Jump to content

Kupoporodaja auta koji je na lizingu


vither

Preporučene objave

Pozdrav!

Imam duznika koji nema nikakve imovine na sebi te je u privatnoj blokadi, naime vlasnik je firme na kojoj je automobil u vrijednosti cca 38000€ od kojih je jos 20000€ ostalo za platiti lizing kuci. Ja bih taj auto uzeo pod racun s time da on mora otplatiti obrocno taj lizing te da bi u konacnici kroz 2 godine taj auto bio 1/1 moj nakon otplate.

 

Postoji li mogucnost da se ja upisem i pravno zastitim da taj auto bude na moje ime te da on mora taj lizing otplatiti, i nakon otplacenog lizinga da je auto u mom vlasnistvu?

Ili postoji li neki drugi nacin kako da to odradim da si isplatim dug.

Navedena firma koja mi je duzna ima 18 auti u lizingu te je to jedino od cega vidim mogucu naplatu.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Spitfire je napisao:

Zanimljivo pitanje. Jasno vam je da je leasing u biti najam pa ne vidim na koji bi način u tome slučaju stavili vozilo na svoje ime.

Dal postoji mogucnost da se upise da nakon otplate tog lizinga auto ostaje kod mene a da se za vrijeme lizinga napravi najam koji traje tako dugo do kad ima lizinga po 1kn mjesecno? Ili tako nesto ne znam vise pokusavam bit kreativan jer mi je to jedini izlaz da se nekako naplatim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , vither je napisao:

ne znam vise pokusavam bit kreativan jer mi je to jedini izlaz da se nekako naplatim.

Jasno i potpuno legitimno, no ponovno moram naglasiti da se radi o leasingu. Prema tome, a bez obzira o kakovom se leasingu radi, pravni vlasnik je davatelj leasinga. I njih baš ne zanima nekakav obveznopravni akt (za koji iskreno ni sam ne znam kako bi ga uredili mimo pravnog vlasnika a da bude pravno valjan u slučaju kako ga opisujete), u slučaju ne plaćanja doći će po svoje vozilo.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je, što se tiče bilo kakvog ugovora, vrijedi pravno pravilo da nitko ne može raspolagati s više prava nego što ih sam ima. Dakle, korisnik leasinga ne može Vama prodati vozilo (ili ga dati pod dug) ako je jedino pravo koje on ima u odnosu na vozilo posjed zbog najma, a ne vlasništvo. On možda može prenijeti leasing na Vas tako da Vi nastavite plaćati za vozilo, a ovih 18.000,00 EUR koje je on dosad otplatio da budu pod dug, ako Vam to odgovara i ako će leasing kuća na to pristati. 

Tako da, leasing nije imovina, on je dugovanje, ja bih rekla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija