Jump to content
dzoxx

Ulaganje u tuđu nekretninu

Preporučene objave

Postovani. Zanima me jedna informacija. Naime, ja i majka smo 23 godine zivjeli u stanu u kojem se majka brinula za jednog invalida koji je ujedno bio i jednim dijelom vlasnik te kuce, kada je on  preminuo prije nekoliko godina njegov dio je pripao njegovom bratu i sestri. Majka je preko centra za socijalnu skrb dobila priliku da se brine o tom invalidu te isto tako u zamjenu za tu uslugu imala je pravo na koristenje te kuce sve dok je ziva,naravno i ja sa njom. Ona je nazalost preminula u drugom mjesecu ove godine i sada vlasnik kuce trazi od mene da mu placam stanarinu ili da se dogovorimo oko prodaje kuce. Posto je ta kuca bila u jako losem stanju kada smo ja i majka preselili u nju mi smo svih ovih godina ulagali novce u nju i renovirali ju skoro cijelu. Mene sada zanima dali postoji ikakva mogucnost da ja od vlasnika trazim povrat novca koji je ulozen kroz sve te godine u tu nekretninu? 

Hvala unaprijed na odgovoru i svako dobro.

Ivan.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

- posjed je pošten ako posjednik kad ga je stekao nije znao niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da mu ne pripada pravo na posjed, ali poštenje prestaje čim posjednik sazna da mu pravo na taj posjed ne pripada. Posjed se smatra poštenim, osim ako se dokaže suprotno.)

 

Dali se ja sada mogu smatrati posjednikom posto sam i ja zivjeo u toj kuci sa majkom koja je kao sto sam vec napisao imala pravo dozivotnog koristenja te kuce, iako nisam siguran da je to igdje postojalo napismeno.

majka je meni govorila da ce ona dobiti taj jedan dio koji je bio na tom invalidu za kojega se ona skrbila nakon njegove smrti ali ga na kraju on nije prepisao na nju, tj nije ostavio nikakvu oporuku (za sto ja osobno nisam ni znao do majcine smrti), i naravno njegov brat i sestra se nisu odrekli toga dijela, ali mislim da su se bili dogovorili usmeno sa majkom da ona ima pravo na dozivotno koristenje.

jos jednom hvala i nadam se odgovoru.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 11 sati , dzoxx je napisao:

Dali se ja sada mogu smatrati posjednikom

Ako ste još uvijek u tome stanu, tj. imate faktičnu vlast, da jeste.

prije 11 sati , dzoxx je napisao:

ali mislim da su se bili dogovorili usmeno sa majkom da ona ima pravo na dozivotno koristenje.

Što se tiče ovoga, sve i da je bila pravnim poslom (a ne samo usmeno) osnovana osobna služnost i upisana u ZK, prestala bi majčinom smrću.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da ja sam jos uvijek u toj kuci. Koliko sam shvatio ja bi sada imao pravo traziti povrat ulozenoga u tu kucu? Dali je to dugotrajan proces i dali je moguce isto dokazati samo sa svjedocima koji bi potvrdili u kakvom je stanju kuca bila i u sto se sve ulozilo? 

Lp.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Navedeni članak vam sve govori. Ta vaša ulaganja bi možda mogli koristiti za smanjenj najma ili kupoprodajne cijene (možda, ako druga strana na to pristane). Nažalost je kod nas uglavnom svaki proces dugotrajan pa i parnični. Naravno da u to nećete ulaziti bez pomoći stručne osobe, a svjedoci su dokazno sredstvo kao i drugi (računi, slike i sl.) a koje će činjenice uzeti kao dokazne sud odlučuje prema svom uvjerenju na temelju savjesne i brižljive ocjenesvakog dokaza zasebno i svih dokaza zajedno, a i na temelju rezultata cjelokupnog postupka (čl.8 ZPP).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×