Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

m4rk1c

Darovni ugovor - odricanje svog dijela

Preporučene objave

Pozdrav!

Majka, brat i ja smo 2015. godine potpisali darovni ugovor kojim ona svoj stan ostavlja nama dvojci u omjeru 50/50. Taj ugovor je samo potpisan i ovjeren kod bilježnika ali ništa dalje s njim nije napravljeno. Došlo je do promjene situacije i sad postoji mogućnost da isplatim brata za njegov dio a da s majkom napravim novi darovni ugovor u kojem ću jedini nasljednik stana biti ja (stavio bi i točku u kojoj piše da se on svojim potpisom odriče svog dijela) te na taj način ne bi bio obavezan plaćati porez. 

Da li je tako nešto moguće uopće ili da s bratom potpišem zasebni ugovor u kojem se on odriče svog dijela? Molim vas za bilokakav prijedlog/pomoć kako najlakše riešiti situaciju!

Puno hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Unatoč izbjegavanju plaćanja poreza, što se tiče ugovora, najbolje je napraviti onako kako je u stvarnosti - neka majka daruje Vama obojici, a Vi s bratom potpišite kupoprodajni ugovor kojim otkupljujete njegovu polovicu. Tako je stvarno i istinito, jer inače, ako majka daruje stan samo Vama, Vi nemate čime objasniti zašto ste bratu dali određenu svotu, pa se kasnije može postavljati pitanje valjanosti takvog ugovora ili izjave kojom bi se brat odrekao svojeg dijela, jer načelno, odricanje od nasljedstva koje još nije otvoreno je bez pravnog učinka.

Ipak, mogu Vam svrnuti pozornost i na valjani ugovor o odricanju od nasljedstva (čl. 134. ZN-a), koji bi Vaš brat trebao potpisati s majkom, i koji bi trebao biti solemniziran. Ali to i dalje ne objašnjava novac koji biste Vi njemu dali na ime tog odricanja. Faktično, to su darovanje i kupoprodaja suvlasničkog dijela i sve daljnje zaobilaženje i izbjegavanje poreza Vas potencijalno može uvaliti u probleme.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×