Jump to content

49 lipa po danu rata?


Lowrider

Preporučene objave

Lp svima! Dugo nisam bio ovdje na forumu, no danas sam u slučajnom razgovoru saznao za "navodnu" mogućnost povećanja mirovine za 0,49 lipa po danu sudjelovanja u DR. To je navodno po novom zakonu o braniteljima. E sad mene zanima, pošto sam ja u prokl... 6a mirovini - da li postoji mogućnost da ostvarim to pravo? Znam da 6a mirovina uglavnom ne podliježe novom zakonu o braniteljima ali ipak sam branitelj sa statusom dragovoljca, pa ono, mogu li se pozvati na taj podatak? Doista bih bio zahvalan na stručnom odgovoru - hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Lowrider,

pravo na dodatak na mirovinu od 0,49 lipe po danu sudjelovanja u borbenom sektoru tijekom Domovinskog rata imaju samo korisnici neke od minimalnih mirovina ostvarenih po Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Postoji mogućnost da i Vi odmah ostvarite pravo korištenja ovog dodatka ako ste radili najmanje 1.g. nakon umirovljenja po članku 6.a. i ako Vam broj dana borbenog sektora dovoljno umanjuje životnu dob u odnosu na 65.g. kad se redovno ostvaruje starosna mirovina i ako Vam tada bude priznata minimalna braniteljska starosna mirovina u iznosu od cca 2.550 kn.

Tada dolazi do opisanog povećanja na mirovinu od 0,49 lipa po danu sudjelovanja u borbenom sektoru.

Lijep pozdrav

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lp! Ukupno imam sudjelovanja u ratu nekih godinu i pol, umirovljen 2008. direktno iz OSRH po 6a (znači NE po zakonu o braniteljima), i mirovina mi je sada dosegla oko 2700 kn. Upravo zbog činjenice da se inače novi zakon o braniteljima ne dotiče nas koji smo umirovljeni iz HV po 6a (iako smo također branitelji :tikvan:) sam i postavio ovo pitanje u nadi, da ne kažem "slamki" za pomoć da se možda može nešto napraviti u vezi sa tim nekakvim dodatkom od 49lp po danu sudjelovanja u DR. Uglavnom, Prof mi je gore dao odgovor kakav sam zapravo i očekivao - očito nema pomoći za nas "preveslane" u 6a mirovinama...thx još jednom na brzom odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Poštovani, 

U civilnoj invalidskoj mirovini sam od 2008 godine. Umjesto izračunate svote prema čl. 31 ZOPHBDR (NN 174/04 i 92/05) primam najnižu mirovinu od 45%. Godine 2017 utvrdim da su mi po njihovoj pogrešci u upravnom postupku propustili status dragovoljca te mi po novom izračunu isto priznaju po čl. 31 st. 2 ZOPHBDR (NN 33/13 i 148/2013). Novim obračunom dobivam mirovinu opet u iznosu od 45%. (nešto veću)

Imam 205 dana borbenog sektora te da li bilo korisno podnijeti zahtjev za novi izračun po novom zakonu radi dodatka od 49 lipa po danu.

Pozdrav hvala

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija