Jump to content

Nužni dio


Goc81zgb

Preporučene objave

Lijep pozdrav....otac je umro prije nekih mjesec dana,ja sam jedinac...zivio je ozenjen sa zenom koja ima dvoje djece iz prvog braka..moja bioloska majka je umrla dok sam ja imao nekih 14 godina...napravili su oporuku gdje pise da tko od njih prvi umre,ostavlja ovom drugome...dobili smo poziv za ostavinsku i zanima me na sta i da li imam pravo na nesto...unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Goc81zgb je napisao:

Zanima me samo kako se dijeli ta nekretnina?

Kako stoje stvari, imovina obuhvaćena oporukom ide oporučnom nasljedniku, no ukoliko  nema druge imovine koja bi se nasljeđivala po zakonskom nasljeđivanju, odnosno iz koje bi se mogao namiriti povrijeđeni nužni dio ostalih nasljednika, tad nasljednik koji je povrijeđen u svom pravu ističe prigovor i zahtijeva namirenje svog nužnog dijela iz imovine obuhvaćene oporukom. 

Vaš nužni dio iznosi jedna polovina od dijela koji bi vam pripadao temeljem zakonskog nasljeđivanja, što če reći da ste nasljednici očeva supruga i Vi, pa da nema oporuke nasljedili bi ostavinu oboje u omjerima 1/2,no ovako vaš nužni dio iznosi 1/4.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Goc81zgb je napisao:

Ako sam dobro shvatio,netko bi meni trebao isplatiti pola vrijednosti od polovice nekretnine

Ne mora značiti da je nužna isplata, več jednostavno se može desiti da kroz nužni dio postanete suvlasnik nekretnine, i kako je več rečeno prije.. Vi ste dužni istaknuti prigovor radi povrijede prava na nužni dio da bi se uopće poteglo takvo pitanje. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
Prije 20 minuta, Goc81zgb je napisao:

Lp...pitanje...nasljedio sam nužni dio od 1/8 nekretnine...nasljednici smo pomajka i ja..otac je bio sudužnik za hipoteku na taj stan...zanima me...dali odgovaram za 1/8 dugova ili sa pomajkom po pola..hvala unaprijed

Za dugove ostavitelja odgovarate do vrijednosti naslijeđene imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 2 minuta, Goc81zgb je napisao:

Ma taj dio mi je jasan,nego pitam ako je dug cca 100000 kn,da li dug dijelimo na pola ili sam ja dužan 1/8 od te cifre?

Onda Vam nije jasno... Ako je dug 100.000,00 kn, a Vaša 1/8 vrijedi npr. 100.000,00 kn tada odgovarate za cijeli dug ili ako Vaša 1/8 vrijedi npr. 20.000,00 kn tada odgovarate za dug do visine od 20.000,00 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija