Jump to content
Lowrider

49 lipa po danu rata?

Preporučene objave

Lp svima! Dugo nisam bio ovdje na forumu, no danas sam u slučajnom razgovoru saznao za "navodnu" mogućnost povećanja mirovine za 0,49 lipa po danu sudjelovanja u DR. To je navodno po novom zakonu o braniteljima. E sad mene zanima, pošto sam ja u prokl... 6a mirovini - da li postoji mogućnost da ostvarim to pravo? Znam da 6a mirovina uglavnom ne podliježe novom zakonu o braniteljima ali ipak sam branitelj sa statusom dragovoljca, pa ono, mogu li se pozvati na taj podatak? Doista bih bio zahvalan na stručnom odgovoru - hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani Lowrider,

pravo na dodatak na mirovinu od 0,49 lipe po danu sudjelovanja u borbenom sektoru tijekom Domovinskog rata imaju samo korisnici neke od minimalnih mirovina ostvarenih po Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Postoji mogućnost da i Vi odmah ostvarite pravo korištenja ovog dodatka ako ste radili najmanje 1.g. nakon umirovljenja po članku 6.a. i ako Vam broj dana borbenog sektora dovoljno umanjuje životnu dob u odnosu na 65.g. kad se redovno ostvaruje starosna mirovina i ako Vam tada bude priznata minimalna braniteljska starosna mirovina u iznosu od cca 2.550 kn.

Tada dolazi do opisanog povećanja na mirovinu od 0,49 lipa po danu sudjelovanja u borbenom sektoru.

Lijep pozdrav

Uređeno od prof

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Lp! Ukupno imam sudjelovanja u ratu nekih godinu i pol, umirovljen 2008. direktno iz OSRH po 6a (znači NE po zakonu o braniteljima), i mirovina mi je sada dosegla oko 2700 kn. Upravo zbog činjenice da se inače novi zakon o braniteljima ne dotiče nas koji smo umirovljeni iz HV po 6a (iako smo također branitelji :tikvan:) sam i postavio ovo pitanje u nadi, da ne kažem "slamki" za pomoć da se možda može nešto napraviti u vezi sa tim nekakvim dodatkom od 49lp po danu sudjelovanja u DR. Uglavnom, Prof mi je gore dao odgovor kakav sam zapravo i očekivao - očito nema pomoći za nas "preveslane" u 6a mirovinama...thx još jednom na brzom odgovoru!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×