Jump to content
MIRIJANA13

zastara

Preporučene objave

radili smo rekonstrukciju kuće sa firmom d.o.o.,dobili smo kredit na OPG i plaćali račune,firma nije napravila radove a novci su se potrošili,došlo je do suđenja,zapravo njegova firma je išla u stečaj,dobili smo spor,stečajni upravitelj je podnio žalbu, to traje već 5 godina,dobili smo rješenje da se vraća prvostepenom sudu,i da je predmet već u zastari...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 4 sati , MIRIJANA13 je napisao:

to traje već 5 godina,dobili smo rješenje da se vraća prvostepenom sudu,i da je predmet već u zastari

Postupak radi dužine trajanja ne može zastariti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Međutim, ugovor između OPG-a i d.o.o.-a je po svojoj prirodi trgovački ugovor, iz kojega obveze zastaruju u roku od 3 godine od dospijeća, a ne kao što je kod fizičkih osoba, za pet godina. Možda to misli drugostupanjski sud.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postovani,

2009.godine sam bila suduznik u kreditu koji sam otplatila 2011.godine refinanciranjem buduci da osoba kojoj sam bila suduznik nijemogla ispunjavati svoje obveze po ugovoru. Da li je moguce tuziti doticnu osobu i koje su vjerojatnosti za uspjeh u tome, te da li postoji zastara? 

Hvala unaprijed.

Lp

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zastara za postavljanje regresnog, odnosno subrogacijskog zahtjeva je pet godina, tako da ste u tom smislu zakasnili i zastara je nastupila. Možete pokušati pozivom da Vam ta osoba dobrovoljno vrati taj iznos, ali bojim se da bi u slučaju spora bio istaknut prigovor zastare zbog čega bi Vaš uspjeh u tom sporu bio doveden u pitanje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio fiorano
   Kao fizička osoba platio sam avans pravnoj osobi da mi izradi web stranicu. Iznos avansa je 2.025 kn. Račun sam dobio na mail i na kućnu adresu. Imamo ugovor da je projekt trebao biti gotov do 28.02.2018. Također, postoji i velika e-mail prepiska u kojoj se više puta spominje kako sve teče glatko i da će do kraja veljače sve biti gotovo.
   Naravno, na kraju veljače ništa nije bilo gotovo. Vjerojatno se ništa nije ni radilo. Pravna osoba je od mene tražila prolongat, ali ja nisam htio i zatražio sam uplaćeni avans nazad. Pravna osoba je pristala na to i obećala vratiti novac do 08.03.2018. Kada je došao taj dan, opet traži prolongat i obećaje da će mi novac vratiti 14.03.
   Iskreno, mislim da me vuče za nos. Ne vjerujem da će novac biti vraćen 14.03. Naprotiv, prilično sam siguran da će i tada nešto izmisliti i opet tražiti prolongat.
   Mogu li ja, kao fizička osoba, ovršiti pravnu osobu? Mogu li to napraviti preko Javnog bilježnika, koji će prijedlog poslati u FINA-u te će mu FINA blokirati račun, ili moram preko odvjetnika i suda? Napominjem da imam dokaz o uplati, račun od pravne osobe za uplaćeni avans, ugovor te veliku e-mail prepisku.
   Zahvalan sam na svakom konkretnomodgovoru.
  • objavio zbedenik
   Poštovani,
   zaposlen sam u jednom poduzeću, a imam i registriran OPG.
   Godišnji prihodi od OPG-a se kreću oko 10.000kn.
   Ove godine iznimno dobio sam sredstva iz mjera ruralnog razvoja (mjera 6.3), jedna rata, u iznosu od 56,862.75kn.
   Osim toga ostvario sam prihod iz redovnih poticaja u iznosu od 7.485kn, iz nacionalnog programa za pčelarstvo iznos od 3.482kn, pomoć županjiskog pčelarskog saveza zbog elementarne nepogode u iznosu od 555kn, te konačno, na županijskom natječaju za razvoj poljoprivredne proizvodnje iznos od 15.000kn (potpora male vrijednosti).
   Ukupno, ovi prihodi iznose 83.384kn.
    
   Naredne godine prihodi će ponovo biti na razini prethodnih, dakle cca 10.000.
    
   Interesira me moram li se na kraju godine upisati u upisni poreznih obveznika, odnosno platiti porez (paušal??) koliko će to već iznositi.
   Ako se upišem, mogu li se odmah naredne godine i ispisati?
    
   Hvala i pozdrav
 • Online korisnici×