Jump to content

Bračna zajednica započela 3 godine nakon sklopljenoga braka


Bombon Kikić

Preporučene objave

Poštovani, znam da postoji  prestanak bračne zajednice prije nego je brak razveden isto tako, postoji da je bračna zajednica započela prije nego je brak sklopljen. Je li moguće da se na sudu uvaži da je bračna zajednica započela tri godine nakon što je brak sklopljen?

Naime, već prije vjenčanja smo se dogovorili da nećemo započeti sa zajedničkim životom sve dok ne bude financijskih uvjeta za to. On je prve tri godine braka bio nezaposlen, a ja sam cijelo vrijeme zaposlena uz to, imao je dijete iz prvoga braka kome je majka pokojna stoga, nije bilo uvjeta za zajednički život. Prvi dogovor je bio kada ja nađem posao u njegovome gradu, započet ćemo zajedeno živjeti kod njegovih. Drugi dogovor je bio da on radi "vani" i kad skupimo, kupimo stan u mome gradu, a do tada da ja s djecom živim kod svojih roditelja. 

Nakon sklopljenoga braka oboje nastavljamo živjeti kod svojih roditelj gdje smo i do tada živjeli – u različitim gradovima, 1000km udaljeni. K tome, preuzela sam njegovo dijete, upotpunosti skrbim i brinem za njega, a kasnije i za naše zajedničko. Dakle, njegovo dijete, naše dijete i ja živimo kod mojih roditelja, a on kod svoje majke. On nije sposoban da skrbi za djecu niti na bilo koji način doprinosi za obitelj i djecu. Također, imamo odvojene financije.

U stan mojih roditelj tj. k nama nije dolazio, jer je ubrzo nakon sklapanja braka u svađi s mojim roditeljima (saznali su da je dužan 100.000kn državi i to zatajio pri ulasku u brak) stoga, susreti nam se odvijaju kod prijatelja ili vani.

Budući da 3 godine ne može naći stalno zaposlenje, niti posao vani, uz to račun mu je u međuvremenu ovršen, ali ne zbog potreba obitelji – dižem stambeni kredit i ulažem svoju predbračnu stambenu štednju za početni polog kao svoju zasebnu imovinu.

Kupoprodajni ugovor za stan je napravljen u maju. Prebivalište bivšega se mijenja u kolovozu iste godine na adresu toga novoga stana.

Bez da sam kupila stan praktično ne bismo još započeli sa zajedničkim životom. Nakon započetog zajedničkog života skupa živimo svega godinu i pol dana.

Kada bi se i ako, bi se ustvrdilo da je bračna zajednica započela nakon kupovine stana, može li se gledati na kupljeni stan da nije bračna stečevina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimljivo pitanje još zanimljiviji slučaj, pa ću probati odgovoriti na način kako Obiteljski zakon definira bračnu zajednicu kao zajednicu dva bračna druga koja žive zajedno, imaju zajedničke interese, zajednički zarađuju, skrbe se o zajedničkim potrebama i sve ostalo rade zajedno, a pri čemu je bitno postojanje braka, jer ako brak nebi postojao, radilo bi se o izvanbračnoj zajednici....

U drugom slučaju brak može formalno pravno postojati, ali ne i bračna zajednica,  nisu ispunjeni svi uvjeti koje predviđa Obiteljski zakon u dijelu u kojem definira bračnu zajednicu, a to je zajednički život i zajednčki interesi..

Nadalje, Obiteljski zakon bračnom stečevinom podrazumijeva sve što je stečeno radom ili proistječe iz rezultata rada za vrijeme trajanja BRAČNE ZAJEDNICE, ne braka...

U Vašem slučaju, u trnutku stjecanja stana, neosporno je da je brak postojao, ali ne i bračna zajednica, tj. sam početak njezinog postojanja, koja je, kako navodite i kako to predviđa ObZ, počela tek tri godine nakon sklapanja braka...

Nadalje, što se tiče imovinskopravnih odnosa bračnih drugova u dijelu u kojem Obiteljski zakon opisuje što se podrazumijeva osobnom imovinom jednog bračnog druga, opisano je da se osobnom imovinom podrazumijeva sve što je taj bračni drug stekao prije početka bračne zajednice, tj. unesao u bračnu zajednicu..

Iz svega naprijed navedenog dalo bi se zaključiti kako stan, koji navodite, nebi predstavljao bračnu stečevinu, već bi se podrazumijevao Vašom osobnom imovinom, jer ste ga stekli prije početka bračne zajednice i unesli ga u istu..

Kažem, jako zanimljiv i specifičan slučaj, iskreno, još se nisam susreo sa sličnim, samo sam pokušao, logičkim slijedom odrednica Obiteljskog zakona, doći do određenog zaključka, no nije isključeno da griješim u svojem razmišljanju, pa bi molio da me se ispravi ako griješim, zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na mišljenju i odgovoru. 

Citat: „dva bračna druga koja žive zajedno, imaju zajedničke interese, zajednički zarađuju, skrbe se o zajedničkim potrebama i sve ostalo rade zajedno

Nismo živjeli zajedno, nismo zajednički zarađivali, nismo se zajednički skrbili o zajedničkim potrebama niti išta radili zajedno. IMALI SMO ZAJEDNIČKE INTERESE da počnemo živjeti zajedno i planirali smo kako da to ostvarimo. Je li takvi zajednički interesi i planovi igraju ulogu da bi to bila bračna zajednica?

Prije braka složio se sa mnom i podržao da ne ostavljam tek tako u svome gradu siguran posao. Trebala sam prvo naći posao u njegovom gradu, a zatim preseliti u kući njegovih roditelja gdje je on imao plan urediti donji kat (visoki robau). Također prije braka dala sam mu dio svoje ušteđevine da počne s uređivanjem. Ne znam je li igra kakvu ulogu što sam mu dala novaca - kao zajednički interes pa bi početak braka ipak bio i početak bračne zajednice?

Ubrzo nakon sklapanja braka on ostaje bez posla. Na kratko započinje raditi na jahti, ne upisan u pomorsku knjižicu. Ubrzo i tu daje otkaz. Navodno mu vlasnik nije plaćao…. Nakon toga otkaza mijenjamo planove. Preuzimam u potpunosti brigu za njegovo dijete, dovodim ga k sebi i roditeljima, prijavljujem djetetu prebivalište na adresu mojih roditelja, upisujem u vrtić, plaćam vrtić, zatim škola…. Novi plan je bio da kada nađe posao na nekoj stranoj jahti, kupit ćemo stan u mome gradu….. i tako tri godine bez da je našao posao. IMALI SMO ZAJEDNIČKE INTERESE I PLANOVE, ALI NE REALIZIRANE. Je li preuzimanje njegovog djeteta i njegovo dopuštenje može se uzeti kao zajednički interesi/radimo zajedno i time da je bračna zajednica ipak postojala?

Uglavnom, radi same djece koja rastu i već drugog zajedničkog djeteta na putu odlučila sam kupiti stan na kredit kako bismo se konačno „ zajedno skrasili“. On se s time složio. Je li to zajedničko usuglašavanje može se gledati kao zajednički interesi? On je doslovno treću godinu našega braka živio zajedno s prijateljicom iz ranijih dana, doslovno sam mu dolazila u kratke posjete (na sat-dva) kod nje gdje nisam smjela voditi djecu sa sobom, jer ona to nije dopuštala.

Složio se i s izborom stana kojeg sam našla. Nije bio isključen iz mog planiranja. Je li to zajedničko usuglašavanje i dogovaranje igra kakvu ulogu da bi se moglo reći da je bračna zajednica postojala?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Složila bih se sa Željcem, u vrijeme stjecanja stana nije bilo bračne zajednice (zajednice stola i postelje), ali s obzirom na zajedničke interese, da ste Vi skrbili o njegovom djetetu, bilo bi zanimljivo vidjeti što bi sud o tome rekao. Imate slične situacije, da je jedan bračni drug pomorac, vojnik ili gastarbajter, pa ga također može ne biti po više godina, ali tu barem postoji životna zajednica, dom u koji se pomorac, vojnik ili gastarbajter vraća. Nažalost, tek bi sud mogao zauzeti stav o tome, ja sam sklonija reći da bi sud, s obzirom da je stan kupljen za potrebu formiranja bračne zajednice, pa da bi bio bračna stečevina, no svakako je vrijedan argument to da bračne zajednice na početku braka nije bilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može li njegovo mld. dijete koje sada ima 16 godina svjedočiti na sudu za početak zajedničkog života? Npr: Da sam se jedina ja (uz moje roditelje) brinula i da njen otac i ja nismo zajedno stanovali, da je on stvarno stanovao kod prijateljice (ona ju je iupoznala).

Također, da nismo više imali dovoljno prostora u stanu mojih roditelja, a na putu je bilo još jedno dijete te da sam stan planirala kupiti – ionako, radi troje djece. Bili smo u dvosobnom stanu. Ja i tada još dvoje djece s trećim na putu koristili smo jednu sobu. Morala smo ionako rješavati stambeno pitanje bez obzira što bračna zajednica nije zaživjela.

Naime, njegovo dijete je već svjedočilo pod posebnim uvjetima, jer nakon što je bračna zajednica prestala ono je ostalo s njim živjeti dvije godine kada se svašta izdogađalo. Državno odvjetništvo je diglo tužbu protiv oca tako da je to dijete opet sa mnom.

S obzirom da je dijete na njega ogorčeno i vodi se postupak na kaznenom sudu, može li ono svjedočiti za ovakvu parnicu? I ima li njeno svjedočenje ikakvoga smisla i nosi li ikakvu pravnu „snagu“?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno, mišljenja sam, da dijete nebi trebalo uvlačiti u "razmirice" roditelja, jer roditelji su obadvoje bez obzira kakvi oni bili, a što je ono momentalno, kako navodite, ogorčeno na oca, to ne znači da će uvijek tako i biti, vremena se mijenjaju...

No, bez obzira na navedeno, kako bi dijete moglo znati kada je zaključen brak, a kada počela bračna zajednica i kada je stečen stan ako mu netko nije rekao..?

Zato mislim da sud nebi niti prihvatio dijete kao svjedoka u postupku utvrđivanja i podjele bračne stečevine, kažem, iznosim samo svoje mišljenje koje ne mora biti točno..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, Bombon Kikić je napisao:

Je li moguće da se na sudu uvaži da je bračna zajednica započela tri godine nakon što je brak sklopljen?

Moguće je, no treba istaknuti da je brak oboriva predmnjeva postojanju bračne zajednice, što će reči da je teret dokazivanja na onoj stranci koja tvrdi suprotno. 

 

, Bombon Kikić je napisao:

već prije vjenčanja smo se dogovorili da nećemo započeti sa zajedničkim životom

 

, Bombon Kikić je napisao:

Prvi dogovor je bio kada ja nađem posao u njegovome gradu, započet ćemo zajedeno živjeti kod njegovih.

 

, Bombon Kikić je napisao:

Drugi dogovor je bio da on radi "vani" i kad skupimo, kupimo stan u mome gradu, a do tada da ja s djecom živim kod svojih roditelja. 

Citirane činjenice glede sudske prakse vam baš i nisu od koristi, naime Vrhovni sud RH u predmetu Rev 361/92-2, od 12. ožujka 1992. je zauzeo stajalište da okolnost što su stranke stanovale odvojeno, uz činjenicu da je do toga došlo voljom stranaka i da su se dugotrajno nastavili svakodnevni kontakti stranaka, ne upućuje na postojanje prekida bračne zajednice. 

Jasno da vi negirate da je bračna zajednica uopće postojala, no kako je več rečeno takvu tvrdnju bi upravo Vi morali dokazati, u suprotnom je bračna zajednica zapoćela sa brakom i nikad nije prestala. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na hvalevrijednim odgovorima.

Molim Vas, je li postoji članak zakona na koji bih se mogla pozvati u slučaju - bila sam "prisiljena" prodati stan! Nije bilo varijante b) - morala sam prodati! Nisam mogla više sama plaćati. Stan bi bio ovršen od strane banke. Uz to bivši pri izlasku iz stana demolirao stan i onemogućio život u stanu i tri godine nestao da se ne zna gdje i nije plaćao ništa za kredit i djecu.

Stambeni kredit sam digla. Godinu i pol dana dana traje bračna zajednica. Nakon toga sama otplaćujem tri godine kredit, zatim novi kupca kompletno isplati kredit. Od cjelokupnih uplata bivšeg po bračnoj stečevini pripada 7,46% uplata. Moje uplate su 41,81% uplata, 50,73%.

Bivši je "nestao" tri godine. Nije mu se znala adresa. Ne plaća ništa za kredit. Kad je vidio u zemljišnjim knjigama da je stana prodan, šalje tužbu. Traži da se poništi ugovor između mene i novoga kupca, traži da se njega kao vlasnika upiše na polovicu.

Postoji li ikakav članak zakona koji bi me zaštitio i opravda da sam bila "prisiljena"/ nije bilo izbora -  prodati stan ? Ikakav čanak zakona za koji bih se mogla primiti ugovor nije ništetan i da bivšega isplatim tih 7,46% uplata koje bi ga pripadale po bračnoj stečevini.

 

 

prije 6 sati , Bombon Kikić je napisao:

Od cjelokupnih uplata bivšeg po bračnoj stečevini pripada 7,46% uplata. Moje uplate su 41,81% uplata, 50,73%.

Ispravak mog nedovršenog navoda: Od cjelokupnih uplata bivšega po bračnoj stečevini pripada ga 7,46%. Moje uplate su 41,81% uplata, kupac ima 50,73% uplata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Bombon Kikić je napisao:

Ispravak mog nedovršenog navoda: Od cjelokupnih uplata bivšega po bračnoj stečevini pripada ga 7,46%. Moje uplate su 41,81% uplata, kupac ima 50,73% uplata.

Poštovana, iskreno, nije mi jasno zbog čega ste se upuštali u prodaju stana prije utvrđivanja i podjele bračne stečevine i odakle Vam postoci koje navodite?

Naime, ako se utvrdi da je postojala bračna zajednica u trenutku stjecanja stana, sukladno odrednicama ObZ, stan predstavlja bračnu stečevinu (dijeli se po pola) bez obzira na koji način je stečen da li gotovinom ili sredstvima kredita, a otplata kredita je obveza bračnog druga koji je potpisao Ugovor o kreditu, potpisnika Ugovora o kreditu, s time da isti može, od drugog bračnog druga, po otplati istog, potraživati dio otplaćenog kredita razmjerno postotku bračne stečevine koju je ostvario podjelom iste (pola)

Dakle, postoci koje navodite su postoci kredita, ne i postoci udjela u pravu podjele stana kao bračne stečevine..

Zato sam mišljenja da se nikako niste trebali upuštati u prodaju stana, a koji, ako se utvrdi da je postojala bračna zajednica u trenutku stjecanja istog, bez obzira na koji način je stečen, sukladno ObZ predstavlja bračnu stečevinu, prije nego što je u postupku utvrđivanja i podjele bračne stečevine utvrđeno da li isti predstavlja bračnu stečevinu, tj. da li je u vrijeme stjecanja istog, postojala bračna zajednica..

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Matrix je napisao:

...da, ali samo za dio kredita koji je isplaćivan nakon prestanka bračne zajednice

Naravno, jer se dio kredita koji je otplaćen za vrijeme trajanja bračne zajednica tretira kao zajednička otplata, tj. dok je pokretačica, kao obveznik otplate kredita, otplaćivala kredit, drugi bračni drug (bivši suprug) je ulagao u nešto drugo, tj. u druge potrebe bračne zajednice (zajedničke potrebe)..

Hvala na nadopuni poštovani Matrix

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija