Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

L5ca

Zastara tuzbe za uvredu

Preporučene objave

DDan, namjeravam podnijeti tuzbu za uvredu i nanosenje dusevne boli za dogadjaj koji se dogodio prije vise od godinu dana. U kojem roku je potrebno podnijeti navedenu tuzbu prije nastupanja zastare. 

Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Radi se o KD iz čl. 147. KZ RH koje KD se progoni po privatnoj tužbi, zastarni rok za podizanje tužbe je tri (3) mjeseca od kada je privatni tužitelj (žrtva) saznao za KD i počinitelja (čl. 61. st. 1. ZKP-a), po čemu je, u Vašem slučaju, nažalost, nastupila zastara za podizanje privatne tužbe i progon počinitelja..

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Za privatnu kaznenu tužbu da, ali građansku tužbu za naknadu štete zbog uvrede (iako ona nije utvrđena kao kazneno djelo pa da veže građanski sud, već će to u sporu biti prethodno pitanje o kojem će odlučivati građanski sud) još uvijek možete podnijeti, jer je zastara tri godine otkad ste doznali za štetu i osobu koja Vam je učinila štetu. Šteta koju ste pretrpjeli naziva se neimovinskom štetom zbog povrede prava osobnosti na čast i ugled, te je morate u određenom smislu kvantificirati. Kao što vidite iz medija, sucima i saborskim zastupnicima kojima su mediji povrijedili pravo osobnosti se dodjeljuju naknade štete reda veličine pedesetak tisuća kuna, a ostali ne mogu računati na tako velike odštete.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×