Jump to content

Razmjerni godišnji nakon otkaza u probnom roku


loolipop

Preporučene objave

Poštovani,

ima li netko savjet ili mišljenje vezano uz ovu situaciju?

Moje prvo zaposlenje u državnoj instituciji je bilo 2.11. 2018. uz ugovor na neodređeno i probni rok od 6 mjeseci. Tjedan dana pred istek probnog roka, dobijem redovni otkaz radi nezadovoljavanja na probnom roku i otkazni rok od 7 dana. Na moj upit imam li pravo na razmjerni godišnji, odgovorili su da ne, uz čuđenje i negodovanje.

Naime, u ugovoru o radu o godišnjem piše samo ovo: "Godišnji odmor zaposlenice utvrđuje se prema Zakonu o radu i Pravilniku o radu institucije. Za vrijeme korištenja godišnjeg odmora zaposlenici će se isplatiti naknada plaće u visini redovne plaće dostavljene od Ministarstva."

U otkazu mi piše: "Zaposlenica nije stekla pravo na godišnji odmor, stoga nije nastala obveza za isplatu naknade za neiskorišteni godišnji odmor."

I na kraju, njihov zanimljivi Pravilnik kaže ovako:

"Pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora 

Zaposlenik ima pravo na 1/12 godišnjeg odmora za svaki mjesec trajanja rada u slučaju:

1. Ako u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos zbog neispunjenja šestomjesečnog roka nije stekao pravo na godišnji odmor

2. ako radni odnos zaposlenika prestaje (za kalendarsku godinu u kojoj prestaje)"

Prema pravilniku koji su si prilagodili, meni se čini da ipak imam pravo na razmjerni godišnji od 1.1.2019. do dana otkaza, ili?

Ne trebam vam objašnjavati da na moje pitanje u čemu nisam zadovoljila su davali nesuvisle odgovore, obzirom da ništa konkretno nisam radila nego kopirala papire zadnjih pet mjeseci i raznosila im poštu, što uopće nije u opisu radnog mjesta. Druga zaduženja mi nisu ni davali. Žao mi je da mi je to prvi posao i da će mi sada pisati u evidenciji (radnoj knjižici) da sam dobila otkaz u državnoj instituciji! :( Molim vas za savjete!?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da ostvarujete pravo na razmjerni dio GO-a, kako za 2018. godinu u visini najmanje 2/12 punog GO-a, tako i za 2019. u visini najmanje 4/12 punog GO-a.

GO jedno je od elementarnih prava radnika, kojih se radnik ne može odreći niti disponirati njime na drugi način, a koliko je to značajno pravo, govori činjenica da ovo propisuje sam Ustav RH (čl. 56. Ustava). Čime ta tzv. državna institucija "brani" svoju tvrdnju da nemate prava na GO?

A za otkazivanje, mogu vam samo poručiti da si nemojte to uzimati toliko k srcu, jer državne institucije i službe su svjetovi sami za sebe, to ćete još shvatiti kroz stjecanje iskustva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam G-man na odgovoru!  Mislila sam im pisati molbu koju cu sama urudzbirati gdje trazim da mi isplate razmjerni godisnji. Molbu cu adresirati dekanu (radila sam na faksu), kadrovskoj i pravnoj službi. Ne znam samo je li molba prikladna ili nešto drugo, obzirom na pravni tijek?

I što se tiče otkaza, jeli svejedno da li je jednostrani ili sporazumni u ovom slučaju, obzirom na moje daljnje zapošljavanje?

 

A čime brane svoje tvrdnje da bemam pravo na razmjerni.....vadili su preda mnom pravne knjige i dokumente kako bi to provjerili, imam ili ne, pa na kraju kao nemam pravo na GO. Brane neznanjem bih rekla! Šta drugo....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolje napišite zahtjev za isplatom naknade za neiskorišteni GO, pozovite se slobodno na odredbe čl. 77. i 78. Zakona o radu te odredbu čl. 56. st. 3. Ustava RH.

Koliko sam vas shvatio, vama se ugovor otkazuje zbog nezadovoljavanja na probnom radu. Kako nemate dovoljno rada u protekle 2 godine, ionako ne ostvarujete pravo na novčanu naknadu, pa tu štete nema, a kako će drugi poslodavci na to gledati - to vam je svijet za sebe. Nekima će sve biti jasno, neki će nažalost to gledati kao svojevrstan minus, jedino što bih vam sugerirao da kada vas na razgovoru upitaju u čemu je bio problem, ne idete blatiti bivšeg poslodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija