Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

saltyl

Ovrha temeljem vjerodostojne isprave unutar EU

Preporučene objave

Pozdrav, 

trebao bi mi mali savjet/uputa vezano za provođenje ovrhe unutar EU, a van HR.

Dakle trebalo bi ovršiti kupca (vps preko 40k kn), poslana je ovrha na temelju vjerodostojne isprave jb u Zadru, no s. služba u Kninu je odbacila ovršni prijedlog obzirom ovršenik ima prijavljeno prebivalište u inozemstvu (Luksemburg) na NEPOZNATOJ ADRESI.

Moje pitanje glasi, može li se i putem kojih kanala saznati točno prebivalište te kada se sazna kome i u kakvoj proceduri se provodi ovrha za osobe sa prebivalištem u drugoj zemlji članici EU?

Puno hvala na pomoći...

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zatražite od MUP-a adresu kao osoba koja ima pravni interes. Ako je adresa prebivališta u inozemstvu, teško ćete trenutno pokrenuti ovu vrstu ovrhe jer je nadležan javni bilježnik prema prebivalištu, a ovršenik u RH uopće nema prebivalište.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 21 sati , Borbena7 je napisao:

 Ako je adresa prebivališta u inozemstvu, teško ćete trenutno pokrenuti ovu vrstu ovrhe jer je nadležan javni bilježnik prema prebivalištu, a ovršenik u RH uopće nema prebivalište.

Adresa je u inozemstvu, to već znam, u međuvremenu sam saznao točnu adresu (kupac je upisan u sudskom registru kao likvidator jedne firme, google is your friend)

ali kako mislite teško pokrenuti ovrhu, pa zar ne postoji neki način da se ovrši osoba unutar EU...?

odnosno to upravo i pitam, ima li tko kakvih iskustava? može li se možda ići na sud pa onda dobiti presuda ili ne znam... 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Na sud, dobiti presudu, pa onda ići europskim ovršnim naslovom na izvršenje, tako bih ja. Jer ovrha putem javnog bilježnika prema pravilima EU nije valjan ovršni naslov na temelju kojega bi bilo moguće provesti međunarodnu ovrhu. 

Ili angažirati odvjetnika u Luksemburgu da izravno na luksemburškim sudovima provede postupak, pa se naplatiti u Luksemburgu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Luxembourg ima zakon da se iznos duga do 10.000,00 EUR smatraju jednostavnim procesom i prvo proces počinje kod "friedensgerichta", mirovnog suda.

Ako znate adresu dužnika trebate nadležnom sudu dostaviti zahtjev sa dokumentacijom o pokretanju postupka.

Najjednostavnije je u vašem slučaju podnijeti zahtjev mirovnom sudu sa svim relevantnim podacima o dugu i dužniku.

Ako se ništa na riješi friedensgericht prosljeđuje slučaj redovnom sudu.

Na sličan način je protiv mene pokrenut postupak u CH, samo što je sud u CH odbio zahtjev jer je zapravo ovrhovoditelj u HR postupao krivo to jest suprotno zakonima u CH.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×