Jump to content

Izvanparnčni postupak - prvo ročište što očekivati?


Cakana

Preporučene objave

Poštovani,

molim Vas za pomoć. Iza pok. oca ostala je parcela sa 4 čestice na kojoj je izgrađena kuća s 2 stana + garaža. Po nasljedstvu sam suvlasnik 1 čestice koju sam voljna prodati po realnoj/tržišnoj cijeni većinskom nasljedniku za koju mi ovaj nudi nemoralno nisku cijenu. Radi se o par kvadrata koji su unutar stana koji je već u posjedu druge strane + dio vrta. On je većinski nasljednik (3 čestice + ovu koju dijelimo).

Ročište je za nekoliko dana. Što tamo mogu očekivati, što se od mene može tražiti, kako se postaviti pred sudom i drugom stranom koja zapravo sa svojom ponudom vrijeđa zdrav razum? Imam li kakvih troškova?

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radi o izvanparničnom postupku za razvrgnuće suvlasništva, tada će sud po prijedlogu suprotne strane odrediti vještačenje radi mogućnosti podjele nekretnine (dakle, je li je moguće geometrijski podijeliti ili to nije moguće) i procjene vrijednosti nekretnine, na koje ćete se moći očitovati.

Što se tiče troškova, ako angažirate stručnu pravnu pomoć, sami snosite njezin trošak, ako se sami zastupate, mislim da ne biste trebali imati značajnih troškova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na ovom odgovoru. Jako teško bi ovo bilo geometrijski podijeliti. Ako i dođe do podjele ostajem bez struje i vode što mi nije potrebno tu imati, da li smijem izvoditi preinake tog dijela, npr. napraviti mali skladišni prostor, konobu za drva, garažu ili sl? Ako se obje strane ne slažu oko podjele ili prodaje (cijene) koji je daljni postupak? Ide li cijela kuća (sve 4 čestice na prodaju)? Kako se u tom slučaju dijeli novac? Može li sud narediti prodaju mog dijela po tržišnoj cijeni? Još jednom unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija