Jump to content

Dvostruka prijava (DORH-u i Policiji)


DrAnte

Preporučene objave

Zanima me slijedeća situacija. Ako je podnesena je kaznena prijava DORH-u za prijetnje smrću uz priložen dokazni materijal telefonske snimke, da li bi bilo dobro prijaviti i policiji? 

Naime, koliko znam, policija reagira brže, tj. ispitaju toga koji je prijetio i ako ima elemenata kaznenog djela, tada i oni podnesu prijavu DORH-u. Znači taj koji prijeti će puno prije dobiti informaciju da je prijavljen i da postoje radnje državnih oragan protiv njega pa je manja opasnost da doista počini to djelo koje izriče u prijetnji.

Ali ne znam može li se dogoditi neki od slijedećih scenarija:

1. Policija podnese kaznenu prijavu DORH-u i onda državni odvjetnik vidi da je oštećenik prijavio na dva mjesta pa će misliti da se radi o z*jebavaju jer kod vraga prijavljuje policii ako je već prijavio DORH-u i zbog toga on sad imaju dvije prijave za istu stvar u upisniku kaznenih prijava, tj. zadaje im se nepotrebni posao.

2. Policija posluša snimku, ispita osobu koja je prijetila i zaključe kako je to po njihovom mišljenju prekršaj. Ponesu prekršajnu prijavu, divljak koji je prijetio bude osuđen na prekršajnom sudu i sada više DORH ne može sudu podnijeti kaznenu prijavu jer je osoba za to isto djelo već osuđena prekršajno.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kaznene prijave, po ZKP-u, se i podnose DORH-u.

Nema smisla u dupliranju prijave, jer ionako je prva radnja, koju je zamjenik DO-a napravio po zaprimanju vaše prijave, bila upisivanje prijave u odgovarajući upisnik te nalaganje policiji provođenja izvida kaznenih djela kako bi se utvrdilo postoje li u konkretnom slučaju elementi kaznenog djela za koje se goni po službenoj dužnosti (prijedlogu ovlaštene osobe) ili ne. To je napravljeno vrlo vjerojatno isti dan po zaprimanju prijave u referadu zaduženog zamjenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija