Jump to content

Dug od mirovinskog i zdravstvenog


milli vanilli

Preporučene objave

Mama je umrla nenadano te smo tata, sestra i ja pozvani na ostavinsku raspravu. Iza mame je ostao dug za mirovinsko i zdravstveno u iznosu od nekih 37 000kn te nasljedstvo od njene tete koje dijeli na pola s drugim nasljednikom. Nije imala nikakve druge imovine, a nasljedstvo nije veliko. U slucaju da se mi svi odreknemo nasljedstva koje je dobila od tete, da li tata mora platiti dug koji je ostavila iza sebe ili se on brise? 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo pazite da se "odričete" nasljedstva, a ne "odričete u nečiju korist", jer u prvom slučaju ne nasljeđujete niti dug (kao što je napisala Borbena), a u drugom se odričete nasljedstva, ali nasljeđujete dug (u vrijednosti nasljedstva kojeg ste se odrekli u nečiju korist). Znači, odričete se i točka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima li u tom naslijeđivanju netko iskustva sa II mirovinskim stupom za državne službenike?

Nedavno mi je preminula supruga, navodno ima neke novce (vjerojatno kao i ja, za cijeli staž otkada postoji taj fond - kod mene je cca 190.000 u kunama, za isto razdoblje i za cca istu plaću onda bi moralo biti i kod nje...) u RBA mirovinskom fondu.

Znam da se taj novac može naslijediti, no koliko je on u praksi iskoristiv, kako izgleda praska "izvlačenja" tih novaca? Za kćeri sam pokrenuo postupak za obiteljsku mirovinu iza majke jer su redovite studentice, pa ne bi bilo loše da one mogu koristiti taj novac kao isplate na mirovinama ili da ga podignemo gotovinski.

Moja supruga i njihova majka nije imala nekretnina i pokretnina na sebe, osim još godinu-dvije nekakvog nenamjenskog kredita, inače bih isto rekao da se odričem nasljesdtva kada bude ostavinska rasprava skupa sa djecom jer nas, jasno, neki neplaćeni računi i kredit ne zanimaju, no kako je sve to debelo manji iznos od onoga koji bi mogao biti u mirovinskom fondu, ako je isti naplativ na bilo koji način, prihvatili bi nasljedstvo.

Ner znam ni kako doznati koliko je to bilo novca, bio sam u Regosu i dali mi samo potvrdu da je supruga bila članica fonda, no nisu rekli cifru, navodno da oni "ne znaju", a u RBA su rekli da sve što trebam znati imaju na Regosu. Regos mi je dao potvrdu koju mogu dati na ostavinskoj raspravi kao nešto što se naslijeđuje, no imamo dvojbu koju sam opisao - ako je taj novac iz II mirovinskog stupa nenaplativ, onda nam ni to ne treba... kako doznati iznos na računu mirovinskog i što se kasnije sa tim novcem može?

uređeno: od Hammerless
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo za Vaš konkretni slučaj kontakt RBA fonda, najbolje je da provjerite s njima. Dakle, to nisu sredstva koja se nasljeđuju, već se isplaćuju HZMO-u, a HZMO isplaćuje nasljednicima. Je li za to potrebno da pravomoćno rješenje o nasljeđivanju i ustanovi tko su nasljednici (pa da oni ne naslijede i dugove, a prihvate sredstva iz mirovinskog fonda), to morate pitati javne bilježnike koji provode ostavine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam da je bilo oni dva puta oduzimanja te love automatikom ako nisi na FINA potpisao da ne daješ suglasnost za to, i žena i ja smo bili potpisali svaki za sebe, i godišnje dobivamo izvješće o stanju sredstava na fondu, a da su to sredstva koja se isplaćuju u HZMO - to ne znam, iako je to kriminal jer su ta sredstva u svakoj državi osobna štednja, jedino u Hrvatskoj država zbog bankrotiranog proračuna mora otimati ljudima njihov novac sa osobnih računa. BTW; taj novac se skida sa moje plaće, stoga to i je MOJ novac, a ne državni pa da mi ga država daje kako se njima sviđa i ako evtl. mogu...

Budem provjerio sa RBA fondom, nazvat ću ih i otići kuda treba na razgovor i ponijeti smrtni list, pa neka mi oni objasne što i kako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bijah u RBA, rekoše da mi ne mogu dati podatke dok ne donesem rješenje o naslijeđivanju, no kako još nije bila ostavinska rasprava, vele onda da te podatke sa njihove centrale u Magazinskoj 69 može zatražiti odvjetnički ili javnobilježnički ured.

Tako će moja odvjetnica poslati dopis u kojemu se traži stanje svih računa i sredstava koje je supruga imala u banci (tekući, kredit, mirovinski II stup), a temeljem toga ćemo onda moći i odlučiti hoćemo li uzeti nasljedstvo, jer navodno se sredstva iz II mirovinskog stupa ne mogu dobiti, nego kako reče Ruby - ista se uplate HZMO-u koji onda odlučuje (o, u biti, ŽENINIM novcima - jer ti novci su skidani sa ženine, a ne Plenkovićeve plaće) kako će, koliko itd ipslatiti i hoće li uopće, što je samo kriminal posve ozakonjen u ovom bananistanu.

Obzirom je jasno da je jako teško suvislo reći koliko bi taj novac sa ženina II stupa mogao podebljati obiteljske mirovine koje će dobiti kćeri, veliko je pitanje isplati li se riskirati uzimanje nasljedstva sa kreditom, podmirenjem minusa na tekućem itd zato da kćeri dobiju na mirovini parsto kuna gore slijedeće dvije godine...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija