Jump to content
Mahato

Zatvor za prekršaj - mogučnost žalbe

Preporučene objave

Prije par godina sam počinio prekršaj remečenja javnog reda i mira. U kratkim crtama vrijeđanje policajca u alkoholiziranom stanju. Bivam zadržan, a onda mi je odrezana kazna zatvora u trajanju od 10 dana, jedan odležao i sad došlo preostalih 9. Žalba u roku 8 dana u redovnom postupku predana i pada, dolazi rješenje o izdržavanju kazne zatvora koje pruzimam sam u pisarnici Prekršajnog suda u Splitu jer su ažurni policajci već bili na adresi stanovanja kako ne bi izbjegao primitak. Na rješenju o uputi o pravnom lijeku imam pravo žalbe / odgode u roku 3 dana što i podnosim putem pisarnice Prekršajnog suda u Splitu.

Ovde naglašavam da sam pisao Žalbu, a ne Odgodu smatrajući da je kazna zatvora iznimna za  JRM što i piše u zakonu i naveo da imam dijete ispod godine dana, priložio dokaz.

Ažurno se razmatra žalba, ali stiže odbijenica jer je kao neosnovana obzirom da dijete ima i i mamu pa nisam jedini skrbitelj (da imam neodgodive poljoprivredne poslove ne želim ni misliti što bi napisali kao odbijenicu)

Na to rješenje opet imam pravo žalbe u roku od 3 dana što i činim, ali onda nastaje zavrzlama. 

U uputi o pravnom lijeku piše da se žalba na to rješenje podnosi Visokom prekršajnom sudu RH u Zagrebu. To sam i učinio preporučeno poštom. Kako sud nije odgovorio, a datum javljanja u zatvor je došao zovem pisarnicu Visokog prekršajnogu u Zagrebu, koji kažu da su žalbu zaprimili uredno, ali da sad oni moraju tražiti spis od Prekršajnog suda u Splitu.

Odlazim osobno u pisarnicu Prekršajnog u Splitu gdje mi ljubazna teta odgovara da je krivo napisano u uputi o pravnom lijeku za Visoki prekršajni RH jer se kao i ta žalba podnosi putem Prekršajnog u Splitu, a ja poslao u Zagreb. Žurno mi ugovara sastanak sa sudcem koji mi je i odrezao kaznu, koji me sasluša i nakon telefonskog razgovora kaže kako se ne trebam javiti u zatvor dok ne dobijem rješenje iz Zagreba.

Trebam napomenuti da na rješenju o zatvoru u uputi o pravnom lijeku stoji da žalba ne odgađa izvršenje, a ovdje je to slučaj.

Pitanje je mogu li nadopuniti žalbu Visokom prekršajnom u Zagrebu kako sam je pisao sam, a nisam angažirao odvjetnika jer mi je nejasna mjera o odgodi izvršenja obzirom na dijete i imam li još uvijek pravo na izuzeće sudca ili takav nekakav pravni manevar pri Visokom prekršajnom u Zagrebu kako bi sve vratio na početak tj. ponovno suđenje, preinaku presude itd.

 

Hvala na razmatranju i vremenu.

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×