Jump to content

Zastupnik strane trgovine u Hrvatskoj?


Goranh222

Preporučene objave

Pozdrav ekipa :)

Evo ne znam kako bi ovo točno sročio, potrudit ću se što točnije objasniti što me zanima :D

Uglavnom jedna firma iz Njemačke koja proizvodi određeni dio ovjesa za automobile mi je interesantna, uzeo sam par puta od njih taj dio u prodao u našem oglasniku. Uglavnom imaju uredan omjer cijene i kvalitete i onako, prodaja toga je uredna, no mene zanima jel bi ja mogao kako i na koji način postati na neki način zastupnik, odnosno osoba koja ne bi na "crno" to prodavala, već da bude legalno, da tipa dobijem plaću od njih ili nešto takvo. 

Uglavnom da pravno gledano bude legalno.

Mislim, ne znam od kud krenuti, postoji li uopće način da ja predstavljam tu firmu, bez da imam trgovinu ili nešto, bez obrta itd itd

 

Bilo kakve korisne informacije bi pomogle

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm. Po mom mišljenju, mogli biste na temelju nekakvog ugovora o zastupanju, ugovora o trgovačkom posredovanju i slično, koji bi imao karakter ugovora o djelu i za Vas predstavljao oporezivi drugi dohodak (pa čak i ugovor o radu bi dolazio u obzir ako biste radili kao strani radnik za tu njemačku firmu). Tada na temelju mjesečnog obračuna, Vama ta firma isplati dohodak umanjen za dužne poreze i doprinose (po hrvatskim propisima to bi bilo sada 24%). Sve je to govoreći po hrvatskim propisima, i kako biste mogli to činiti unutar Hrvatske. Međutim, malo je kompliciranije ako se radi o stranoj državi i stalnoj trgovačkoj djelatnosti: podliježe li ta roba carinjenju, primjerice, je li sukladna hrvatskim normama, može li se uopće prodavati na hrvatskom teritoriju? Na sva ta pitanja bi trebalo odgovoriti prije nego što se upustite u tu djelatnost, i veliko je pitanje biste li na koncu ipak morali osnovati obrt ili trgovačko društvo da biste se mogli baviti tom djelatnošću kod nas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmm, razumijem...

Ne znam olakšava li situaciju to što je dio EU (Njemačka), pa kao takav nema carine na taj proizvod?

Mislim, htio sam ih to pitati putem maila itd, ali s tih 24% i tko zna što bi još sve došlo uz to, vjerojatno bi morao napraviti toliko puno prometa da zaradim neku plaću, da bi to istog trena postalo neisplativo

U svakom slučaju hvala na odgovoru, pokušat ću se svejedno raspitati kod njih, da vidim jel to moguće pokrenuti se što oko toga :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija