Jump to content

Nebriga djece za roditelje


hetta

Preporučene objave

Majka ima dvoje braće. Ona pak živi par sto metara od roditelja koji su u devedesetima i trebaju cjelodnevnu njegu. Braća su se izjasnila da im je preskupo dolaziti k roditeljima pomagati, a i da oni imaju svoje obitelji. (moja mama isto ima, ne moram niti reći) A i da je u redu da se moja mama brine o njima, budući su oni čuvali mene i brata kad smo bili mali. Mama rezignirano kaže da "ah, što ću sad, moram se brinuti o njima". Usput maltrerira sve nas druge, jer treba ići obavljati stvari, voziti nju ili njih uokolo, jučer smo čistile bakin proljev sa sobe i poda itd. Ja osobno dajem starcima novce da živim kod njih i još pomažem oko bake i dede. Na kraju svega još sam izložena psihičkom maltretiranju od strane majke.

Jučer sam rekla da ne samo da više ne vozam niti ne radim ništa za njih, nego niti čuti više neću o baki, dedi, jadnoj njoj jer joj braća ne pomažu, a ja sam nezahvalna kćer koja nema pamet, srce, ma fuj....deda i baka inače imaju solidnu penziju, ali ne žele u dom. Niti ne žele da im netko "stranjski" pomaže u kući, žive sami, smatraju da je to mamin posao i to je to.

Da li ja mogu maminu braću kome prijaviti za nebrigu oko roditelja? Ili ne znam što....ako se uopće i umiješam, jer kako mamina braća kažu: "kaj se ti miješaš u to, ti si unuka"....e pa moram se miješati ako ja moram ići s posla voziti baku u bolnicu, gledati ju kako proljeva i povraća i slično.

Ah, sorry na svakakvom postu. E da, vrhunac je kad je mamin brat zaprijetio političkim vezama ako ga gdje prijavim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod ovakvih situacija obično možete prijaviti centru za socijalnu skrb neadekvatnu skrb za starije osobe, ali pretpostavljam da baka i deda imaju adekvatnu skrb.

Možete prijaviti, mada ne znam kako bi to prošlo, po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, stričeve za zanemarivanje potrebe osobe starije životne dobi koje dovodi do njezine uznemirenosti ili vrijeđa njezino dostojanstvo i time joj nanosi tjelesne ili duševne patnje.

Što se tiče Vas, Vi niste dužni brinuti za svoje baku i djeda, ali možda bi bilo od utjecaja da ako se majka ne može brinuti za njih, da se zaista o zajedničkom trošku angažira njegovateljica koja bi bila stalno s njima. No pretpostavljam da je to stvar obiteljskog dogovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija