Jump to content
Lowrider

49 lipa po danu rata?

Preporučene objave

Lp svima! Dugo nisam bio ovdje na forumu, no danas sam u slučajnom razgovoru saznao za "navodnu" mogućnost povećanja mirovine za 0,49 lipa po danu sudjelovanja u DR. To je navodno po novom zakonu o braniteljima. E sad mene zanima, pošto sam ja u prokl... 6a mirovini - da li postoji mogućnost da ostvarim to pravo? Znam da 6a mirovina uglavnom ne podliježe novom zakonu o braniteljima ali ipak sam branitelj sa statusom dragovoljca, pa ono, mogu li se pozvati na taj podatak? Doista bih bio zahvalan na stručnom odgovoru - hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani Lowrider,

pravo na dodatak na mirovinu od 0,49 lipe po danu sudjelovanja u borbenom sektoru tijekom Domovinskog rata imaju samo korisnici neke od minimalnih mirovina ostvarenih po Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Postoji mogućnost da i Vi odmah ostvarite pravo korištenja ovog dodatka ako ste radili najmanje 1.g. nakon umirovljenja po članku 6.a. i ako Vam broj dana borbenog sektora dovoljno umanjuje životnu dob u odnosu na 65.g. kad se redovno ostvaruje starosna mirovina i ako Vam tada bude priznata minimalna braniteljska starosna mirovina u iznosu od cca 2.550 kn.

Tada dolazi do opisanog povećanja na mirovinu od 0,49 lipa po danu sudjelovanja u borbenom sektoru.

Lijep pozdrav

Uređeno od prof

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Lp! Ukupno imam sudjelovanja u ratu nekih godinu i pol, umirovljen 2008. direktno iz OSRH po 6a (znači NE po zakonu o braniteljima), i mirovina mi je sada dosegla oko 2700 kn. Upravo zbog činjenice da se inače novi zakon o braniteljima ne dotiče nas koji smo umirovljeni iz HV po 6a (iako smo također branitelji :tikvan:) sam i postavio ovo pitanje u nadi, da ne kažem "slamki" za pomoć da se možda može nešto napraviti u vezi sa tim nekakvim dodatkom od 49lp po danu sudjelovanja u DR. Uglavnom, Prof mi je gore dao odgovor kakav sam zapravo i očekivao - očito nema pomoći za nas "preveslane" u 6a mirovinama...thx još jednom na brzom odgovoru!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×