Jump to content

Zastara tuzbe za uvredu


L5ca

Preporučene objave

Radi se o KD iz čl. 147. KZ RH koje KD se progoni po privatnoj tužbi, zastarni rok za podizanje tužbe je tri (3) mjeseca od kada je privatni tužitelj (žrtva) saznao za KD i počinitelja (čl. 61. st. 1. ZKP-a), po čemu je, u Vašem slučaju, nažalost, nastupila zastara za podizanje privatne tužbe i progon počinitelja..

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za privatnu kaznenu tužbu da, ali građansku tužbu za naknadu štete zbog uvrede (iako ona nije utvrđena kao kazneno djelo pa da veže građanski sud, već će to u sporu biti prethodno pitanje o kojem će odlučivati građanski sud) još uvijek možete podnijeti, jer je zastara tri godine otkad ste doznali za štetu i osobu koja Vam je učinila štetu. Šteta koju ste pretrpjeli naziva se neimovinskom štetom zbog povrede prava osobnosti na čast i ugled, te je morate u određenom smislu kvantificirati. Kao što vidite iz medija, sucima i saborskim zastupnicima kojima su mediji povrijedili pravo osobnosti se dodjeljuju naknade štete reda veličine pedesetak tisuća kuna, a ostali ne mogu računati na tako velike odštete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija