zaprimljena na općinskom sudu 15.02.2018. pod br…..

Brisovno očitovanje mi je stiglo n pravu adresu mislim, negdje 16.02 ili 17.02.2018.

Na žalost, zajedno smo stanovali godinu i pol dana. Bio je zaposlen svega 6 mjeseci, kreditno nesposoban, pod ovrhama. Ja sam cijelo vrijeme bila zaposlena.

Nakon prestanka bračne zajednice 3 god rate kredita sam sama otplaćivala, legalizaciju, porez, režije, predbračni početni polog – sve sam sama otplaćivala. On se bio odrekao stana – na riječ, ali eto, ipak je digao tužbu – poziva se na datum.

U slučaju da njemu pripadne bilo koji manji dio stana, znate li možda tko ima pravo prvi na upis u stan: kupac ili bivši?

I još jedno pitanje – ako od 41.000eura sveukupno otplaćenog stana, bivšem pripada po bračnoj stečevini 3.000eura = 7.31% =731/100 à je li moguće da općinski sud rješenjem dodijeli da bivšem pripada 731/100 udjela stana i da tako bude upisano u vlastovnicu?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Bombon Kikić je napisao:

U slučaju da njemu pripadne bilo koji manji dio stana, znate li možda tko ima pravo prvi na upis u stan: kupac ili bivši?

Prema odredbama čl. 81. st. 3. Zakona o zemljišnim knjigama u slučaju kad je zabilježeni spor dovršen odlukom prema kojoj stranci pripada pravo, dosuđeno pravo dobiva ono mjesto u prvenstvenom redu koje mu je bilo osigurano zabilježbom spora. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija