Jump to content

Podjela na katastru


Timmm

Preporučene objave

Pozdrav, zanima me jeli moguce prenjeti (prodati ili darovati) svoj dio čestice zemlje rođacima (s kojima djelim tu česticu) ali da se taj dio na njih prenese samo na katastru (tj. da ostanu jedini na posjedovnom listu), a da stanje na zemljišniku ostane nepromjenjeno s obzirom da svi tako želimo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gruntovnica obavještava katastar samo ako je sud poslao rješenje u gruntovnicu, međutim ako ste sami zatražili upis u gruntovnicu, oni će to provesti a neće obavijestiti katastar. Morate sami poslati u katastar zahtjev, novi gruntovni izvod i sve to platiti. Ne ide to automatski, samo kad sud šalje ( recimo rješenje u nasljeđivanju) ništa se ne plaća i ne treba posebno slati zahtjev u katastar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 54 minuta, Tonči je napisao:

Gruntovnica obavještava katastar samo ako je sud poslao rješenje u gruntovnicu, međutim ako ste sami zatražili upis u gruntovnicu, oni će to provesti a neće obavijestiti katastar.

Da? Znači po vama ZK ne mora postupiti po odredbama čl.121 st.5 Zakona o zemljišnim knjigama kao i čl.94 st.2 Zemljišnoknjižnog poslovnika? Otkad i u kojem to ZK?

Pa recimo da ja ne znam sve to što znam i kao laik sam prije nekoliko godina kupio nekretninu te samo predao na uknjižbu u ZK. Nakon 4 dana sam dobio rješenje o uknjižbi a nakon deset je izvršena promjena u posjedovnom listu u katastru. Je li ZK to odradio prema onome što sam naveo ili se to slučajno desilo?

No, nebitno. Bitno je da poodavno nema upisa u ZK bez promjene u katastru i obratno.

Prije 1 minutu, Timmm je napisao:

Znaci nikako nemožemo promjenit stanje na katastru bez da mjenjamo zemljišnik?

Ne jer kao što rekoh promjena vlasništva (uknjižba) se vrši u ZK koja o nastalim promjenama obavještava katastar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pisao sam iz vlastitog iskustva. Za nekretnine koje sam stekao ugovorom o uzdržavanju sa ocem zatražio sam upis u zemljišne knjige nakon njegove smrti. Promjenu u zemljišnim knjigama su odmah izvršili (naravno iz naplatu 250,00 kn) ali u katastru je sve ostalo na oca, nisu napravili promjenu. Rekli su podnesite zahtjev na katastar i to se plača. Za nekretnine koje sam naslijedio na ostavinskoj bilježnik je poslao rješenje u gruntovnicu i promjene su napravljene u gruntovnici i katastru. Vi sigurno bolje znate i vjerujem da je tako kako ste napisali po zakonu kojeg ste citirali, ali kod nas sve može ! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do prije 10-tak godina se moglo još svašta, pa i izvršiti promjenu vlasništva i ovlaštenika samo u katastru ili ZK. No, poslije je nekoliko zakona i pravilnika jasno reguliralo tu tematiku, te osim ZZK i ZK poslovnika i Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina koji također u dijelu o promjeni vlasnika i ovlaštenika u posjedovnim listovima određuje da se isto vrši na osnovu rješenja ZK odjela u neupravnom postupku, osim ako se radi o tome da upisani vlasnici i ovlaštenici ne odgovaraju onima u ZK ili ako stranka sama zatraži promjenu u katastru da bi upisi u katastru odgovarali onima koji su već davno upisani u ZK. Na to se plaća taksa i kao dokaz služi izvadak iz ZK. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
, Nikola6 je napisao:

znači li to da sad kad sam kupio nekretninu (stan) i u zemljišnim knjigama sam ja vlasnik 1/1 ne trebam činiti ništa, već prijava na Katastar ide automatizmom?

 

, Spitfire je napisao:

promjena vlasništva (uknjižba) se vrši u ZK koja o nastalim promjenama obavještava katastar.

 

, Spitfire je napisao:

Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina koji također u dijelu o promjeni vlasnika i ovlaštenika u posjedovnim listovima određuje da se isto vrši na osnovu rješenja ZK odjela u neupravnom postupku, osim ako se radi o tome da upisani vlasnici i ovlaštenici ne odgovaraju onima u ZK ili ako stranka sama zatraži promjenu u katastru da bi upisi u katastru odgovarali onima koji su već davno upisani u ZK. Na to se plaća taksa i kao dokaz služi izvadak iz ZK. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija