Jump to content

Fuser koji posao nije zavrsio prijeti racunima


Edward

Preporučene objave

10 mjeseci mi rodakov kum "ureduje" stan. Tj. to ne radi on, nego neki nezaposleni klipan koji dode u prosjeku jednom u 3 mjeseca i samo radi stetu. Vec mi je napravio pozar, poplavu, unistio novu novcatu stolariju, parkete, stokove, zacepio cijevi u kadi cisteci alat u njoj, izgrebao ju... Misleci da se radi o ozbiljnoj firmi placeno mu je pola dogovorenog iznosa na ruke za sto nije izdana nikakva potvrda niti je potpisan ugovor. Rodak "garantira" za njega pa kao ne treba nista. Imam samo fotografiju "specifikacija" dogovorenih radova koju je ovaj napisao rukom i zaokruzio na 100€ veci iznos nego sto se dobije zbrajanjem. 
U drugoj nekretnini su dosli pogletati 5m2 stropa i zida te napravili kutijicu od knaufa za koju je utroseno 0.18m2 najjeftinjeg knaufa koji su uzeli iz prvog stana, kao i impregnaciju i glet masu (moj materijal). To su naplatili 400kn i dobili na ruke.

Sada za drugu nekreninu traze jos 400 kn! Receno im je da se nista vise bez racuna nece placati, a i da je ovo vec placeno, no prijeti da ce poslati racun na zgradu na ime neke meni nepoznate firme!

Vec mi je dosta natezanja i njegovih izgovora i zelim to zavrsiti s njima, no kako je tip neumoran u trazenju novaca, pretpostavljam da ce stvarno poslati racun na zgradu. 
On osobno nema otvorenu firmu ni obrt (provjerili smo), ali prica da ce otvoriti i spominje tu neku firmu na cije ime ce poslati racun na zgradu. 

Uredno dokumentiram fotografijama sve radove (od prvog dana jer smo najveci dio posla odradili sami) i svu nastalu stetu. Sada bismo htjeli to ili sami ici zavrsavati ili naci nekog drugog, ali nismo pri lovi, a u ovih 10mj smo naucili vise manje sve sami raditi popravljajuci za ovima. 

Kako ovaj ne misli zavrsiti, a rodbini govori da je sve gotovo i oni mu vjeruju bez da su vidjeli i jos prijeti ovim racunom molim odgovore na:
1. Sto napraviti ako neka nepoznata firma posalje racun na zgradu? Moze li zgradi doci ovrha (zato je i pitanje stavljeno pod ovrhe, ali slobodno premjestite u obvezno pravo ako tamo bolje pase)?
2. Ako sami krenemo ispravljati nedostatke (znaci ne angaziramo firmu koja ce izdati racun i time dokazati da su oni ti koji su zavrsili stan, a ne ovi prvi), a ovaj nas tuzi i bude tvrdio da mu nismo platili, a da je sve napravio - da li ce fotografije nas kako radimo sami biti dovoljni dokazi na sudu da uistinu nije zavrsio stan? Cuvamo sve racune za materijal i alat, no neke stvari smo i dobili ili su ostaci dobiveni od radova u kucama rodbine ili cak uzeti sa reciklaznog.
3. Ima li smisla traziti osiguranje dokaza preko suda jer ce i to potrajati, a nama je hitno zavrsiti i znajmiti stan?
4. Imamo li pravo / korist od tuzbe za izmaklu dobit za sve ove mjesece koliko nekretnina nije iznajmljena i koliko jos nece ni biti jer tko zna koliko ce trajati da sve to pozavrsavamo?
5. Ukoliko nas on tuzi, mozemo li mi 'nastradati' zbog njegovog rada na crno (za koji do nedavno nismo znali vec smo vjerovali da se radi o firmi - tako je to rodak prikazao)?

 

Najljepse zahvaljujem!

uređeno: od Edward
tipfeller
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. zgrada ne može biti ovršenik, zgrada nema pravnu osobnost. Nepoznata firma treba nečime dokazati da je ugovor sklopljen, narudžbenicom, računom, bilo čime. Ako ona to ne može, onda joj i takav fiktivni pokušaj ovrhe pada u vodu.

2. fotografije se mogu koristiti kao dokaz u sudskom postupku, da, možete napraviti i snimke toga kako radite, možete koristiti svjedoke i sl.

3. ako mislite ići u osiguranje dokaza prije nego što vi dovršite popravke u stanu, onda ima smisla, nakon što dovršite popravke u stanu nema smisla. Čeka se neko vrijeme, pa ako Vam je hitno, ne morate ići u postupak osiguranja dokaza.

4. možete pokušati, ali ako se samo želite riješiti smetala, pokretanjem nove parnice ćete se samo još dodatno upetljati s njim.

5. ne možete nastradati zbog tuđeg rada na crno, posebno ako niste znali, no čak i da jeste, niste to mogli dokazati, pa ne bi bilo smisla da to prijavljujete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija