Jump to content

Izmjene u zemljišnoj knjizi


lorena23

Preporučene objave

zanima me što treba sadržavati tužba za upis prava vlasništva. Naime, darovana mi je stara kamena kuća kojoj je potrebna potpuna obnova. U posjedovnom listu čestice nekretnine pripadaju mome pokojnom djedu, no u vlastovnici nevedeni su nepoznati vlasnici nekretnine (većina njih je pokojna). Nitko od njih nikada nije uređivao kuću niti se brinuo o njoj. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , lorena23 je napisao:

zanima me što treba sadržavati tužba za upis prava vlasništva.

U vašem konkretnom slučaju činjenice i dokaze iz kojih je nedvojbeno da ste u samostalnom, neprekinutom i zakonitom posjedu nekretnine 10 + godina, sa tužbenim zahtjevom kojim se utvrđuje da ste na temelju dosjelosti stekli pravo vlasništva nekretnine označene kao.... (prepisati iz z.k.izvadka) 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani!

Molim pomoć, naime osnovna škola je bila upisana u posjedovnom listu za svoju područnu školu, a u vlasničkom listu je bila upisana kao opće narodna imovina, a zatim se upisala općina. Sada općina želi prodati tu zgradu i zeljište i traži promjenu u katastarskom operatu gdje bi se općina upisala kao posjednik. Naime škola je godinama bila u posjedu zgrade i brinula se o njoj. Da li postoji način da se škola upiše kao vlasnik zgrade. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 23 sati , biserkadr@net.hr je napisao:

Da li postoji način da se škola upiše kao vlasnik zgrade.

Posjed kao takav je samo pretpostavka stvarnih prava (pravna činjenica), dok je vlasništvo jedno od stvarnih prava. JLS je upisala vlasništvo vjerovatno temeljem toga što je sljednik društvenog vlasništva i sama bi u ovome slučaju trebala biti i osnivač spomenute ustanove. Pa bi prema tome u nekakovom stjecanju vlasništva imali kvaku u čl.58 Zakona o ustanovama.

U nekakovom sudskom postupku dokazivanja dosjelosti uz određeni kvalificirani posjed trebali bi imati i protek vremena od 40 godina a koji bi se računao od 1991.   

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija