Jump to content

Novac na cesti


spzg1234

Preporučene objave

Čitam danas na portalima kako je jedan vozač u Michiganu u SAD-u izgubio na autocesti 30 000 dolara na način da se novac odletio kroz prozor dok je vozio kamion i policija poziva građane da vrate novac. To mi je dalo ideju da pitam kako naš zakon regulira takvu pojavu, ili npr, ja šetam na javnoj cesti i naiđem na100 eura bez popratnih identifikacijskih dokumenata, smijem taj novac uzeti ili ga po zakonu moram vratiti policiji? (davno mi je jedan svećenik rekao 'glupo ne uzeti jer ako ga ti ne uzmeš, uzeti će ga neki drugi'). 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Aj molim Vas pomozite i pomno pročitajte ovo. Ja sam uistinu prije oko 24, 25 ili 26 g pronašao novac, tada u protuvrijednosti oko 800 kuna, dok sam se pješke vratio kući iz grada, tada sam se vrlo razveselio  jer sam bio podstanar,  ustvari još sam uvijek podstanar, kuća se tek počinje graditi, jedno djete ( ili već dvoje tada, davno je to bilo pa se točno ne mogu sjetiti) i student. Ali ono što je i jako bitno, ja sve do sada nisam ni slutio, možda nisam ni razmišljao, da pronađen novac i ako nije popraćen identifikacijskim dokumentima treba predati policiji. 

Zato sad Vas ponizno pitam, što sada mogu ili moram poduzeti? Po mnogima imam osjetljivu savjest i pustimo sada moralnu stranu o kojoj mogu pričati sa drugim pozivima kao je što svećenik npr, nego me čisto zanima zakonsko pravna strana, što trebam sada poduzeti? Da li da idem u pripadajuču policijsku postaju i kažem 'prije oko 25 godina sam slučajno pronašao na cesti novac u protuvrijednosti oko 800 kuna i to sam sebi prisvojio ne znajući čiji niti da to moram predati policiji'? Ili što predlažete? Želim svoju savjest umiriti. 

Najiskrenije se zahvaljujem. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , spzg1234 je napisao:

Ja sam uistinu prije oko 24, 25 ili 26 g pronašao novac, tada u protuvrijednosti oko 800 kuna

nego me čisto zanima zakonsko pravna strana, što trebam sada poduzeti?

ništa

prije 10 sati , spzg1234 je napisao:

Želim svoju savjest umiriti. 

kad vidite da se skuplja za neko dijete bolesno novac,uplatite 800 kn....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazneno-pravno gledajući, za utaju je već davno nastupila zastara kaznenog progona (ne ulazeći uopće u pitanje ovlaštenog tužitelja), a stvarno-pravno gledajući, ne vidim smisla da, kako bi Dugmići otpjevali, "nakon svih ovih godina", predajete novac nalaznom uredu, samo da bi onda isti bio vraćen vama, jer se vlasnik sigurno neće javiti (pitanje je li uopće živ danas). Pazite, da se radi o nekom većem iznosu ili nekom vrijednom, specifičnom predmetu, onda bi smisao postojao. Ovako ...

Kao što je savjetovano, uključite se u neki humanitarni rad i/ili, ako ste religiozna osoba, ispovjedite svoj krimen svećeniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

U tom intenzivnom razmišljanju, sjetio sam se da sam prije oko 2 godine pronašao 20(ili 40)kuna u šoping centru Mall, tada sam se javio u infopult i zamolio da mi se jave ukoliko se neko javi da je izgubio navedeno. Znam da je to mali iznos ali s obzirom da u ovakvom slučaju zastara nije nastupila, bi li sada morao gubiti vrijeme i ići u PU da predam taj iznos? 

Unaprijed se zahvaljujem. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I molim lijepo još jedno pitanje u užem pa i u širem smislu. Da je kojim slučajem neko prijavio gubitak tih 200 DM tada(23 ili 25 godina a možda je to bilo 1997!) bi li se takva evidencija, papirnata  pretpostavljam (tada još nije bila  informativno kompjuterizirana tehnologija kao danas) sačuvala do danas ili se to baca nakon nekog vremena? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, drot13 je napisao:

Da, služba za upravne poslove u policijskoj upravi.

Upravo sam danas predvečer našao 200 kuna na podu kafića jednog šoping centra u kojem sam popio kavu, pitam konobaricu 'je li ko prijavio gubitak novca' ona odgovara negativno(i naravno pita zašto ali ja nisam htio odgovoriti zašto da mi ne bi lažno rekla 'da'), isto sam išao i pitao na infopultu pa je odgovor bio isto ali sam njima rekao razlog pa su mi rekli da ako hoću mogu njima predati i potpisati na zapisniku no meni je sigurnije ideja bila da se javim policiji, nazovem 192 i sa razglasa mi se činilo, skoro sam siguran, da mi je policajac rekao 'uzmite sebi'. Svejedno ja nisam bio uvjeren u takav odgovor pa sam 192 nazvao ponovo sat vremena kasnije i tada je razgovor bio jasan, policajac, isti ili drugi ne znam, najprije me je jako hvalio i po tom me je pitao gdje je to bilo i gdje živim i tako me je spojio sa pripadajućom policijskom postajom, pa sam policajcu iz te postaje odmah spomenuo kako znam da postoji nalazni ured i kako da novac predam..itd onako kako sam na ovom cijenjenom forumu pročitao ali, taj policajac,  bar se meni tako činilo, nije  bio siguran da postoji takav ured tj nalazni pa mi je rekao 'sutra njih nazovite do 3 sata'. Ok, tako ću sutra i činiti. 

Imate kakav komentar, molim vas? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija