Jump to content
saltyl

Ovrha temeljem vjerodostojne isprave unutar EU

Preporučene objave

Pozdrav, 

trebao bi mi mali savjet/uputa vezano za provođenje ovrhe unutar EU, a van HR.

Dakle trebalo bi ovršiti kupca (vps preko 40k kn), poslana je ovrha na temelju vjerodostojne isprave jb u Zadru, no s. služba u Kninu je odbacila ovršni prijedlog obzirom ovršenik ima prijavljeno prebivalište u inozemstvu (Luksemburg) na NEPOZNATOJ ADRESI.

Moje pitanje glasi, može li se i putem kojih kanala saznati točno prebivalište te kada se sazna kome i u kakvoj proceduri se provodi ovrha za osobe sa prebivalištem u drugoj zemlji članici EU?

Puno hvala na pomoći...

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zatražite od MUP-a adresu kao osoba koja ima pravni interes. Ako je adresa prebivališta u inozemstvu, teško ćete trenutno pokrenuti ovu vrstu ovrhe jer je nadležan javni bilježnik prema prebivalištu, a ovršenik u RH uopće nema prebivalište.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 21 sati , Borbena7 je napisao:

 Ako je adresa prebivališta u inozemstvu, teško ćete trenutno pokrenuti ovu vrstu ovrhe jer je nadležan javni bilježnik prema prebivalištu, a ovršenik u RH uopće nema prebivalište.

Adresa je u inozemstvu, to već znam, u međuvremenu sam saznao točnu adresu (kupac je upisan u sudskom registru kao likvidator jedne firme, google is your friend)

ali kako mislite teško pokrenuti ovrhu, pa zar ne postoji neki način da se ovrši osoba unutar EU...?

odnosno to upravo i pitam, ima li tko kakvih iskustava? može li se možda ići na sud pa onda dobiti presuda ili ne znam... 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Na sud, dobiti presudu, pa onda ići europskim ovršnim naslovom na izvršenje, tako bih ja. Jer ovrha putem javnog bilježnika prema pravilima EU nije valjan ovršni naslov na temelju kojega bi bilo moguće provesti međunarodnu ovrhu. 

Ili angažirati odvjetnika u Luksemburgu da izravno na luksemburškim sudovima provede postupak, pa se naplatiti u Luksemburgu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Luxembourg ima zakon da se iznos duga do 10.000,00 EUR smatraju jednostavnim procesom i prvo proces počinje kod "friedensgerichta", mirovnog suda.

Ako znate adresu dužnika trebate nadležnom sudu dostaviti zahtjev sa dokumentacijom o pokretanju postupka.

Najjednostavnije je u vašem slučaju podnijeti zahtjev mirovnom sudu sa svim relevantnim podacima o dugu i dužniku.

Ako se ništa na riješi friedensgericht prosljeđuje slučaj redovnom sudu.

Na sličan način je protiv mene pokrenut postupak u CH, samo što je sud u CH odbio zahtjev jer je zapravo ovrhovoditelj u HR postupao krivo to jest suprotno zakonima u CH.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio dado38
   poštovanje
   može li mi neko reci koliko se plača kod javnog bilježnika kad se ovjerava ugovor o podizanju kedita u banci i da li kao Hrvatski branitelj u mirovini 20% rvi imam pravo na kakvo oslobađanje plačanja tog istog
    
   hvala
  • objavio jednopitanje
   Pozdravljam,
   Zanima me dali postoji zakonska osnova da se makne iz zk. već upisana ovrha nad gospodarskom građevinom - upisana prije par godina na sve nekretnine i račune.
   U pitanju je mala staja na 2 etaže koja služi za držanje sijena te obavljanja poslova OPG-a?
   U ovršnom zakonu sam pročitao da se ne mogu ovršiti takve građevine pa me zanima što u ovo slučaju već postojeće?
   Hvala.
  • objavio apostolpravi
   Bok ekipo..
   Dali netko ima konkretne primjere- dali se provodila primjerica ovrha nad nekim tko radi npr u njemačkoj, a blokiran je u hrvatskoj??? dakle sve znam vezano za europski ovršni nalog, da sud mora donijeti odluku i da se tada može tek nekog blokirati u njemačkoj ili općenito vani, ali opet je tu ono ali- da to sve ide na sud u npr njemačkoj..
   Stoga mene zanima kako to doista sve funkcionira u praksi, dali se uopće agencije za naplatu ili banke odlučuju na takve procese naplate ili još uvijek je to sve više teorija a teže praksa?? možete navesti neki primjer nedavni( naravno bez imena i prezimena)
   hvala na preciznim odgovorima,razmišljanjima i primjerima
  • objavio ivanaa688
   Pozdrav,
   Danas mi je stigla ovrha za neplaće račune iz bneta. Naime,imala sam ugovor s bnetom za internet,koji sam raskinula putem maila po svim natuknicama koje su oni naveli,vlastoručno potpisala skrenirala, poslala kopiju osobne te vratila uređaj na njihov zahtjev. Danas sam podigla ovrhu za neplaće račune od mjeseca od kad sam raskinula ugovor ( kolovoz 2018. ). Kada sam ih zvala oni mi nisu dali nikakve povratne informacije već me direktno preusmjeravaju odvjetnici.
   Mene zanima na temelju čega oni meni mogu napraviti ovrhu ako je ugovor raskinut?
 • Online korisnici×