Jump to content
lg057

Pravo na otkup dijela suvlasništva

Preporučene objave

 Molim savjet!

U suvlasništvu sam stana u djelu 3/4 a Grad u 1/4 . Grad je svoj 1/4 dio dao na javni natječaj za prodaju ! Pa molim da mi netko pojasni : a) dali je bio grad dužan da me obavjesti o namjeri prodaje  b) dali ja imam pravo prvo kupa  c) dali imam pravo od grada kupiti tu njihovu 1/4 neposrdnom pogodbom kao večinski vlasnik stana ?  Hvala na odgovoru !

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 12 sati , lg057 je napisao:

a) dali je bio grad dužan da me obavjesti o namjeri prodaje  b) dali ja imam pravo prvo kupa  c) dali imam pravo od grada kupiti tu njihovu 1/4 neposrdnom pogodbom kao večinski vlasnik stana ? 

Ne.

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima

Čl.35

(1) Republika Hrvatska i druge pravne osobe javnoga prava koje su nositelji prava vlasništva imaju kao vlasnici u pravnim odnosima jednak položaj kao i privatni vlasnici, ako zakonom nije što drugo određeno.

Čl.37

(1) Kad postoji suvlasništvo neke stvari, uzima se da je ta stvar pravno razdijeljena na sadržajno jednake dijelove (idealne dijelove), kojima je veličina određena veličinom suvlasničkih dijelova.

(3) U pravnom se prometu uzima da je idealni dio stvari samostalna stvar; sve što je određeno za stvari vrijedi i za idealne dijelove, ako nije što posebno propisano.

(5) Suvlasnik smije samostalno pravno raspolagati svojim idealnim dijelom stvari, odnosno svojim suvlasničkim dijelom po pravilima koja vrijede za vlasnikova pravna raspolaganja stvarima ako time ne dira u tuđa prava. Kad suvlasnik prodaje svoj dio, ostali suvlasnici nemaju pravo prvokupa, osim ako im to pravo pripada na posebnom pravnom temelju.

Čl.391

(1) Nekretninu u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i jedinica područne (regionalne) samouprave tijela nadležna za njihovo raspolaganje mogu otuđiti ili njome na drugi način raspolagati samo na osnovi javnog natječaja i uz naknadu utvrđenu po tržišnoj cijeni, ako zakonom nije drukčije određeno.

(3)Zemljište u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave tijela nadležna za njihovo raspolaganje mogu prodati po utvrđenoj tržišnoj cijeni bez provedbe javnog natječaja:

...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×