Jump to content
upitnik888

Otvaranje paušalnog obrta za vjenčanja

Preporučene objave

Pozdrav,

zanima me otvaranje paušalnog obrta za vjenčanja.

Dakle izrada, iznajmljivanje i prodaja, dekoracija, cvijeća, pozivnica...itd?

Koja djelatnost bi odgovarala tome ,te da li je to moguće? Da se obrt bavi većim brojem djelatnosti?

Da li je potrebna neka usko specijalirizana kvalifikacija za takvo nešto?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

32.99-IZRADA UKRASA

77.29-IZNAJMLJIVANJE

18.12-TISKANJE

96.09-CVJEĆARSKO ARANŽERSKE USLUGE-treba kurs u Obrtničkoj komori položit, košta 1200 kn, ali dio možete dobiti natrag od države, mislim 70 %

93.29-ostale zabavne djelatnosti, ako ćete organizirati sve vi

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio Introspective
   Pozdrav svima,
   Istražujem sve moguće propise vezane za poslovanje paušalnog obrta sa inozemstvom pa sam naišla na pojam praga stjecanja od 77.000kn. Prema onome šta sam pročitala prilikom kupnje dobara iz zemalja EU ukupne vrijednosti do 77.000kn godišnje ne plaća se PDV u HR.
   Meni bi trebalo pojašnjenje tih mogućnosti i kako to porezno i pravno funkcionira s obzirom da tek planiram otvaranje obrta i nemam nikakvih iskustva s tim porezima i slično.
   1. Što sve spada pod ta dobra koju se može može kupiti i za koju se ne plaća PDV?
   2. Da li ovdje mogu spadati usluge hostinga, Facebook i Google oglašavanja? Negdje sam naišla da se na uslugu facebook oglašavanja obavezno plaća PDV?
   3. Da li ovdje spada i kupovina softwarea u EU?
   4. Ako meni tvrtka od koje kupujem software na računu napiše "reverse charge", šta to znači ? Da li ja u tom slučaju moram platiti PDV iako nisam dosegla prag stjecanja od 77.000kn?
   5. Ako mi izdaju račun bez "reverse charge" šta onda? Da li to znači da su oni u tu cifru zaračunali PDV svoje države? Da li u tom slučaju ta kupovina ulazi u taj prag stjecanja od 77.000?
   5. Ako ja kupujem software u nekoj tvrtki u EU i ako oni meni zaračunaju svoj PDV, da li ja opet moram platiti PDV u HR?
   6. Ako je dajem uslugu van HR da li ja moram navesti na računu "reverse charge" iako nisam u sustavu PDV-a?
   7. Šta je sa zemljama trećeg svijeta (van EU)? Ako kupim neku uslugu ili robu iz zemalja trećeg svijeta da li plaćam PDV u RH?
   8. Ako prodam nešto u zemlje trećeg svijeta da li moram na računu navesti "reverse charge"?
    
   Planiram otvoriti obrt uz potpore HZZ-a. I sad, pošto oni financiraju i PDV na robu i usluge, a neznam kako stoje stvari sa tim plaćanjem, ne znam da li je moguća sljedeća situacija. Ako bi platila robu i usluge vam HR sa PDV-om, da li nakon toga mogu koristiti taj prag stjecanja od 77.000kn? Drugim rječima, ako slučajno platim jednom PDV da li se smatra da ja ne koristim taj prag i da mi onda to neće više biti omogućeno? I kako onda prijaviti poreznoj PDV na račun iz inozemstva?
   Hvala!
  • objavio upitnik888
   Pozdrav,
   zanima me mogu li otvoriti paušalni obrt prije porodiljnog te nastaviti raditi u njemu za vrijeme porodiljnog?
   Smijem/primam li i dalje u tom slučaju naknadu za porodiljni?
   Inače sam stalno zaposlena osoba u jednoj firmi.
  • objavio lava
   Zdravo,
   zanima me sto je sve moguce kupiti preko pausalnog obrta? Potrebno je samo cuvati racune ili prilikom kupnje se izdaju posebni racuni za obrt?
   Hvala puno!
  • objavio DanRad
   Poštovani, po struci sam mag. educ. philol. croat. et paed. (magistar edukacije hrvatskog jezika i književnosti te pedagogije) te razmišljam o otvaranju obrta - zaposlena sam na neodređeno pola radnog vremena u jednoj firmi.
   Uputila sam pitanje Hrvatskoj obrtničkoj komori te su mi rekli da na navedene djelatnosti mogu otvoriti obrt. 
   Naime, "moj obrt" bi se bavio sljedećim djelatnostima: 
   *lektura, korektura, redaktura 
   *pisanje tekstova, članaka, publikacija
   *uredske administrativne i pomoćne djelatnosti te ostale poslovne pomoćne djelatnosti
   *pomoć pri svladavanju poteškoća čitanja i pisanja 
   *pomoć i podrška pri svladavanju školskog gradiva 
   *pedagoške radionice
   *izrada suvenira
   Točnije njihov odgovor je bio:
   Poštovana gđo.,
   zahvaljujemo na Vašem upitu te odgovaramo kako slijedi.
   Željene djelatnosti potrebno je registrirati sukladno Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti iz 2007. godine  (NKD).
   - Za djelatnosti lekture, korekture i redakture potrebno je registrirati 82.19 fotokopiranje, priprema dokumenata i ostale specijalizirane uredske djelatnosti.
   -  Pisanje tekstova, članaka i publikacija nije navedeno u NKD-u kao posebna djelatnost (odjeljak 58 NKD-a definira izdavačke djelatnosti) te je pri uredu za gospodarstvo gdje ćete registrirati obrt ili pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrt potrebno je provjeriti koju bi djelatnost bilo potrebno registrirati.
   -  Uredske administrativne i pomoćne djelatnosti te ostale poslovne pomoćne djelatnosti uređene su skupinom 82.
   -  Za pomoć pri svladavanju poteškoća čitanja i pisanja, za pomoć i podršku pri svladavanju školskog gradiva te za pedagoške radionice potrebno je registrirati djelatnost 85.59 ostalo obrazovanje i poučavanje, d.n.
   -  Proizvodnja suvenira može se obavljati kroz obrt, ovisno o tome kakvi se suveniri izrađuju i od kojih materijala. Ovdje treba pripaziti i na  Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica. Primjerice, za izradu figurica od drva potrebno je registrirati 16.29 Proizvodnja drvotokarskih proizvoda, za što je potrebno imati položen ispit o stručnoj osposobljenosti za drvotokara ili za drvogalanterista. Stoga je prvo potrebno provjeriti kakvi se suveniri proizvode i razred djelatnosti pod koji pripadaju, a ako nisu drugdje razvrstani najčešće se registrira 32.99 ostala prerađivačka industrija, d.n.
   I to je meni sve jasno.  Stoga, zanima me:
   1. Koji bi mi bili prvi koraci u realizaciji moje zamisli (još uvijek želim biti sigurna da se sve navedene djelatnosti mogu otvoriti kroz obrt) 
   2. Mogu li ja kao vlasnica obrta (primjerice za pedagošku radionicu u kojoj mi je potrebna pomoć mag. likovne kulture) na ugovor o djelu zaposliti (za obavljanje tog posla) još neku osobu?
  • objavio Marko5
   Pozdrav,
   planiram uskoro početi raditi 1-2 sati dnevno dodatno nakon radnog vremena pa me zanima na koji način bi mogao legalno primati uplate drugog dohotka.
   Inače se bavim administracijom računalnih sustava.
   Neki ljudi spominju paušalni obrt, ali kako vidim na Narodnim Novinama paušalni obrt se odnosi samo na djelatnosti iz poljoprivrede i šumarstva, te turizma.
   Spada li djelatnost administracije računalnih sustava pod paušalni obrt? Gdje bi mogao naći koje se sve djelatnosti mogu obavljati pod paušalni obrt?
    
   Hvala lijepo na pomoći.
 • Online korisnici×