Jump to content

HAKOM zabranio naknadu za prijevremeni raskid ugovora


Ruby_Danderfluff

Preporučene objave

https://novac.jutarnji.hr/aktualno/hakom-ukinuo-praksu-teleoperatora-kojom-se-naplacuju-naknade-za-raskid-ugovora/8697308/

O čemu se radi? Ovim rješenjima HAKOM-a je zabranjeno A1 telekomu i Optima telekomu da naplaćuju vrlo visoke naknade za uključenje usluge (pa da onda daju "popust" na ta uključenja, a u slučaju prijevremenog raskida ugovora da opet naplaćuju naknade bez popusta ili naknadu do kraja trajanja ugovora, što god bilo povoljnije), te su oni dužni uskladiti svoje opće uvjete s tim rješenjem HAKOM-a. Time se, po mom mišljenju, HAKOM svrstao na stranu potrošača koji su tvrdili da je ovakva trgovačka praksa nepoštena sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, jer je: a) te odredbe nametnuo trgovac te se o njima nije moglo pojedinačno pregovarati, b) suprotno savjesnosti i poštenju nameće neravnotežu između prava i obveza ugovornih strana.

I inače, koliko znam, sudska praksa je u pojedinačnim slučajevima zauzela stav da su odredbe općih uvjeta koje se odnose na naplatu naknade za prijevremeni raskid ugovora nepoštena poslovna praksa koja je kao takva ništetna.

Što će to značiti u praksi?

- prvo, za one koji će sklopiti ugovor nakon objave općih uvjeta, po mom mišljenju, dileme nema, oni u slučaju prijevremenog raskida ugovora ne bi trebali plaćati naknadu za prijevremeni raskid

- drugo, za one čiji su ugovori trenutno na snazi prema postojećim općim uvjetima, hoće li teleoperateri i dalje inzistirati na naplati naknade za prijevremeni raskid ugovora ili će od te prakse odustati? (ako netko ima saznanja o držanju teleoperatera glede ove naknade, bilo bi mi drago da ih podijeli)

- treće, za one čiji su ugovori već ranije prestali prijevremenim raskidom i koji su platili naknadu za prijevremeni raskid, hoće li moći ići u postupke utvrđivanja ništetnosti tih odredbi i hoće li moći tražiti natrag ono što su platili na ime ništetnih ugovornih odredbi?

Je li na pomolu nova borba za prava potrošača?

 

Odluka A1_naknade 20190404.pdf

Odluka-OT-naknade 20190404.pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija