Jump to content

podijela nasljedstva II dio


anonimno

Preporučene objave

Zanima me kako će podijelit imovina, naime poslije očeve smrti, ostali smo majka i četvoro djece kao nasljedici, nasljeđuje se kuća i zemljište koji su stečeni u braku.

Unaprijed hvala na odgovoru!

 

 

13:56 18/1/2005

Anonimno

 

 

 

 

 

 

 

 

Re: Podijela nasljedstva

Ukoliko nema oporuke, nasljeđuje se po zakonu. U konkretnom slučaju, to znači da imovinu ostavitelja nasljeđuju supruga i četvero djece na jednake dijelove (svatko po jednu petinu). Nasljedstvo možete prihvatiti ili ga se odreći, a možete se i sporazumjeti što kome iz ostavine ima pripasti.

Pitanje je što čini ostavinsku imovinu. Ukoliko su kuća i zemljište stečeni u braku, oni su suvlasništvo ostavitelja i njegove supruge (svakoga u 1/2 dijela, ukoliko supružnici nisu međusobno ugovorili drugačije). U praksi je vrlo čest slučaj da, unatoč tome što je imovina stečena u braku, u zemljišnim knjigama je suprug upisan kao vlasnik imovine u cijelosti. Ako je tako i u vašem slučaju, supruga (tj. vaša majka) ima pravo na ostavinskoj raspravi tražiti da se 1/2 imovine izdvoji kao njezina bračna stečevina, a onda onu drugu polovicu (koja predstavlja očev dio) dijelite vi djeca i vaša majka na jednake dijelove.

 

 

19:50 18/1/2005

Anonimno

 

 

 

 

 

 

 

 

**

Nadovezujem se na gore postavljeno pitanje. Naime, dogodilo se to, nedugo nakon očeve smrti, umro mi je i brat.... ostali smo troje djece i majka....kako će se podijelit imovina pokojnog brata, s obzirom da nije bio oženjen i da nema djece.....hvala na odgovoru

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Buduci da je vas otac umro prije ostavitelja ( vaseg brata) njegov dio nasljedstva 1/2 ostaviteljeve ostavine prelazi na troje djece ( ostaviteljeve bracu i sestre) a vasoj majci pripada 1/2 ostaviteljeve ostavine.

dakle , troje djece dijeli 1/2 ostavine ostavitelja na 3 jednaka dijela.

a majci pripada druga polovina ostavine ostavitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o nasljeđivanju kaže da ako iza ostavitelja nije ostao bračni drug, ostaviteljovi roditelji nasljeđuju cijelu imovinu na jednake dijelove.(čl.11.st.4). Ako je jedan od roditelja ostavitelj mrtav tada taj njegov dio ostavine koji bi mu pripao da je nadživio ostavitelja nasljeđuje drugi roditelj.

Dakle vaša majka će dobiti svu imovinu vašeg pokojnog brata.(U toj imovini je uključena i jedna petina ostavine od pokojnog oca koja mu je ex lege pripala činjenicom očeve smrti.)

MIJAČ

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija