Jump to content
Goranh222

Zastupnik strane trgovine u Hrvatskoj?

Preporučene objave

Pozdrav ekipa :)

Evo ne znam kako bi ovo točno sročio, potrudit ću se što točnije objasniti što me zanima :D

Uglavnom jedna firma iz Njemačke koja proizvodi određeni dio ovjesa za automobile mi je interesantna, uzeo sam par puta od njih taj dio u prodao u našem oglasniku. Uglavnom imaju uredan omjer cijene i kvalitete i onako, prodaja toga je uredna, no mene zanima jel bi ja mogao kako i na koji način postati na neki način zastupnik, odnosno osoba koja ne bi na "crno" to prodavala, već da bude legalno, da tipa dobijem plaću od njih ili nešto takvo. 

Uglavnom da pravno gledano bude legalno.

Mislim, ne znam od kud krenuti, postoji li uopće način da ja predstavljam tu firmu, bez da imam trgovinu ili nešto, bez obrta itd itd

 

Bilo kakve korisne informacije bi pomogle

Puno hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hm. Po mom mišljenju, mogli biste na temelju nekakvog ugovora o zastupanju, ugovora o trgovačkom posredovanju i slično, koji bi imao karakter ugovora o djelu i za Vas predstavljao oporezivi drugi dohodak (pa čak i ugovor o radu bi dolazio u obzir ako biste radili kao strani radnik za tu njemačku firmu). Tada na temelju mjesečnog obračuna, Vama ta firma isplati dohodak umanjen za dužne poreze i doprinose (po hrvatskim propisima to bi bilo sada 24%). Sve je to govoreći po hrvatskim propisima, i kako biste mogli to činiti unutar Hrvatske. Međutim, malo je kompliciranije ako se radi o stranoj državi i stalnoj trgovačkoj djelatnosti: podliježe li ta roba carinjenju, primjerice, je li sukladna hrvatskim normama, može li se uopće prodavati na hrvatskom teritoriju? Na sva ta pitanja bi trebalo odgovoriti prije nego što se upustite u tu djelatnost, i veliko je pitanje biste li na koncu ipak morali osnovati obrt ili trgovačko društvo da biste se mogli baviti tom djelatnošću kod nas.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hmm, razumijem...

Ne znam olakšava li situaciju to što je dio EU (Njemačka), pa kao takav nema carine na taj proizvod?

Mislim, htio sam ih to pitati putem maila itd, ali s tih 24% i tko zna što bi još sve došlo uz to, vjerojatno bi morao napraviti toliko puno prometa da zaradim neku plaću, da bi to istog trena postalo neisplativo

U svakom slučaju hvala na odgovoru, pokušat ću se svejedno raspitati kod njih, da vidim jel to moguće pokrenuti se što oko toga :)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 11 sati , Goranh222 je napisao:

U svakom slučaju hvala na odgovoru, pokušat ću se svejedno raspitati kod njih, da vidim jel to moguće pokrenuti se što oko toga :)

Mislim da Vam je ovo prvi korak, da vidite da li kod druge strane uopće postoji interes za komercijalnu suradnju s Vama.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×