Jump to content

Kako HEP knjiži uplate


anonimno

Preporučene objave

HEP knjiži naše uplate po akontacijama, ne prema svrsi uplate, već kako želi. Na taj način izbjegava zastaru potraživanja. Zanima me da li netko zna kako se to tretira kako pravno, tako i čisto računovodstveno? I kako možemo biti dužni po akontaciji? Koliko znam, dužan ne možeš biti unaprijed, jedino za stvarni dug. Da li postoji šnsa da grupa korisnika (100, 200, 1000) zajednički tuži HEP s ovih osnova (ako se krše propisi ili zakoni)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Red uračunavanja (ZOO)

 

Članak 171.

 

(1) Kad između istih osoba postoji više istorodnih obveza, pa ono što dužnik ispuni nije dovoljno da bi se mogle namiriti sve, onda će se, ako o tome ne postoji sporazum vjerovnika i dužnika, uračunavanje obaviti onim redom koji odredi dužnik najkasnije prilikom ispunjenja.

 

(2) Kad nema dužnikove izjave o uračunavanju, obveze se namiruju redom kako je koja dospjela za ispunjenje.

 

(3) Ako je više obveza istodobno dospjelo, prvo se namiruju one koje su najmanje osigurane, a kad su sve podjednako osigurane, prvo se namiruju one koje su dužniku najtegotnije.

 

(4) Ako su u svemu naprijed rečenom obveze jednake, namiruju se redom kako su nastale, a ako su istodobno nastale, ono što je dano na ime ispunjenja raspoređuje se na sve obveze razmjerno njihovim iznosima.

 

 

Dakle, prema mojem mišljenju moralo bi se zatvarati prema redoslijedu koji je odredio dužnik prilikom plaćanja. Mislim da na uplatnicama piše za koji se mjesec plaća, odnosno koju obvezu dužnik ispunjava, pa zatvaranje nekih drugih mjeseci ni bi bilo u skladu sa zakonom.

 

Ako netko ime iskustva iz prakse i mene zanima, ja nažalost (ili na sreću) nemam (još!)...

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Jetti! Naravno, bilo bi odlično da dobijemo praktično tumačenje. Ovako bi moglo značiti da ja, kao dužnik, moram izričito izjaviti da tražim da se uplate knjiže prema svrsi koja stoji na uplatnici - akontacija za točno određeni mjesec.

Isto tako, kako se tretiraju opomene (20kn) za dug po akontaciji?, a ne stvarnom stanju? 20 po 20 je strašno puno na ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, prema mojem mišljenju moralo bi se zatvarati prema redoslijedu koji je odredio dužnik prilikom plaćanja. Mislim da na uplatnicama piše za koji se mjesec plaća, odnosno koju obvezu dužnik ispunjava, pa zatvaranje nekih drugih mjeseci ni bi bilo u skladu sa zakonom. Ako netko ime iskustva iz prakse i mene zanima, ja nažalost (ili na sreću) nemam (još!)...

 

U praksi sve komunalne organizacije automatski prvo zatvaraju stariji dug. Pretpostavljam da bi caka mogla biti u tome da se radi o akontacijama, dakle dug se prema takvom tumačenju ne bi mogao jednoznačno pripisati određenom mjesecu.

 

I ja sam postavio pitanje na jednoj temi kakva je sudska praksa, nitko nije odgovorio. (Ako bih sudio po jednom postupku koji sam imao s jednim zavodom za stanovanje kao upraviteljem zgrade , sudska praksa u sporovima male vrijednosti je da podneske dužnika nitko uopće ne čita, moje su pročitali tek na županijskom).

 

Posebno mislim da se dug za potrošnju i druge vrste dugova, prvenstveno kamate ali i posebne neperiodične usluge, nikako ne bi smjeli smatrati istorodnim dugovima, to omogućuje naplatu kamate na kamatu u mjesečnim razmacima.

 

Ako netko zna sudsku praksu, i ja bih bio zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Stanar živi bespravno u stanu zadnjih 9 godina.Ne plaća struju,ni ostale režije.HEP ga tuži, ali kako stanar nema prijavljenih prihoda, ne uspijeva naplatiti dug.Prije tri godine Grad,(u čijem vlasništvu je stan) odluči prodati stan putem javnog natječaja.E, taj stan sam kupio ja,i HEP je u nedoumici da li ti dugovi terete mene ili bivšeg bespravnog stanara, koji se čak jedno vrijeme sam priključio pošto je bio isključen od hep-a.Da li možda zna netko tko bi taj dug zapravo trebao platiti, tj. tereti li on nekretninu ili osobu?HEP tereti novog vlasnika

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dug nije vezan uz mjerno mjesto već uz osobu kupca. Ovdje je sasvim nebitno je li bivši stanar uistinu kod HEPa bio zaveden kao kupac (na njegovo ime uplatnice) ili je samo plaćao potrošnju na mj. mjestu.

Za dug koji je napravio bivši kupac nipošto niste odgovorni Vi, već prijašnji kupac tj. bivši bespravni stanar. (koji je btw, počinio i KD krađe priključivši se neovlašteno..da li je podnešena kaznena prijava, e to zna samo HEP).

Normalno da će teretiti novog vlasnika, koliko sam shvatila Vas, obzirom da im je jasno da se od ovog bivšeg ne budu naplatili (što su uostalom već i probali).

Ali za terećenje Vas kao novog vlasnika nekretnine, pravne osnove nema, obzirom da dug ne tereti nekretninu već osobu koja je isti napravila!

Ne nasjedajte na njihove priče, naravno da će od Vas probati naplatit dug (kao i uvijek do sada u takvim situacijama), ali neće ići.....

Ne dajte se i sretno sa HEP-om!

Pozdrav,

insajderica :-D

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...HEP je u nedoumici da li ti dugovi terete mene ili bivšeg bespravnog stanara, koji se čak jedno vrijeme sam priključio pošto je bio isključen od hep-a.

 

ma, nisu oni u nedoumici, već koriste priliku..

 

protiv ovoga su vjerovatno podnijeti i prijavu za kaz. djelo iz čl.33. Zakona o energiji i u tom postupku će postaviti i svoj imovinskopravni zahtjev prema toj osobi..ako nisu, njihov problem..ako ovaj nema ništa opet njihov problem, a nikako vaš..

imate kupoprodajni ugovor, vidi se kada ste postali vlasnik, s tim ugovorom ste trebali u HEP-u izvršiti promjenu podataka za el. brojilo, očitati stanje brojila na dan vašeg ulaska u stan i njima to predočiti..vas se može teretiti samo za utrošak koji je nakon toga uslijedio..

tako je svugdje, ne samo u gradu gdje je taj HEP koji se samo pravi da ne zna..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imao sam identičan problem sa HEP-om jer su mi stalno slali uplatnice da sam nešto dužan pa mi nije bilo jasno što. Pitam ih da mi objasne i da mi nije jasno, a ono podstanar kojem je stan bio iznajmljen zaboravio platiti 1 ratu od 200-300 kuna prije 2-3 godine. A, majstori zatvaraju dug kako im paše i šalju opomene. Nakon objašnjenja da krše ZOO nisu se očitovali. Boli ih ona stvar.

 

Inače, ove godine kako je bilo toplo, i još je donekle, u odnosu na prošlu godinu, plinara mi šalje račun za akontacijsku ratu za 11 mjesec prema potrošnji od prošle godine, cca. 1000 kn.

 

Nakon što sam ih nazvao i dao pravo stanje brojila i ujedno pitao da li ona zna koje su temperature bile ove godine u 11 mjesecu i jel pozna nekoga tko je palio grijanje, žena mi se ispriča i kaže da ću dobiti novi račun. Reko dobro.

 

Kad za deset dana stiže opet isti račun sa naznakom akontacijska rata za 11 mjesec, uz opomenu. Dakle, niti nakon prigovaranja zbog računa ne dira ih niti pola posto.

 

Tamo na šalterima sjede idioti koji ne razmišljaju niti 0,0005 % mozga niti ih interesira što ti pričaš, ali kad treba prigovarat plaćama onda znaju svoja prava.

 

I šta sad da ti njima kažeš ?

 

To su sve klasični bleferi kao i TCOM koji pokušavaju svim smicalicama i blefovima iskamčivat lovu, a ako ih provališ onda se vade neusklađenim stanjima, omaškama, komjuterskim greškama ...

 

Šta to mene boli briga za njihova stanja, to je njihov problem i posao, a ne naš da brinemo o tome.

 

Imamo i dalje, kablovska KERMAN, sa kojom postoji ugovorni odnos, uvede nove programe, bez obavijesti i pitanja, pa ti samo podigne ratu za 4-6 kn. Kad to pomnožiš sa brojem korisnika dobiješ impozantnu brojku.

 

Ima toga još, ali apeliram na moderatore legalisa da uvedu posebnu rubriku kod pravnih savjeta gdje se mogu davati savjeti i komentari vezani za račune u kučanstvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

DidaSime je napisao:

Nakon objašnjenja da krše ZOO nisu se očitovali. Boli ih ona stvar.

 

Na žalost, Dida, to je s HEPom tako, pogotovo kada je riječ o kućanstvima.

ZOO-"troškovi, kamate, glavnica"-sve se to zna, ali se pravi da se ne zna.

ZOO-zastara-teškom mukom ćete u neposrednom kontaktu s nadležnim službama istjerati stvar na čistac. Filozofija "nek' nas tuže pa nek dokazuju zastaru", koliko god nelogična po HEP bila i dalje je u 90% slučajeva prisutna.

Problem "anonimca" na koji sam dala odgovor najčešći je i najprisutniji - stari dug, novi vlasnik. Ljudi na žalost još uvijek ne znaju što im je za činiti u takvim situacijama ili pak ako je riječ o manjem iznosu to nekako pregrme i plate jer im se neda "natezati" s HEPom.

Kad bi to bilo sve.... :-D

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija