Jump to content

Pristupni put garaže


tomilak

Preporučene objave

Molim odgovor na slijedeće pitanje :

DA LI SU PRISTUPNI PUTEVI GARAŽAMA SPOREDNI  DIJELOVI ZAJEDNIČKOG PROSTORA ?

U našem slučaju  PRISTUPNI PUTEVI GARAŽAMA služe samo i jedino za potrebe garaža, a svojim položajem i funkcjom ne utiču negativno na ostale zajedničke i posebne dijelove zgrade.

Ako navedeni PRISTUPNI PUTOVI GARAŽAMA imaju status SPOREDNIH  DIJELOVI ZAJEDNIČKOG PROSTORA , trebaju li se i mogu li se u postupku EATAŽIRANJA tretirati kao PRIPADCI garažama ?

 

 

 

                                                                           Zahvalan na odgovoru i pozdrav          Tomislav Milaković

pristupni putovi 1.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, među samostalne prostorije spadaju i samostalni poslovni prostori kao i samostalne garaže, te isti zakon određuje da se vlasništvo posebnog dijela nekretnine može protegnuti na neki sporedni dio koji je dostupan s međe nekretnine ili iz njezinih zajedničkih dijelova ili iz onog stana, odnosno samostalne prostorije čiji bi bio sporedni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što to konkretno znači u postupku etažiranja, i kakav status bi taj sporedni dio dobio. 

 

Ako je prema  Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima pristupni put garaži sporedni dio zajedničkog prostora prije etažiranja, kakav status pristupni put prema garaži dobiva u toku i nakon provedenog postupka etažiranja.

Ili kraće da li u postupku etažiranja pristupni put postaje pripadak posebnog dijela garaže, što se posebno evidentira u Etažnom elaboratu. 

Da ne bude zabune pristupni put garaži služi samo i jedino za potrebe garaže, u kontaktu je s garažom i nema utjecaja na ostale zajedničkim dijelove, niti je s njima u fizičkom dodiru. 5caf1491476c2_pristupniputovi1.jpg.f69b0f5cc05995b3409102d30dc3b87b.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

prije 15 sati , tomilak je napisao:

i kakav status bi taj sporedni dio dobio....kakav status pristupni put prema garaži nakon provedenog postupka etažiranja.

Dobio bi onakav status u ovisnosti je li garaža dio određene etaže ili kao samostalna, pa može pristupni put biti pripadak garaži ili sve skupa pripadak određenom stanu.

Da se do karaja razumijemo, zakon određuje sve to na način "može" što u biti znači da se može i provesti će se sve to u ZK samo uz pismenu suglasnost suvlasnika o cjelokupnom etažnom elaboratu, da se slažu s istim i dopuštaju takov upis u ZK.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija