Jump to content

Zakup poljoprivrednog zemljišta


Pukka46

Preporučene objave

Pozdrav!

Ugovor o zakupu je bolja opcija jer je riječ o obveznom pravu, odrede se svi bitni pravni odnosi te se tako omogući pravo korištenja vašeg zemljišta. Kod plodouživanja je riječ o stvarnom pravu koje se ne koristi u takvim pravnim situacijama. Jedino kod zakupa može biti problem ako je riječ o besplatnom zakupu (bez zakupnine, bez naknade) da ćete u nadležnoj poreznoj ispostavi morati opravdati tu činjenicu jer se u pravilu zakup daje radi ostvarivanja zakupnine.

Lp!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče poreznog aspekta, kako poodavno ne priznaju zakup ili najam bez naknade, PU će postupiti prema odredbama čl.60 Zakona o porezu na dohodak,

(1) Ako pri utvrđivanju dohotka iz članka 56. ovoga Zakona zakupnina, najamnina, primitak od imovinskih prava te primitak od otuđenja nekretnina i imovinskih prava nije prijavljen ili nije prijavljen u tržišnom iznosu, dohodak će utvrditi Porezna uprava prema tržišnim cijenama u mjestu u kojemu se nekretnina nalazi, mjestu u kojemu se imovinsko pravo daje na korištenje, odnosno u mjestu u kojemu se imovinsko pravo otuđuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

ja sam kao zakupodavac ,2016 navela iznos zakupa od 10 kuna i bila pozvana u Poreznu upravu u vezi davanja obavijesti koje su potrebne za utvrđivanje poreza.Vjerojatno to nije bilo po tržišnoj cijeni
pa su oni htjeli odrediti (kako je "Moderator" u prethodnom postu objasnio pravilo).
Ali možda je dobro da se u ugovor stavi klauzula da zakupac snosi troškove poreza, i onda Zakupodavac ne mora o tome brinuti .
Živim u inozemstvu i nisam se mogla odazvati.. i više me niko nije ništa pitao ni oporezivao.
 

uređeno: od novazora
gramatički raspored riječi
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija